Impozit contracte civile din 2012

Veniturile realizate în baza contractelor civile pentru activitati profesionale pot fi impozitate astfel:

1. Cu impozit final de 16% aplicat la venitul brut, la care se calcueaza si contributiile sociale (CAS de 10,5% si somaj 0,5%). În aceasta situatie nu se admite deducerea contributiilor la calculul impozitului, atât contributiile cât si impozitul se calculeaza la venitul brut. Persoana fizica care realizeaza venitul nu are obligatia depunerii Declaratiei anuale de venit D200.

2. Cu impozit de 10%, plata anticipata. Cota de impozit de 10% se aplica la diferenta dintre venitul brut si contributiile obligatorii (CAS 10,5% si somaj 0,5%). Deducerea contributiilor se acorda începând cu 1 ianuarie 2012. În aceasta situatie persoana fizica care realizeaza venitul va fi obligata sa depuna Declaratia anuala de venit D200 pâna la data de 25 mai a anului urmator celui în care realizeaza venitul.
În ambele situatii, platitorul de venit va depune declaratia informativa D205 pâna în ultima zi a lunii februarie din anul urmator celui de realizare a venitului.
Optiunea pentru impozitarea venitului cu cota de 16% impozit final, sau 10% plata anticipata, va fi mentionata în contractul în baza caruia se realizeaza venitul.
 Sursa :contabilul.manager.ro

Niciun comentariu: