Ordinul 894/2011 privind aplicarea prevederilor art. XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 787 din 7 noiembrie 2011

CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE

Conditiile pentru anularea penalitatilor de intarziere

Avand in vedere:
  • Referatul de aprobare al directorului general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. DG 3.593 din 26 octombrie 2011;

  • art. XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale;

  • art. 256 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul dispozitiilor art. 209 alin. (4) si ale art. 281 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 972/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    (1) Prezentul ordin se aplica pentru obligatiile de plata, reprezentand contributii de asigurari sociale de sanatate, datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre persoanele fizice, altele decat cele pentru care colectarea veniturilor se face de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
    (2) Facilitatile prevazute la art. 2 se acorda de catre casele de asigurari sociale de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti, de Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti si de Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, pentru obligatiile de plata administrate/stabilite de fiecare dintre acestea.

    Art. 2
    (1) Pentru obligatiile de plata accesorii aferente obligatiilor de plata principale restante la data de 31 august 2011 se acorda urmatoarele facilitati:
    a) anularea penalitatilor de intarziere, precum si anularea unei cote de 50% din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii de plata principale, daca obligatiile de plata principale si dobanzile aferente acestora, administrate/stabilite de fiecare dintre organele competente prevazute la art. 1 alin. (2), sunt stinse prin plata sau compensare pana la data de 31 decembrie 2011, cu exceptia obligatiilor prevazute la alin. (2);
    b) reducerea cu 50% a penalitatilor de intarziere, precum si reducerea cu 50% a unei cote de 50% din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii de plata principale, daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora, administrate/stabilite de fiecare dintre organele competente prevazute la art. 1 alin. (2), sunt stinse prin plata sau compensare pana la data de 30 iunie 2012, cu exceptia obligatiilor prevazute la alin. (2).
    (2) Pentru dobanzile datorate pana la data stingerii si stabilite prin decizii comunicate dupa aceasta data, conditia se considera indeplinita daca dobanzile se sting pana la termenul de plata prevazut la art. 111 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala.

    Art. 3
    (1) Prin obligatii de plata principale restante la data de 31 august 2011 se intelege obligatiile de plata care sunt individualizate in declaratiile contribuabilului depuse pana la data de 31 august 2011 si/sau decizii de impunere emise si comunicate contribuabilului pana la aceasta data de fiecare dintre organele competente prevazute la art. 1 alin. (2).
    (2) Prin dobanzi aferente obligatiilor principale, conform art. 2, se intelege si cota de 50% din majorarile de intarziere reprezentand componenta de dobanda a acestora.
    (3) Majorarile de intarziere pentru care se acorda facilitatile prevazute la art. 2 sunt cele datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006�30 iunie 2010.
    (4) Prin obligatii de plata principale, in sensul art. 2, se intelege si sumele reprezentand amenzi exigibile, de orice fel, cu exceptia celor pentru care, potrivit legii, este suspendata executarea actului prin care s-a aplicat amenda. In acest caz, data exigibilitatii este data comunicarii actului de individualizare a amenzii.

    Art. 4
    Facilitatile prevazute la art. 2 nu se acorda pentru obligatiile de plata stinse prin poprire sau prin sume incasate din valorificarea bunurilor sechestrate.

    Art. 5
    (1) In vederea acordarii facilitatii prevazute la art. 2, contribuabilii pot depune o cerere prin care solicita o situatie a obligatiilor de plata exigibile, care urmeaza a fi stinse in scopul indeplinirii conditiei prevazute la art. 2 alin. (1), precum si a celor care intra sub incidenta facilitatii.
    (2) Pentru clarificarea eventualelor neconcordante existente intre evidenta organului competent si evidenta contribuabilului, organul competent poate solicita contribuabilului documentele necesare stabilirii situatiei reale.
    (3) In termen de 5 zile lucratoare de la data depunerii cererii, organul competent comunica contribuabilului situatia prevazuta la alin. (1) si intocmeste borderou provizoriu de scadere din evidenta a obligatiilor de plata ce pot face obiectul facilitatii prevazute la art. 2.
    (4) Daca in termen de 10 zile de la data comunicarii situatiei prevazute la alin. (1) se sting prin plata sau compensare obligatiile principale si dobanzile aferente acestora, cu respectarea prevederilor art. 114 si 115 din Codul de procedura fiscala, organul competent valideaza borderoul provizoriu de scadere. In acest caz, in termen de 3 zile de la data stingerii, organul competent emite decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii, potrivit art. XI alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale.
    (5) Daca s-au stins si aceste obligatii fiscale accesorii in termenul prevazut la art. 111 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 114 si 115 din Codul de procedura fiscala, organul competent verifica indeplinirea conditiilor prevazute la art. XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 si emite, dupa caz:
    a) decizia de anulare a penalitatilor de intarziere, pentru penalitatile de intarziere si cota de 50% din majorarile de intarziere aferente obligatiilor de plata principale restante la data de 31 august 2011. Modelul deciziei este prevazut in anexa nr. 1;
    b) decizia de reducere a penalitatilor de intarziere, pentru 50% din penalitatile de intarziere, precum si pentru 50% din cota de 50% din majorarile de intarziere aferente obligatiilor de plata principale restante la data de 31 august 2011. Modelul deciziei este prevazut in anexa nr. 2.
    (6) Decizia prevazuta la alin. (5) se intocmeste in doua exemplare, din care un exemplar se comunica contribuabilului, iar un exemplar se arhiveaza la organul competent.

    Art. 6
    Daca obligatiile de plata nu se sting in termenul prevazut la art. 5 alin. (4) sau, dupa caz, in situatia in care nu se sting obligatiile de plata accesorii in termenul prevazut la art. 111 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, se opereaza in evidenta organului competent repunerea obligatiilor de plata ce au facut obiectul borderoului provizoriu de scadere. In acest caz, contribuabilul poate depune o noua cerere ori de cate ori apreciaza ca are posibilitatea de a indeplini conditiile pentru a beneficia de facilitatea prevazuta la art. 2.

    Art. 7
    Contribuabilii care nu au depus cererea prevazuta la art. 5 alin. (1), dar sting prin plata sau compensare toate obligatiile de plata, solicita acordarea facilitatii prevazute la art. 2 prin depunerea unei cereri la organul competent. Dispozitiile art. 5 alin. (5)si(6) sunt aplicabile in mod corespunzator. In acest caz, contribuabilul poate solicita restituirea sumelor care formeaza obiect al facilitatii prevazute la art. 2, in conformitate cu prevederile art. 117 din Codul de procedura fiscala.

    Art. 8
    Procedurile de executare silita prevazute de Codul de procedura fiscala se aplica si pentru obligatiile de plata cu scadenta dupa intrarea in vigoare a prevederilor art. XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011, neachitate in termenul legal de plata.

    Art. 9
    Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.

    Art. 10
    Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


    Anexele 1 si 2


    Anexele 1 si 2 - click
  • Niciun comentariu: