Din nou despre impozitul forfetar

Desi Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) remarca progresul adus de propunerile de modificare a Codului Fiscal prin care se dispune eliminarea impozitului minim si reglementarea impozitului forfetar, membrii Consiliului arata ca, firmele din Romania vor ajunge sa plateasca un impozit forfetar chiar si de 28% din totalul veniturilor brute.

 In cadrul unei conferinte de presa, CNIPMMR a facut o serie de precizari pe marginea proiectului de OUG pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, initiat de Ministerul Finantelor Publice, ce cuprinde reglementarea impozitului forfetar.

„In cazul activitatii unui restaurant (CAEN 5610), potrivit formulei de calcul mentionata la art. 107 din proiectul MFP, impozitul forfetar poate ajunge si la de 24% din totalul veniturilor brute, in timp ce, pentru un restaurant-municipiu-categoria A, suprafata utila 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 28% din totalul veniturilor brute. Exista o diferenta enorma fata de impozitul pe profit de 16% care se calculeaza la profitul net si nu la venitul brut. In aceste conditii, cota impozitului forfetar de 24%, respectiv 28% din veniturile brute, reprezinta o fiscalitate excesiva, care va avea ca efecte desfiintarea unui numar foarte mare de societati comerciale din codurile CAEN prevazute in domeniul de aplicabilitate al impozitului forfetar, cu efecte drastice asupra bugetului de stat”, a explicat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Referitor la cele 2 propuneri formulate de MFP privind plafonul maxim stabilit pentru aplicabilitatea impozitului forfetar (de 35.000 euro, respectiv de 100.000 euro), membrii CNIPMMR considera mai adecvat plafonul de 35.000 euro, nesustinand plafonul de 100.000 euro.

Pe de alta parte, CNIPMMR solicita MFP precizari cu privire la argumentarea alegerii domeniilor pentru care se va aplica impozitul forfetar, raportat la numarul de societati comerciale din ramura respectiva, nivelul rentabilitatii, ponderea in PIB, contributia acestora la bugetul de stat, valoarea activelor gestionate, precum si comunicarea notei de impact, cu privire la efectele aplicarii masurii impozitului forfetar, cu evidentierea efectelor negative si pozitive cuantificabile asupra IMM-urilor si mediului de afaceri.

De asemenea, CNIPMMR solicita MFP ca reglementarea impozitului forfetar sa vizeze cu prioritate sectoarele in care activeaza societatile multinationale si marile intreprinderi, care au un grad mic de rentabilitate, si anume:
- ramura petrolului (industria chimica si petrochimica);
- industria tutunului
- industria alcoolului si domeniul jocurilor de noroc

„O asemenea abordare asigura o fundamentare riguroasa economica si sociala, prevenind discriminarea, favorizarea unor domenii, intreprinderi sau persoane”, au mentionat reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri.

CNIPMMR considera ca selectarea domeniilor in care se va aplica impozitul sa se realizeze pe baze economice si sociale riguroase, pe analize economice si studii de impact.

In plus, CNIPMMR solicita ca in cazul instituirii impozitului forfetar, sa fie explicitate formulele de calcul pentru toate codurile CAEN pentru care se va aplica impozitul, iar cuantumul acestui impozit sa nu depaseasca in nici un caz impozitul pe profit de 16%, astfel incat sa fie mentinuta cota unica.

Referitor la informatiile vehiculate in presa conform carora, introducerea impozitului forfetar diferentiat ar putea fi amanata pana in 2011, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu a afirmat ca acest lucru nu a fost confirmat  oficial.

Sursa articoluluii : avocatnet.ro

 

Niciun comentariu: