Suspendarea permisului de conducere

    Update:16.08.2013.    Deoarece, multi m-au intrebat,, ce se intampla in cazul accidentelor cu vatmare din culpa,in care s-a primit NUP ?", iata raspunsul :pana la solutia de NUP soferului i se suspenda dreptul de a conduce, dar i se elibereaza dovada de circulatie pe care o poate reinnoi prin cerere la procuror.
         La momentul solutionarii procesului prin rezolutia de NUP(daca se stie ca asa se va solutiona), soferul se duce la serviciul permise si inmatriculari cu rezolutia procurorului si isi ia permisul inpoi.
Nu se mai da nicio sanctiune de anulare a permisului.
         Pentru accidentele auto avarieri uşoare, după plată amenzii şi înmânarea poliţie de asigurare RCA celui accidentat,începe procesul redobândirii permisului auto care v-a fost suspendat pe 30 zile, 60 zile sau 90 zile.Iată ce trebuie să ştiţi
1.Perioada de suspendare intră în vigoare după expirarea  dovezii de conducere ce v-a fost eliberată.
2 Orice suspendare de permis pe 30 zile, 60 zile sau 90 de zile, necesită admiterea unui examen cu întrebări 13 din 15, pentru ca permisul să poată fi ridicat la termenul specificat. Examenul poate fi susţinut doar în perioada suspendării şi se programează numai la sediul poliţiei judeţene de unde aţi obţinut permisul, având  Cartea de Identitate şi dovada de conducere. Testarea  poate fi susţinută ori de câte ori doriţi, o dată pe săptămâna   în interiorul termenului menţionat,fiind gratuit, dar care include costuri de închiriere sală, undeva până la maxim 10 lei.
3.Nesusţinerea examenului sau ne promovarea sa,duce la prelungirea suspendării cu 30 de zile,după acest termen prelungit permisul poate fi ridicat fără examen .
4. nu rupeţi sau deteriorat dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul valabilitaţii, şi chiar dacă pe ea nu se specifică aşa ceva, căci fără ea nu veţi putea susţine examenul, şi nici nu veţi putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovada cu costuri ceva mai mari.
5. Nu uitaţi, la redobândirea permisului, sunteţi pătat pentru 6 luni conform legislaţiei în vigoare, adică dacă în decursul primelor 6 luni după redobândire vi se va mai suspendă permisul, se vor mai adaug 30 de zile la suspendare, categoric fără drept de reducere!
6. Pentru a avea o reuşită în redobândirea permisului, va trebui să parcurgeţi chestionarele din cartea "AUTO TEST", Obţinerea şi redobândirea permisului ", deoarece în proporţie de 95% întrebările ce le veţi primi la examen sunt din această carte.
7. Programarea se face prin prezentarea la sediul poliţiei din judeţul unde aţi obţinut permisul cu cartea de identitate şi dovada de conducere, între orele 9-12. Examenul va fi susţinut 20 de minute, cu întrebări 13 din 15, întrebări ce au variante de răspuns a) b) şi c) din care doar una este valabilă (nu mai multe, şi nici niciuna).
Redobândirea permisului ,după promovarea examenului şi expirarea suspendării,necesită următoarele:
- dovada de conducere (în original)
- cartea de identitate
Cu aceste documente , mergeţi la serviciul eliberare permise al Poliţiei din acelaşi judeţ unde aţi susţinut examenul şi va ridicaţi permisul de conducere

În cazul în care nu sunteţi începător şi doriţi reducerea termenului de suspendare cu 30 zile ,aveţi nevoie de :
·  copie dovada conducere faţă verso (pe verso completată de poliţist cu admiterea voastră)
·  copie carte de identitate
·  copie proces verbal (unde este specificată şi amenda)
·  copie dovada amenda plătită
·  cerere tip, de reducere a suspendării (o găsiţi la poliţie sau la copiatoarele de lângă poliţie)
Analizarea durează între o săptămână şi o lună. Rezultatul aprobării cererii reducerii de suspendare se transmite prin calculator în judeţul de unde aţi obţinut permisul, adică tot acolo de unde şi urmează să-l ridicaţi.

Cititi (link) s iORDONANTA DE URGENTA nr. 195 din 12 decembrie 2002 (**republicata**)(*actualizata*) privind circulatia pe drumurile publice**) (aplicabila incepand cu data de 1 noiembrie 2011*) care mentioneaza si alte situatii in care suspendarea permisului este masura contraventionala complementara

Pentru permisul retinut in strainatate 

În 6 luni, permisul trebuie să ajungă în România!
Astfel,  statul unde a fost reţinut permisul auto românesc are obligaţia să trimită actul către ambasada ce-l reprezintă în România în maxim şase luni, însoţit de o dovadă justificativă, prin care se menţionează motivul pentru care a fost reţinut. Mai departe, reprezentanţii ambasadei transmit actele către Direcţia Rutieră de la nivelul Poliţiei Române care le trimite către unitatea din localitatea unde domiciliază posesorul permisului. Iar de la acest serviciu permisul poate fi recuperat de şoferi. 
Permisul auto rămâne la poliţişti, până la împlinirea perioadei de suspendare, dacă fapta pentru care a fost reţinut este incriminată şi în legislaţia românească. 

cititi mai multe aici 




Conducătorii de autovehicul NU beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
  • perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
  • a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
  • a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului;
  • sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.

127 de comentarii:

Anonim spunea...

de ce se suspenda permisul daca pe foia de la procuror nu specifica acest lucru

Florentin Sorescu spunea...

Dac mi-ati dat mai multe amanunte ,v-as fi dat un raspuns mai bun.De regula,la accidentele usoare despre care am scris aici ,nu se ajunge la procuror.Asa cum spune si ordonanta mentionata,suspendarea permisului este o masura complementara.Daca va referiti la procesul verbal de contraventie,daca politistul mentioneaza o abatere care se incadreaza la prevederile ordonantei ,e suficient.Nu trebuie sa scrie explicit ,suspendarea permisului.

Anonim spunea...

Cand intra in vigoare suspendarea permisului?
La semnarea procesului verbal sau la depunerea lui la sectia de politie(in termen de 5 zile)?

Florentin Sorescu spunea...

Perioada de suspendare a permisului de conducere incepe sa curga de la data expirarii dovezii pe care ati primit-o de la organul de politie care a dispus aplicarea masurii suplimentare de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice timp de 30,60 sau 90 de zile.

fdy spunea...

salut am si eu o intrebare. susptendarea permisului se face dupa expirarea de pe dovada de circulatie a celor 5 drepturi de a conduce? si cum as putea sa procedez pentru a-mi redobandi permisul mai repede avand in vedere ca il am retinut de la 19.01.2012 si nu am fost instiintat cu nimic ??

Florentin Sorescu spunea...

Perioada de suspendare a permisului de conducere incepe sa curga de la data expirarii dovezii pe care ati primit-o .
Daca vi s-a retinut permisul din ianuarie,trebuia sa inceteze suspendarea pana acum .
În cazul în care nu sunteţi începător şi doriţi reducerea termenului de suspendare cu 30 zile ,aveţi nevoie de :
· copie dovada conducere faţă verso (pe verso completată de poliţist cu admiterea voastră)
· copie carte de identitate
· copie proces verbal (unde este specificată şi amenda)
· copie dovada amenda plătită
· cerere tip, de reducere a suspendării (o găsiţi la poliţie sau la copiatoarele de lângă poliţie)
Analizarea durează între o săptămână şi o lună. Rezultatul aprobării cererii reducerii de suspendare se transmite prin calculator în judeţul de unde aţi obţinut permisul, adică tot acolo de unde şi urmează să-l ridicaţi.

Anonim spunea...

Buna seara,

In August mi-a fost retinut permisul la politie in urma provocarii unui accident usor. De atunci circul cu dovada din 30 in 30 de zile. La data accidentului/retinerii permisului nu mi-a fost inmanat niciun proces verbal, nu am semnat nimic, nici nu mi s-au adus la cunostinta pedeapsa sau amenda ce urmeaza sa o platesc, chiar daca politistul a zis ceva vag de 60 zile de suspendare si nimic despre o eventuala amenda.
De atunci dosarul penal a fost solutionat cu NUP primind acasa instiintarea acestei solutionari, moment din care nu stiu ce am de facut.
Actuala dovada ce imi ofera drept de circulatie expira pe 30 Dec. Ce am de facut, cum aflu de cand incepe perioada de suspendare din moment ce permisul se afla la politie din August? Daca nu doresc reducerea pedepsei la 30 de zile, mai sunt obligat sa sustin testul de legislatie?

Va multumesc pentru raspuns.

Florentin Sorescu spunea...

Perioada de suspendare a permisului incepe de la data expirarii dovezii.
Examenul trebuie tinut chiar daca nu soicitati reducerea perioadei. Nesusţinerea examenului sau ne promovarea sa,duce la prelungirea suspendării cu 30 de zile,după acest termen prelungit, permisul poate fi ridicat fără examen .
Cred ca va puteti ridica permisul,fara examen ,in termen de 90 zile,incepand de la 1.ian .2013
Mergeti la sectia de politie de unde ati obtinut permisul (sau la sectia din localitatea de domiciliu,serviciul permise) cu dovada si buletinul si interesati-va sa vedeti care e situatia dvs,intrucat legislatia e destul de interpretabila .

Anonim spunea...

Mi sa suspendat permisul pentru ca aveam 161km/h in afara localitatii..nu aveam permisul la mine si nici dovada nu am luato..mi-a venit hartie acasa ca de pe data de 21-10-2012 am permisul suspendat 90 zile..dar nu zice nimic ca trebuie sa il predau..cat trebuie sa astept pana trece suspendarea,mai pot da testul ala 13/15?

Florentin Sorescu spunea...

TRebuie sa asteptati sa treaca cele 90 de zile, incepand cu data de 21.10.2012. Cred ca pana pe data de 21 ian.2013. Pana la data expirarii suspendarii, puteti sustine testul . Examenul poate fi susţinut doar în perioada suspendării şi se programează numai la sediul poliţiei judeţene de unde aţi obţinut permisul, având Cartea de Identitate şi dovada de conducere(in cazul dvs mergeti cu permisul si cu adresa pe care ati primit-o). Daca nu sustineti examenul, puteti circula legal dupa inca 30 de zile de la data incetarii suspendarii

Anonim spunea...

mi sa suspendat permisul pentru ca am trecut pe rosu fara accident pe o perioada de 30 de zile,trebuie sa mai dau acel examen cu 15 intrebari dupa expirarea celor 30 de zile?

Florentin Sorescu spunea...

Da.Trebuie sa-l sustineti , in perioada suspendarii, nu dupa expirarea ei. Orice suspendare de permis pe 30 zile, 60 zile sau 90 de zile, necesită admiterea unui examen cu întrebări 13 din 15, pentru ca permisul să poată fi ridicat la termenul specificat. Examenul poate fi susţinut doar în perioada suspendării şi se programează numai la sediul poliţiei judeţene de unde aţi obţinut permisul.
Nesusţinerea examenului sau ne promovarea sa,duce la prelungirea suspendării cu 30 de zile,după acest termen prelungit permisul poate fi ridicat fără examen

Anonim spunea...

Buna ziua. In ziua de 17.01.2013, pe calea floreasca am facut un accident, cand nu am acordat prioritate de dreapta, ( Doamna care a intrat in mine nu era atenta mai mult ca sigur, dar nu mai are importanta). Am oprit, am vb cu dansa, si a ramas sa rezolvam problema pe cale amiabila. Insa pe colegul meu (statea in dreapta), il durea putin capu, asa am ajuns la spital (spitalul Floreasca, omu' se speriase), unde am declarat cele intamplate. Spitalul a chemat politia care a venit, mi-au luat actele: CI si carnet, in ciuda faptului ca eu le-am zis ca vreau sa rezolv pe cale amiabila, si colegul meu de servici a zis ca NU va depunde plangere in repetate randuri. Am fost nevoit sa conduc la locul accidentului, unde politia a facut verificari, masuratori (in prealabil o chemasem si pe doamna care a intrat in mine). Intre timp, pe colegul meu l-au trimis acasa, neavand absolut nimic (nici o zgarietura, nici macar un cucui,nimic :) ) Am fost apoi la politie unde am dat declaratie, si unde am primit CI si o dovada de conducere (Art 1111/4 si 57/2=1 RU. , asa scrie pe ea). 2 Probleme....eu sunt din Cluj Napoca, sunt in Bucuresti doar pentru un training de o luna, pana pe 15 februarie, si am mare nevoie de carnet. Mi-e foarte greu ca la o luna sa vin in Bucuresti pentru prelungire, cum pot recupera carnetul pana la solutionarea cazului.. daca e posibil, si in cat timp credeti ca ar putea solutiona politia/parchetul cazul. Daca are rost sa ma duc la un avocat......Mentionez din nou, colegul doar s-a speriat, nu are nimic, daunele au fost minime...... (nu era nici unul din noi baut). De asemenea mai mentionez ca am carnetul din 2007, si nu am nici un incident major (amenda pentru viteza fara suspendare, 120 pe un drum cu 2 benzi......, si amenzi de parcare, care nu cred ca au legatura. Amenda pentru viteza e luat pe undeva prin 2011.) Multumesc anticipat pentru raspuns!

Florentin Sorescu spunea...

Nu strica sa consultati totusi un avocat care va poate indruma, avand toate datele . Eu cred ca , in cazul in care este implicat parchetul ,dureaza destul de mult.Dupa ce primiti NUP va puteti recupera permisul .In mod mormal perioada de suspendare se poate reduce daca sustineti examenul de 15 intrebari ,in interiorul perioadei de suspendare .

Anonim spunea...

Salut in data de 22.01.2013 am avut un accident rutier am pierdut controlul masinii si m'am rasturnat...eram singur in masina si mai aveam 2 zile pana cand faceam un an de cand aveam permisu.De la locul accidentului ma luat salvare pentru ca ma durea spatele.Politistul nu mi'a precizat nimic daca voi primi amenda sau cv,mi'a dat dovada de 15 ...si a spus ca o sa imi iau permisu in 2-3 luni.Pe ce perioada este suspendat?primesc si amenda?

Florentin Sorescu spunea...

Permisul dvs este suspendat cel putin 60 zile.Posibil sa platiti amenda .Trebuie sa va interesati la Politie pentru amanunte .

Anonim spunea...

Buna.in data de 2 mai 2012 am avut un accident in care au fost avariate o masina si motocicleta mea.a fost deschis dosar penal de cercetare pe numele meu dar fara nici un raspuns deocamdata.azi am primit instiintare precum ca mi sa suspendat permisul 120 zile.in ultimii 3 ani am mai avut o amenda pt casca.cum pot redobandi permisul?este vb si de amenda? ms mult

Florentin Sorescu spunea...

Veti plati si amenda, suspendarea permisului de conducere fiind masura complementara amenzii, pentru contraventiile pe drumurile publice .
Permisul il [uteti redobandi ,sustinand examenul teoretic ,la care fac referire in postare,in perioada de suspendare .
Programarea se face prin prezentarea la sediul poliţiei din judeţul unde aţi obţinut permisul cu cartea de identitate şi dovada de conducere, între orele 9-12. Examenul va fi susţinut 20 de minute, cu întrebări 13 din 15, întrebări ce au variante de răspuns a) b) şi c) din care doar una este valabilă (nu mai multe, şi nici niciuna).
Redobândirea permisului ,după promovarea examenului şi expirarea suspendării,necesită următoarele:
- dovada de conducere (în original)
- cartea de identitate
Cu aceste documente , mergeţi la serviciul eliberare permise al Poliţiei din acelaşi judeţ unde aţi susţinut examenul şi va ridicaţi permisul de conducere.

Anonim spunea...

Buna ziua, pe 31.01.2013 mi-a fost suspendat permisul pe 30 de zile pt. neacordare prioritate pietoni. Incidentul s-a intamplat pe raza judetului Ilfov.
Intrebarea mea este: Nici la momentul actual 12.02.2013 nu am primit P.V. de la politie (nu l-am semnat) si nu stiu ce demers sa fac.
Multumiri.

Florentin Sorescu spunea...

Comunicarea procesului trebuie sa se faca in termen de o luna (de la data de 31.01.2013)
Noile modificari ale Codului Rutier , referitoare la aceasta problema sunt:
*) Conform art. 41 pct. 3 şi art. 82 din Legea nr. 76/2012 (#M30), cu modificările ulterioare, începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (1 februarie 2013), articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
#M30
"ART. 14
(1) Executarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.
(2) Prescripţia executării sancţiunilor contravenţionale poate fi constatată chiar şi de instanţa învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale."
Adica, in cazul in care PV nu va soseste in termenul legal , puteti face plangere contraventionala pentru prescrierea amenzii si nu o mai platiti .Daca vi se comunica PV in termen, nu faveti nimic .Eventual tot o contestatie

Anonim spunea...

buna dimineata! pe data de 24.01.2013 am avut un accident,depasire neregulamentara + un mic accident. mi-a fost suspendat permisul pe 60 de zile, cu dovada valabila pana pe 9.02.2013. pe data de 14.02.2013 am sustinut testul (14/15 admis), am depus actele pentru redeucerea perioadei de suspendare.
intrebarea: cand pot ridica permisul? la 30 de zile de cand a expirat dovada, sau 30 de zile incepand cu data de 24.01 cand mi-a fost retinut??

Florentin Sorescu spunea...

Perioada de suspendare intră în vigoare după expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberată.Va ridicati permisul dpa 30 de zile de la data expirarii dovezii ,intrucat ati mai avut dreptul de conducere cu pe perioada valabilitatii dovezii .

Anonim spunea...

multumesc de rsp.dar sunt in dubii, de aceea am intrebat.cand am depus cererea domnul de acolo de la ghiseu sa uitat pe harti si mi-a spus ca pe 25 februarie pot sa merg dupa permis...inseamna ca o sa merg degeaba, ca doar pe 9 martie o sa-l primesc.

Anonim spunea...

Salut! Pe 26.04, mi au retinut permisul pentru 0.17 alcool in aerul expirat ( bausem o bere!), fara drept de circulatie. Agentul mi a spus ca pot merge sa sustin examenul. Am facut greseala sa nu iau procesul verbal, care am inteles vine prin posta. Trebuie sa treaca o anumita perioada sau pot merge oricand? Multumesc!

Florentin Sorescu spunea...

Puteti merge oricand, avand la dvs.buletinul si dovada.Precizare:trebuie sa treaca termenul de 15 zile al dovezii

Anonim spunea...

am permis obtinut in italia , mau prins in Romania cu masina altcuiva avand numerele provizorii rosii expirate si nu a prezentat actele masini miau retinut permisul fara drept de circulatie,nici nu ma stiut ca are nr expirate,pot da testul de 15 intrebarii in Romania sau Italia unde am obtinut permisul, si dupa terminarea cercetarilor primesc permisu pe rezidenta de italia sau Romania,multam, sau trebuie depusa cerere sa imi ramana in Romania

Florentin Sorescu spunea...

Nu pot sa va raspund exact. Depinde ce scrie in procesul -verbal . Cred ca puteti da testul la sectia de politie din localitatea in care a avut loc suspendarea . Nu stiu insa daca ,pentru aceasta speta puteti da testul .Intrebati si la Politie

Anonim spunea...

Salut!

Mi-a fost suspendat permisul pentru ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului, fara vreun alt incident.
I-am explicat politistului ca nu cunosteam zona si nu am vazut semaforul.
La inmanarea PV si a dovezii pt.drept de circulatie pt. 15 zile, politistul mi-a spus sa merg peste aprox. 10 zile la Brigada Rutiiera Bucuresti sa vad pentru ce perioada imi este suspendat permisul, desi am vazut ca in PV este mentionata perioada de 30 de zile.
Totodata mi s-a explicat ca nu trebuie sa dau examen.
Intrebarea mea este daca e posibil ca perioada de suspendare sa fie mai mica si daca chiar nu trebuie sa dau examen.
Multumesc anticipat pentru raspuns.

Anonim spunea...

buna. mia fost retinut azi permisul de conducere pt alcool [0,18]. daca dau examenul de15 intrebari saptamana viitoare, cam in cit timp imi pot ridica permisul, binenteles daca trec examenul?

Florentin Sorescu spunea...

Daca v-a fost ridicat permisul pe 31 mai,examenul se poate sustine numai după expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberată.Asta pentru ca perioada de suspendare incepe de la acea data . Examenul poate fi susţinut doar în perioada suspendării şi se programează numai la sediul poliţiei judeţene de unde aţi obţinut permisul, având Cartea de Identitate şi dovada de conducere. Testarea poate fi susţinută ori de câte ori doriţi, o dată pe săptămâna în interiorul termenului menţionat,fiind gratuit, dar care include costuri de închiriere sală, undeva până la maxim 10 lei.

Anonim spunea...

salut florentin!dupa se primesc NUP acasa de la parchet,urmeaza sa imi trimita procesul verbal,perioada de suspendare,amenda acasa sau trebuie sa ma prezint personal sa sectie(sunt plecat din tara si nu ma pot prezenta)?mai este obligatoriu sa dau examen dupa ceam terminat perioada de suspendare+ inca 30 zile?(in cazul meu pentru neacordare de prioritate)ms mult!

Florentin Sorescu spunea...

Ar trebui sa le trimita .Problema e ca, uneori, acestea nu ajung sau se ratacesc.Mai bine mergi la sectie si platesti si amenda .Examenul nu mai e obligatoriu dupa perioada de suspendare+ inca 30 de zile .

Anonim spunea...

Buna ziua. Mi s-a suspendat permisul pe motiv de viteza pe 90 de zile. am avut acele 15 zile in care am mai putut conduce. daca dupa fix 90 de zile de la expirarea dovezii n-am dat nici un examen nu ma pot prezenta sa-mi ridic permisul? mai trebuie sa stau inca 30 de zile? de ce?

Florentin Sorescu spunea...

Orice suspendare de permis pe 30 zile, 60 zile sau 90 de zile, necesită admiterea unui examen cu întrebări 13 din 15, pentru ca permisul să poată fi ridicat la termenul specificat.
Nesusţinerea examenului sau ne promovarea sa,duce la prelungirea suspendării cu 30 de zile,după acest termen prelungit permisul poate fi ridicat fără examen .Reexaminarea este obligatorie .Cele 30 de zile in plus ,sunt ,de fapt, o sanctiune

Anonim spunea...

Buna seara mi s-a ridicat permisul de conducere pt o perioada de 30 zile pt neacordarea treceri de pietoni,agentul de politie si instructorul auto mi-au spus ca nu se da examen pt 30 zile ...si asa si este nu se da examen si nu se prelungeste perioada de retinere a permisului daca a fost suspendat pe o perioada de 30 zile va rog informativa mai atent o seara buna!

Damian D spunea...

Buna seara
Acum aprox un an am fost oprit de un echipaj al Politiei Bucuresti pentru ca circulam cu un Duster cu numere rosii expirate de 19 zile (neglijenta mea si a firmei de leasing).
Imediat dosar penal, permis retinut si dovada pentru 30 zile pana la solutionare. Pana acum o saptamana am prelungit dovada din 30 in 30 zile.
In data de 13.08.13 am primit Ordonanata NUP si am depus la politie fiind informat ca ultima prelungire si dreptul de circulatie expira pe 18.08.13.
Acum sunt "pieton" si trb sa merg sa dau examen. Din informarea de pe site-ul prefecturii rezulta ca pentru redobandire trebuie alcatuit un dosar destul de stufos...inclusiv fisa medicala si altele.
Intrebare:
1. este posibil sustinerea examenului doar cu CI si dovada?
sau mai trebuie tot dosarul mentionat pe http://www.prefecturaprahova.ro/permise_si_inmatriculari_detaliu.html?id=26
2. Stiu ca pot face cerere de reducere a perioadei de "asteptare" la un minim de 30 zile...
daca promovez examenul saptamana viitoare si se aproba cererea de reducere, am inteles corect ca imi pot ridica permisul in jurul lui 13.09.13?
Multumesc anticipat pentru raspuns si clarificari

Florentin Sorescu spunea...

1.Programarea la examen se face prin prezentarea la sediul Politiei,cu cartea de identitate si dovada de conducere.Examenul va fi sustinut 20 de minute, cu intrebari 13 corecte din 15. Intrebari ce au variante de raspuns a) b) si c) din care doar una este valabila (nu mai multe sau niciuna) - sa aveti pix cu pasta albastra (obligatoriu).
2.Puteti ridica pe Da.rmisul dupa data la care se primeste raspunsul favorabil .

Anonim spunea...

Buna seara ! Am avut un accident in Martie 2013 din care a rezultat o victima cu care m-am impacat si a retras plingerea.Mi-au dat dovada 15 zile dar dupa aceea nu am mai prelungit ca locuiesc in italia si am plecat din tara.Polita a trimis dosarul cu NUP la parchet pe data de 3 octombrie.De atunci tot astept o rezolutie.E deja decembrie si nu a venit.Doua intrebari as avea.1: Cam in cit timp pot primi rezolutia? si 2:Dupa ce primesc rezolutia pot ridica permisul?Ca deja a trecut aproape un an.Sau din momentul primirii rezolutiei intra in vigoare suspendarea permisului? Multumesc.

Florentin Sorescu spunea...

Pana la solutia de NUP soferului i se suspenda dreptul de a conduce, insa i se elibereaza dovada de circulatie pe care o poate reinnoi prin cerere la procuror.
Permisul este pe durata cercetarilor.
Art.219 HG 1391/2006
(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală sau încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat sau ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art.112 lit.c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare;
Asadar suspendarea permisului inceteaza odata cu primirea rezolutiei NUP.
Daca dosarul s-a trimis la Parchet, trebuie sa va interesati acolo daca s-a solutionat .Tot acolo aflati si cand primiti rezolutia .
La momentul solutionarii procesului prin rezolutia de NUP,dupa primirea rezolutuei,mergeti cu rezolutua la serviciul permise si inmatriculari si va ridicati permisul .Daca nu puteti veni in Romania ,imputerniciti prin procura pe cineva sa se intereseze .

Anonim spunea...

in 17 septembrie mi sa suspendat permisul .am ocolit gropile si au considerat ca am mers pe cotrasens,mi/au suspendat permisul pe 60 zile 6 puncte de pe permis si 250 rom amenda,pina aici toate bune,problema este ca eu am mers cu doavada pina pe 3 oct.apoi am plecat din tara,si numai revin pina in vara,cum pot recupera permsiul?

Florentin Sorescu spunea...

Cel mai simplu ar fi , in vara cand va intoarceti , deoarece permisul se ridica personal de la Politie ,cu urmatoarele documente .

- dovada de conducere (în original)
- cartea de identitate.
Pe de alta parte , incercati sa luati legatura cu serviciul permise din cadrul Politiei (eventual prin cineva din tara) pentru ca s-ar putea sa se aplice acceasi procedura ca in cazul permiselor ridicate in strainatate, si abnume prin Ambasada .

Anonim spunea...

Buna ziua, in data de 27.09.2013 am fost depistat la volan cu alcoolemie de 0.51mg/l in alcooltest, iar ulterior am fost dus la spital pentru recoltare de sange in vederea stabilirii exacte a alcoolemiei, unde am dat 2 probe.
Am platit taxa de analiza a sangelui la Mina Minovici pe data de 30.09.2013 cu gandul de a afla cat mai repede rezultatul, care a fost de 1.10 proba 1 si 0.90 proba 2.Oricum analizele au durat cam 2 luni pana au ajuns la politie care mi-au facut dosat cu propunere de incepere a urmaririi penale pe numele meu.
Dosarul a ajuns la parchet unde procurorul mi-a dat NUP si binenteles o amenda administrativa.Intrebarea mea este in ce conditii pot redobandi permisul dupa achitarea amenzi si unde trebuie sa ma duc?
Va multumesc.

Florentin Sorescu spunea...

Mergeti la serviciul permise si inmatriculari cu rezolutia procurorului ,cu buletinul si cu dovada de 15 zile si va ridicati permisul

Anonim spunea...

Salut, pe 05.10.2013 m.i sa retinut permisul deoarece m.au prins cu o motocicleta neinmatriculata si a inceput urmarirea penala upa care pe 17.01.2014 am primit comunicare cu scoaterea si amenta 1000ron, am platit si m.am dus la parchet sa epun chitanta si d c mi.au spus k trb sa mai astept 20 de zile pana sa pot ridica permisul? Multumesc.

Unknown spunea...

In urma unui control de rutina am fost depistat cu o alcolemie de 2.4 si mi-a fost ridicat permisul. Mentionez ca fapta s-a intamplat in Italia. La ce pot sa ma astept, si daca aveti vreun sfat. Multumesc.

Florentin Sorescu spunea...

@usian ghebus : Eu cunosc un caz concret , alta speta .Accident usor, fara victime, in Italia .Permisul a fost retinut 15 zile conform legislatiei Italiene .Permisul a sosit in Romania ,dupa multe luni ,fiind trimis de italieni ,la Consulatul lor de la Bucuresti .
In cazul dvs , incercati sa contactati autoritatile italiene prin internediul MAE sau poate printr-un cunoscut din Italia. Verificati si la Udriste sa vedeti cum figurati la ei.
Cam astia ar fi pasii

Florentin Sorescu spunea...

@Anonim : Mergeti cu rezolutia procurorului la serviciul permise .Acolo veti afla ce trebuie sa faceti .S-ar puteachiar sa va dea permisul

Anonim spunea...

M-a fost suspendat permisul pe 30 zile (trecere pe rosu la semafor), fapta petrecandu-se in Bucuresti. Domiciul din Buletin fiind in Curtea de Arges, am aflat ca permisul trebuie ridicat din Pitesti. Exista posibilitatea de a face o cerere pt a-mi recupera permisul din Bucuresti (unde am primit suspendarea)?

Multumesc

Florentin Sorescu spunea...

Legislatia prevede ca permisul ramane la politia din localitatea in care a avut loc contraventia pana la hotararea sanctiunii complementare , apoi e trimis in localitatea in care sunteti in evidenta .Trebuie sa mergeti la Pitesti ,daca sunteti in in evidenta acolo .

Anonim spunea...

Gresit la suspendare pe 30 zile nu se da examen. Ieri am ridicat permisul fara nici o problema .

Anonim spunea...

mi-a fost suspendat permisu pentru stationare pe contrasens pe 60 de zile mai trebui sa dau examen si de unde il ridic a fost ridicat in com pantelimon

Florentin Sorescu spunea...

Trebuie sa dati examen .
Programarea se face prin prezentarea la sediul poliţiei din judeţul unde aţi obţinut permisul cu cartea de identitate şi dovada de conducere, între orele 9-12. Examenul va fi susţinut 20 de minute, cu întrebări 13 din 15, întrebări ce au variante de răspuns a) b) şi c) din care doar una este valabilă (nu mai multe, şi nici niciuna).
Redobândirea permisului ,după promovarea examenului şi expirarea suspendării,necesită următoarele:
- dovada de conducere (în original)
- cartea de identitate
Cu aceste documente , mergeţi la serviciul eliberare permise al Poliţiei din acelaşi judeţ unde aţi susţinut examenul şi va ridicaţi permisul de conducere

Florentin Sorescu spunea...

PS. Puteti ridica permisul dupa 90 de zole fara examen

americansaylor spunea...

Motive de nulitate neintemeiate
Publicat de: Tudor Aurelian | duminică, 11 noiembrie 2014 | plangere contraventionala
plangere penala
Asa, nu!

CARE MOTIVE DE NULITATE SUNT NEÎNTEMEIATE, ŞI PE CARE NU ŢI LE RECOMAND SĂ LE INVOCI VREODATĂ ÎNTR-O PLÂNGERE CONTRAVENŢIONALĂ

de Tudor AURELIAN

A venit momentul să îţi vorbesc acum şi despre anumite motive de nulitate, care sunt neîntemeiate şi pe care nu o să ţi le recomand să le invoci sub nicio formă, în nicio plângere contravenţională şi în faţa niciunei instanţe de judecată.

Pentru că, dacă o vei face, rişti:

în primul rând, să te faci doar de râs;
în al doilea rând, să pierzi inutil timp şi nervi şi bani;
nu în ultimul rând, instanţa să-ţi respingă plângerea contravenţională, ca fiind una neîntemeiată.
Printre aceste motive neîntemeiate, pe care ţi le-aş recomanda să le uiţi, iată-le pe cele mai frecvente:

procesul-verbal nu este încheiat de către agentul constatator;
lipsa indicatorului de localitate din poza radar;
lipsa martorului asistent;
litera „T”;
omologarea aparatului radar;
procesul-verbal nu a fost încheiat potrivit modelului prevăzut în Anexa nr.1D din H.G. nr.1391/2006.
Apoi, mai multe subtilităţi despre aceste motive, pe care să nu le invoci niciodată în faţa instanţei de judecată, vei descoperi în capitolul 37 al cărţii

„MAESTRU ÎN ANULAREA AMENZILOR RUTIERE – cum să devii”.

- See more at: http://www.maestrii-succesului.ro/motive-de-nulitate-neintemeiate/#sthash.0j2sLVFF.dpuf

Anonim spunea...

Salut pe 24 11 2014 mi.a fost retinut permisul de conducere pentru ne acordare de prioritate in urma caruia a rezultat un accident doar cu pagube materiale. Am inteles ca dupa expirrea dovezii pot sustine un examen pentru reducerea pedepsei. Intrebarea mea este trebuie sa fac programare la pitesti sau pur si simplu ma prezint cu dovada si sustin testul? Am inteles ca se sustine doar in anumite zile care sunt acelea?

Florentin Sorescu spunea...

@Anonim: Programarea se face prin prezentarea la sediul poliţiei din judeţul unde aţi obţinut permisul cu cartea de identitate şi dovada de conducere, între orele 9-12. Examenul va fi susţinut 20 de minute, cu întrebări 13 din 15, întrebări ce au variante de răspuns a) b) şi c) din care doar una este valabilă (nu mai multe, şi nici niciuna).
Zilele in care se sustine examenul pot fi aflate la sediul politiei .

Anonim spunea...

sal mi-a fost luat carnetul pe 90zile pt alcol(0.11) azi au exirat cele90zile pot sa mi-l retrag. nu am dat nici un examen nu am platit amenda

Florentin Sorescu spunea...

@Anomim : In articol scrie despre suspendarea permisului pentru accidentele auto avarieri uşoare.Cu alcoolul e alta poveste ....

Anonim spunea...

Buna ziua,
In cazul suspendarii carnetului de conducere se da o davada de circulatie pe baza careia conducatorul auto poate circula inca 15 zile. Intrebarea mea este daca se poate reduce perioada de 15 zile in care se mai poate circula astfel incat suspendarea sa incepa mai repede?
Va multumesc anticipat,

Florentin Sorescu spunea...

@Anonim: Perioada de 15 zile nu oate fi micsorate .Ea se calculeaza incepand cu ziua urmatoare celei in care s-a acordat .Aceata dovasa se elibereaza,ca masura complementara suspendarii permisului,si poate fi acordata cu drept de circulatie sau fara acest drept .
Cititi si la http://instructorauto.bynet.ro/regulament-cod-rutier-10-1-1.php

Anonim spunea...

Buna seara . Mi-a fost suspendat permisul pt 90 zile . Aveam 102 km in localitate , amenda si puncte de penalizare . Nu am un an de cand am permisul . Mi s-a spus ca as putea face contestatie si sa sppun ca e pana la 103 km si abia dupa ce depasesti 103 km iti poate suspenda permisul . Ce spuneti ?

Florentin Sorescu spunea...

@Anonim :Eu stiu ca depinde de limita de viteza impusa pe sectorul de drum (localitate ) Daca ati depasit cu mai mult de 50 de KM /ora restrictia de viteza ,atunci permisul se suispenda pe 90 zile .Depuneti contestatie ,daca restrictia de viteza in localitate era mai mare de 50 de km /ora .

Anonim spunea...

Buna seara, in octombrie nu am acordat prioritate pe trecerea de pietoni si am accidentat( am atins cu oglinda) un pieton.Victima, conform Raportului de Expertiza Medico-Legala, nu a necesitat ingrijiri medicale, eu nu eram sub influenta alcoolului sai a unei substante psihoactive iar Politia in Referat solicita clasarea cauzei de vatamare, Parhetul dispune clasarea cauzei. Dupa aproape 6 luni de circulat cu Dovada primesc Dispozitia Sefului Serviciu Rutier Brasov in care sunt instiintat ca mi se suspenda dreptul de a conduce 90 de zile( cf. art 103,alin1/lit C) fara prezentare pentru verificarea cunoasterii regulilulor de circulatie-imi trimit permisul la Prahova, intru in audienta pentru solicitare verificare cunostinte pentru reducerea termenului si mi se spune ca nu pot beneficia de acest drept...ce spuneti?

Anonim spunea...

Buna seara,am permisul suspendat 30 de zile pentru trecere pe rosu,permisul este inca in posesia mea, ce se intampla daca nu il predau?

Florentin Sorescu spunea...

Conform legislaţii rutiere aveai obligaţia să predai permisul în termenul prevăzut de lege după primirea înştiinţării scrise, în caz contrar perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule se majorează, de drept

Anonim spunea...

In afara de majorarea cu 30 de zile mai este vreo sanctiune ? Eu momentan sunt in afara si il mai pot preda in timp

Florentin Sorescu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Va multumesc

Anonim spunea...

Buna ziua,

Am avut un accident cu autovatamare. Totul s-a solutionat cu NUP, si conform parchetului, decizia a fost trimis de acum o luna.
Problema este ca nu a ajuns la mine inca.
Ce pot face acum?
Care sunt sanctiunile daca conduc acum?

Multumesc

Florentin Sorescu spunea...

@Anonim NUP:Mergeti din nou la parchet si instiintati ca nu ati primit decizia .Eventual luati legatura cu procurorul de caz ,pentru prelungirea dovezii cu 30 de zile .

Florentin Sorescu spunea...

@Anonim NUP; Nu conduceti pana la clarificarea situatiei,deoarece este infractiune ,nu contraventie .

Anonim spunea...

Beat la volan .accident .am sunat la ambulanta ca m-am panicat si probele au fost una de 95 si una de 110.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Florentin Sorescu spunea...

@Kae -Constrc: Cum vi s-a comunicat de la parchet ? Ati primit rezolutia procurorului,o adresa ? Oricum,mergeti cu ce ati primit, la serviciul permise si inmatriculari si vedeti .Puteti chiar sa va ridicati permisul .Daca situatia e alta ,mergeti la procuror si faceti o cerere de prelungire a dovezii .NU circulati fara permis sau dovada,in niciun caz !

Unknown spunea...

Buna,dupa cum v-am spus mi sa comunicat la secretariatul parchetului cand am fost sa prelungesc dovada in data 02.12.2015 dovada a expirat in 04.12.2015,ca dosarul a fost clasat,solutionat urmand sa primesc acasa prin posta RO decizia,am semnat pentru dovada in original,nici dupa mai bine de o luna nu am primit nimic!accidentu sa petecut in afara localitatii pe timp de noapte am intrat intr-o masina oprita pe sensul meu de mers,carosabil fara sa fie asigurata,semnalizata conform legi,rezultand vatamarea usoara a pasagerului aflat in dreapta mea.
Ce credeti ca se va intampla in cazul acesta?
Cat trebue sa mai astept sa ajunga acasa decizia de la procuror?
Ce trebue sa fac in continuare?
Stau fara drept de conducere,abuziv sa inteleg?
Multumesc.

Florentin Sorescu spunea...

@ Kae -Constrc Trebuie sa treaca aprox .60 zile dar nu exista in legislatie un termen . Va sfatuiesc sa mergeti din nou la parchet sa vedeti care e situatia si apoi la serviciul permise si inmatriculari sa va interesati,deoarece s-ar putea sa existe in baza lor de date o informare cu privire la situatia dosarului dvs.Trebuie sa stiti nr.dosarului. Din pacate posta mai rataceste corespondenta .

Unknown spunea...

Dar tot nu am primit raspuns la intebariile mele,mi se incalca drepturile atata timp cat nu am un raspuns din partea procurorului,in sensul ca de ce sunt obligat sa astept 30-60zile fara drep de a conduce atata timp cat nu este reglementat acest lucru pana la primirea solutiei prin orce mijloc de instintare!
Nu mi se incalca nici un drept?

Florentin Sorescu spunea...

@Kae -Constrc :Trebuie sa asteptati decizia sau sa procedati cum am spus anterior .Dreptul de a conduce ,nu e un drept fundamental al omului. El este acordat de o autoritate care il poate suspenda ,in cazul incalcarii legislatiei .
Conform OUG 195/2002 ,aprobata prin legea 49/2006 art.98 alin 2 pct d ,,,permisul se restituie în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală sau încetarea urmăririi penale"
Nu se prevede niciun termen.

Unknown spunea...

In data de 4.10.2015 politia mi.a luat permisul de conducere pt k m.au prins cu nr rosii expirate.
Nu am fost prins in trafic ci intr.o spalatorie.
Bun,am recunoscut k am venit eu cu masina----mare greseala---ar fi trebuit sa sustin k am adus.o pe platforma dar na...am zis sa nu mint.
Mi.au dat dovada,am prelungit.o 3 luni pana am primit solutia de la procuror k sunt scos de sub urmarire penala,am dus decizia la politie,mi.au suspendat permisul 90 zile plus treb sa dau examen.
Am facut contestatie impotriva solutiei,am fost am dat examen,l.am luat,a ramas suspendat 90 zile,nu au vrut sa reduca conform cererii de reducere,ideea e ca pe timpul contestatiei eu nu am drept de prelungire dovada.
De ce?
Daca eu am facut contestatie,nu e normal sa beneficiez de dovada pana la hotararea definitiva care se da dupa rezolvarea contestatiei?

Florentin Sorescu spunea...

@Marius Ionita :Trebuia sa va spuna motivul pentru care vi se refuza .Iata ce spune legea :
Potrivit dispoz. art. 111 alin. 6 din OUG nr. 195/2002, „Prelungirea dreptului de circulaţie, atunci când dovada înlocuitoare prevede acest drept, se poate dispune cu câte 30 de zile, de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta, la propunerea procurorului ori a instanţei de judecată care soluţionează cauza penală ori plângerea introdusă împotriva procesului verbal de contravenţie, până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti”.
Asadar ,posibilitatea de prelungire a dovezii de circulaţie aparţine şefului poliţiei rutiere, numai dacă procurorul care se ocupă de caz, instanţa civilă care soluţionează plângerea contravenţională ori instanţa penală care soluţionează cauza penală dispune această măsură.
Daca procurorul sau instanta competenta ,nu dispun prelungirea,seful politiei nu o poate acorda .Altfel incalca o decizie a Curtii Constitutionale .

Unknown spunea...

Am si eu intrebare , daca stie cineva adresa unde pot sa dau examen pentru reducerea suspendari permisului de conducere din judetu ILFOV.

Florentin Sorescu spunea...

@ BELLE ANNEE Incearca aici :http://www.drpciv.ro/info-portal/contact.do

george spunea...

buna seara,am fost prins in trafic conducand un autovehicul cu nr rosii expirate de 1 zi.platisem taxa si urma sa merg sa inscriu masina.mi s-a intocmit proces verbal,mi-au luat permisul si au intocmit si dosar penal.dupa 4 luni am primit comunicare ca sunt scos de sub urmarire penala,ca sanctiune am primit munca in folosul comunitatii-60 ore,nu se specifica nimic de permis,asa ca am mers la politie unde am aflat ca este suspendat pe 90 zile,iar daca nu dau examen voi intra in posesia lui peste 120 zile.intrebarea mea pt dv este:ma incadrez la micsorarea perioadei de suspendare?daca da,dupa ce perioada as putea incerca?va multumesc!

Florentin Sorescu spunea...

@George : Ghidandu-ma pe raspunsul primit ,cum ca permisul va fi suspensat 120 de zile ,daca nu sustii examenul ,as zice ca te incadrezi pentru reducere Desi trebuia mentionata suspendarea si in comunicarea primita .Examenul poate fi sustinut oricand,dupa inceperea perioadei de suspendare ( prima zi dupa data de expirare a dovezii ) . Examenul se programează numai la sediul poliţiei judeţene de unde aţi obţinut permisul, având Cartea de Identitate şi dovada de conducere. Inte orele 9-12.Testarea poate fi susţinută ori de câte ori doriţi, o dată pe săptămâna în interiorul termenului menţionat,fiind gratuit, dar care include costuri de închiriere sală, undeva până la maxim 10 lei.Documente necesare :
· copie dovada conducere faţă verso (pe verso completată de poliţist cu admiterea voastră)
· copie carte de identitate
· copie proces verbal (unde este specificată şi amenda).
· copie dovada amenda plătită
· cerere tip, de reducere a suspendării (o găsiţi la poliţie sau la copiatoarele de lângă poliţie)
Analizarea durează între o săptămână şi o lună. Rezultatul aprobării cererii reducerii de suspendare se transmite prin calculator în judeţul de unde aţi obţinut permisul, adică tot acolo de unde şi urmează să-l ridicaţi.

Unknown spunea...

Am permisul de conducere romanesc emis la data de 30 -6 -2003 de catre politia Galati. In Italia am fost surprins baut la volan iar permisul mi-a fost suspendat pe o perioada de 1 an incepând cu 15 octombrie 2013.

Intre timp , in perioada suspendarii, din motive de munca dar si din inconstienta mea , am fost nevoit sa ma urc iar la volan si din nou am fost surprins de catre autoritatile italiane. Au facut revoca permisului in data de 2 iunie 2014.

Am inteles ca aici in Italia trebuie sa astept 3 ani, si dupa pot sa ma inscriu din nou la scoala de soferi. Dar totusi ma gandesc ca permisul meu fiind romanesc autoritatile italiane ar trebui sa il trimita in Romania la postul de politie unde a fost eliberat. Eu nu stiu cum si cui sa ma adresez in acest caz pentru a reintra in posesia permisului de conducere

Astept sfaturi si raspunsuri profesionale

va multumesc

Unknown spunea...

Am permisul de conducere romanesc emis la data de 30 -6 -2003 de catre politia Galati. In Italia am fost surprins baut la volan iar permisul mi-a fost suspendat pe o perioada de 1 an incepând cu 15 octombrie 2013.

Intre timp , in perioada suspendarii, din motive de munca dar si din inconstienta mea , am fost nevoit sa ma urc iar la volan si din nou am fost surprins de catre autoritatile italiane. Au facut revoca permisului in data de 2 iunie 2014.

Am inteles ca aici in Italia trebuie sa astept 3 ani, si dupa pot sa ma inscriu din nou la scoala de soferi. Dar totusi ma gandesc ca permisul meu fiind romanesc autoritatile italiane ar trebui sa il trimita in Romania la postul de politie unde a fost eliberat. Eu nu stiu cum si cui sa ma adresez in acest caz pentru a reintra in posesia permisului de conducere

Astept sfaturi si raspunsuri profesionale

va multumesc

Florentin Sorescu spunea...

@Liviu Cioromila Autoritatile italiene cred ca au trimis deja o cerere de recunoastere a sanctiunii ,catre organele prevazute in legea 302/ 2004 . Autoritatile romane recunoac sanctiunea aplicata de italieni .Pot refuza doar in anumite conditii .
Pentru acceasi infractiune ,vi se anuleaza permisul si in Romania ,potrivit art 114 Cod rutier si ,de asemenea, trebuie sa dati examen teoretic si practic,pentru eliberarea unui alt permis,cel vechi fiind anulat si in legislatia romana .Interesati-va la Politia Galati Intrebati si un avocat .

Unknown spunea...

Buna ziua , am avut un accident in data de 29 martie , nu am acordat prioaritate , prin care prietena mea s-a speriat si or chemat salvarea , binenteles ea nu a patit nimic, mi s-a retinut permisul , dar nu am primit nici un proces verbal , nici amenda , nici nu stiu pe cat mi-l suspenda , din cate am inteles , pe 90 de zile , am asteptat sa se gate dovada , pot sa ma duc sa dau examenul 13 din 15? , suspendarea deja a inceput ? , multumesc , o zi buna

Florentin Sorescu spunea...

@Ghenciu Robert .Reexaminarea e obligatorie daca a avut loc un accident sau in caz de suspendare pentru alcool.
E optionala in celelalte cazuri, pentru a reduce o suspendare mai mare la 30 de zile.
Neprezentarea la examen in cazurile cand e obligatoriu, sau neluarea examenului in cazurile in care s-a dat examen, prelungeste suspendarea initiala cu inca 30 de zile. Deoarece,credcain cazuldvs ,e optionala,Mergeti la Poliriesi interesati-va despre perioada de suspendare si despre motivul acesteia.

stefan spunea...

Bună ziua,

Vreau sa stiu daca in urma unui accident rutier în urma căruia autorul( șoferul ) s-a împăcat cu victima, autorulului în cauza șoferului i se suspendă permisul de conducere sau îl redobandeste fără suspendare. In urma unei discuții cu polițistul acesta mi-a spus ca procurorul i-a recomandat sa facă propunere pentru clasarea cazului. Procurorul va da ca rezolutie NUP

VĂ MULȚUMESC FRUMOS

stefan spunea...

Bună ziua,

Vreau sa știu dacă în urma unui accident rutier în urma căruia șoferul și victima s-au împăcat, șoferului i se va restitui permisul de conducere fără suspendare. Menționez că în urma unei discuții cu polițistul care anchetează cazul acesta , polițistul,mi-a spus ca procurorul i-a recomandat sa facă propunere pentru clasarea cazului. Procurorul va da ca rezolutie NUP

VĂ mulțumesc frumos

Florentin Sorescu spunea...

@Stefan : Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.Permisul de conducere va fi suspendat30, 60, sau 90 de zile .

Mircea spunea...

Buna ziua,
Am avut un accident cu victima (1 zi pe certificatul iml) care a fost închis de procuror cu clasare. Mi s-a suspendat dreptul de conducere pe 90 zile(art 103 1 c). Am dat si am luat examenul dar nu mi se primeste cererea de reducere la 30 de zile.
In situatia asta nu pot beneficia de aceasta reducere a perioadei de suspendare? Conditiile cerute la art 221 le îndeplinesc.
Am vreo sansa sa beneficiez de reducere daca merg in audiență la comandant?

Florentin Sorescu spunea...

@ Mircea : ,,Art.219 HG 1391/2006
(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală sau încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat sau ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art.112 lit.c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare; " >Cred ca trebuie sa mergi la seful politiei rutiere sa-ti restituie permisul

stefan spunea...

Bună ziua,

Revin cu o remarca. Am citit ca prin suspendarea se urmărește înlăturarea unui potențial pericol pe drumurile publice. Eu circul de 3 ani cu dovadă de circulație în care nu am avut nici o dovada. Permisul îl am din 1992. În toată aceasta perioada am avut permisul suspendat o data imediat după ce l-am luat. Ăsta s-a întâmplat în intersecția tricky de la universitate și încă 4 maxim amenzi prin viteza
Oare nu se poate lua în considerație ca totuși nu am avut abateri grave decât acest accident în care eu sunt ferm convinsa ca respectivul s-a aruncat în tata mașinii ca sa obțină bani ceea ce a și încercat după aceea.

Va mulțumesc frumos

Florentin Sorescu spunea...

@Stefan .Revin :,,Permisul de conducere urmeaza a fi suspendat pe o durata de 90 de zile daca aceasta fapta a fost e in cercetare ca infractiune la regimul de circulatie pe drumurile publice si instanta de judecata sau procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale"
art 196 cod Penal ,,(5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni." Asadar vi se aplica prevederile legislatiei rutiere si penale , fara alte circumstante atenuanate .

Puteti reduce perioada ,cu cerere la seful politiei

Unknown spunea...

Bună ziua am avut un accident pe trecere de pietoni am lovit doi copii minori unul cu rolele și celălalt fără alergau și mia aparut brusc în fata i-am lovit ușor nu au pățit nimic nu au avut nevoie de ingrijiei medicale nimic am scos și certificâte medico-legale tot ce trebuie eu am dat declarație și părinții copiilor nu au dat nici o declarație nimic nu sunt de găsit ia căutat politia de multe ori acasă l--ea trimis și înștiințare și nîmic pana la urma politia a trimis dosarul la parchet mentionez ca fapta sa întâmplat pe data de 20 august 2015 și dosarul la parchet la trimis abia în martie anul acesta și încă nu am primit nici un fel de rezultat din câte am înțeles motivul ar fi lipsa declaratiei părinților dar nu exista un termen limita ptr a depune o astfel de declaratie?sau as vrea măcar ca cer permisul pana la soluționare nu muncesc Di august anul trecut și permisul era singura mea sursa de venit va mulțumesc anticipat

Florentin Sorescu spunea...

@Daniel Enache : Incearcati sa luati legatura cu procurorul care insstrumenteaza dosarul .Din cate stiu ,el hotaraste ce e facut in cazul dvs,privind permisul,pana la solutionare .

stefan spunea...

Bună ziua,

Am fost la Poliție si mi-au suspendat permisul conform art. 103 lit c din legea 195. Fără drept de reexaminare.
Dar căutând în aceeași ordonanță la regulamentul de aplicare la articolul 219 alin 2 spune Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală ori încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat ori ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art. 112 lit. c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.

stefan spunea...

Bună ziua,

Am fost la Poliție si mi-au suspendat permisul conform art. 103 lit c din legea 195. Fără drept de reexaminare.
Dar căutând în aceeași ordonanță la regulamentul de aplicare la articolul 219 alin 2 spune Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală ori încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat ori ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art. 112 lit. c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.
Ce e de facut ???

Florentin Sorescu spunea...

@Stefan : Cel mai bine este sa va prezentati la ghiseul politiei rutiere pe raza careia a fost savârsita fapta, pentru a vi se preciza ce-i de facut în cazul dvs. concret, pe baza studierii rezolutiei parchetului de N.U.P. Este necesar sa aveti la dvs. si actul de identitate, precum si dovada de retinere a permisului de conducere.

stefan spunea...

Hi

Am fost și ăsta mi s-a răspuns : ca mi-a fost suspendat în baza legii 195 art. 103 lit. C.
Pai întrebarea mea este: articolul 219 alin 2 pentru ce este??????
Ca o rezoluție o da procurorul în urma săvârșirii unei fapte ce încalcă legea 195 pentru care se deschide dosar penal
Eu cred ca ăsta or habar nu au sa interpreteze lege ori sunt nu știu nimic

Dan spunea...

Buna ziua,
Am permisul retinut pentru numere rosii expirate ( o zi).Dupa trimiterea la parchet,prelungirea dovezii de circulatie de 3 ori ,mi-a venit solutia:renuntarea la urmarirea penala si cheltuielile revin asupra statului.Am mers la politie cu solutia(ordonanta)si mi s-a comunicat VERBAL, ca am permisul suspendat pentru 90 de zile,si obligatia de a da testul auto pentru redobandire.Intrebarea este urmatoarea:nu ar trebui saprimesc un raspuns oficial de la politie?Pot beneficia de reducerea la 30 de zile daca trec testul?Mentionez ca e prima abatere in cei 9 ani de cand am permisul.

Florentin Sorescu spunea...

@Dan .Nu este necesar un raspuns oficial .E posibil sa va fi trimis o adresa prin posta .
Conform codului rutier ,daca permisul v-a fost suspendat pe 90 zile acest interval de suspendare mai poate fi redus la 30 de zile, daca:
Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie
Asadar cred ca puteti beneficia de reducere,daca indepliniti aceste criterii.

dan spunea...

Florentin,
Am fost si am dat examenul 13 din 15,pe care l-am si trecut,dar politistii care au supravegheat si corectat mi-au spus ca nu beneficiez de reducere.Ce imi scapa mie,ca in legislatie nu gasesc asa ceva?Reamintesc ca am primit de la procuror solutia cu renuntare la urmarire penala.Asta nu le-am spus politistilor.Oare am vreo sansa sa-mi recuperez permisul?

Florentin Sorescu spunea...

@Dan :iata ce spune regulamentul rutier la aet 221
,, pct 2Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului;
sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune."
Acelasi act normativ spune ca restituirea permisului se face de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală ori încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat ori ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art. 112 lit. c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.
Eu sunt de parere ca trebuie sa mergi la seful politiei rutiere,cu o cerere si actele mentionate in regulament si vezi ce-ti spune . Daca nu iti acorda reducerea, ar fi bine sa-ti spuna si in baza carei prevederi legale . Eu stiu caz concret de neacordare a reducerii, pentru ca in baza lor de date mai figura cu o contraventie de care nu stia . A primit permisul ulterior dupa 90 de zile .Sper ca ti-am fost de folos . O zi buna

dnv spunea...

Buna seara,

Se da urmatorul caz pe care va rog a binevoi sa il comentati si sa oferiti un sfat...

Accident rutier cu avarierea a doua autoturisme, se merge pe solutie amiabila, dar victima face un control la spital sa fie sigura ca este in regula si de aici rezulta dosar penal.
Vine clasarea de la parchet si se contureaza ideea recapatarii permisului.
La politie se comunica faptul ca nu se poate dobandi permisul mai devreme de 90 de zile datorita existentei victimei. Testarea cunoasterii regulilor de circulatie trebuie sustinuta oricum.

Nu inteleg si nu s-a comunicat care art de lege impiedica scurtarea perioadei de suspendare. In 10 ani nu au existat antecedente.

Multumesc

dnv spunea...

In cazul meu îmi dau singur răspunsul aici, dar desigur scriu în folosul celor cu o speță asemănătoare.

Am înțeles după ce am găsit și citit decizia 381/R din 31.03.2014 (jurisprudență) unde se explică caracterul de sancțiune administrativă al sancțiunii de la art 103 lit c.

Apoi în regulament la art 221 literele d se menționează că este vorba de o sancțiune complementară...

Așadar aceste litere d de la alineatul 1 respectiv 2 exclud varianta reducerii perioadei de suspendare în cazul meu.

Mulțumesc pe această cale legiuitorului că a creat această "facilitate"...

Dan80 spunea...

Am fost oprit de politie si m-a gasit baut la volan 0;50 fiola si0.95 sange in fine permis suspendat si dosar penal care a fost clasat intrebarea mea este: trebuie sa mai astept dupa clasarea dosarului sau pot sa merg sa iau permisul? Mentionez ca dovada nu a mai fost prelungita de un an.Multumesc anticipat pt raspuns

Florentin Sorescu spunea...

Ca sa va ridicati permisul ,trebuie sa mergeti la politie cu hotararea judecatoreasca.Tot acolo trebuie sa scrie si daca se mentine suspendarea permisului sa cat .E posibil sa se fi dispus chiar anularea permisului .In orice caz ,restituirea se dispune de catre seful serviciului politiei rutiere pe raza careia a fost savarsita fapta, la cererea titularului, in baza rezolutiei sau, dupa caz, a ordonantei procurorului prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarirea penala ori incetarea urmaririi penale, in baza hotararii judecatoresti ramase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contraventiei a fost anulat ori ca urmare a incetarii masurii de siguranta prevazute la art. 112 lit. c) din Codul penal, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.

Anonim spunea...

Buna ziua in urma cu ceva timp am fost inplicat intr un accident cu victime mi a fost retinut permisul pana la solutinare cazului am tot prelungit dovada,am primit dupa finalizarea cazului culpa comuna si nup pt incalcarea art 196 din O>U>G nr,195[202 si suspendrea pe 90 de zile a permisului pt neacordare de prioritate am fost si am sustinut ex de redobandire la cj unde am fost declarat admis si am trimis la suceava unde am avut acidentul cerera si copi dupa dovada si dupa sentinta si buletin si azi am primit acasa scrisoare de la suceava ca nu sa apobat cererea pt redobandire zice ca nu am voie sa ma prezint la serviciul politiei rutiere unde sunt inregstrat.am permis de 5 ani si nu mi a mai fost suspendat nicioadta si lucram si pe camion

Florentin Sorescu spunea...

@Anonim . Buna seara. Stiu un caz ,in care persoanei nu i s-a restituit permisul deoarece mai figura in evidemta cu o infractiune rutiera . Trebuie sa mergeti personal la autoritatea de la care ati primit raspunsul si sa cereti lamuriri suplimentare .In cazul dvs ,nu pot sa va spun mai mult de atat

dnv spunea...

Nu puteți beneficia de reducerea a perioadei de suspendare datorită faptului că în regulament la articolul care este menționat și în cerere (îmi scapă numărul 12x) la literele d este menționat că se aplică în situația în care măsura de suspendare a partidului este complementară.

In cazul dvs (am trecut si eu prin această situație și greu am înțeles pentru că nimeni nu știa prea bine) masura de suspendare este principala și conform nu știu cărei legi se interpretează că este administrativă.

Drept urmare nefiind complementară este exclusă situația de față de la posibilitatea reducerii perioadei de suspendare.

O situație de ... Eu aveam mai mulți ani fără incidente și nu a contat.

Răbdare și fără accidente pe viitor.

Anonim spunea...

Buna ziua va rog sa imi spuneti daca se mai poate face ceva in cazul in care s-a primit de la politie o davada fara drept de circulatie (pentru conducere moped fara categoria necesara) ,in scopul obtinerii unei dovezi cu drept de circulatie pana la solutionarea cazului,persoana in cauza fiind sofer de profesie.Multumesc!

Florentin Sorescu spunea...

@Anonim Nu de poate face nimic. Dovada rămâne fără drept de conducere, până la soluționarea dosarului.

ADRIAN R spunea...

Buna ziua,

Am provocat un accident rutier (nepastrarea distantei fata de autovehicului din fata) soldat cu vatamare corporala. Victima nu a necesitat zile de spitalizare si nici nu intentioneaza sa depuna plangere. Mi-a fost retinut permisul si mi-a fost data dovada pentru 15 zile. Cel mai probabil dosarul se va inchide favorabil. Intrebarea este daca risc suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile? multumesc

Florentin Sorescu spunea...

ADRIAN R; Prin rezolutia procurorului de neincepere a urmaririi penale autorul accidentului nu va fi condamnat si nici nu i se va anula permisul de conducere. Daca prin fapta savarsita de autorul accidentului se constata ca acesta a comis o contraventie a carei sanctiune este suspendarea permisului de conducere, permisul de conducere va fi suspendat de la 1 luna la 3 luni. Daca e vorba de nerespectarea distantei,puteti sacapa doar cu amenda ,fara suspendare.Pana la solutionarea cauzei ,de catre pro0curor circulati cu dovada .Aceasta trebuie prelungita,daca nu se solutioneaza cauza in termenul de 15 zile ,in care e valabila.

vasile spunea...

daca am o perioada sub supraveghere cu obligatia de a nu conduce nici un autovehicul de doi ani iar permisul mi-a fost retinut in 2013 fiind eliberata dovada fara drept de circulatie pana la solutionarea cauzei ,se poate deduce aceasta din perioada in care nu am condus?!exista vreo modalitate de a recapata mai devreme de doi ani dreptul de a conduce autovehicule?!va multumesc!

Florentin Sorescu spunea...

@ vasile: consultati un avocat care sa va studieze dosarul si sa va faca o contestatie la tribunal.Conform codului penal,instanța de judecată dispune încetarea executării unora dintre obligațiile pe care le-a impus, atunci când apreciază că menținerea acestora nu mai este necesară.
Doar prin hotarare judecatoreasca se poate dispune reducerea perioadei de suspendare si eventuale deduceri din aceasta

Marian spunea...

Salut,am permisul suspendat pt ca am trecut pe rosu pe o perioda de 30 zile, am facut contestatie si am pierdut in instanta m-am dus la politie si l-am predat dupa apriximativ 3 luni de la terminarea procesului si am mai primit o majorare de 30 zile. In tot acest timp eu am asteptat sa imi fie comunicata hotararea judecatoreasca acasa. In acest caz pot da examen la politie or a putea beneficia de reducer a perioadei de suspendare? Va multumesc anticipat!

Marian spunea...

Salut, daca am primit majorare la periods suspendarii permisului pot da examen pt a putea beneficia de reducere

Anonim spunea...

Buna seara ,

am fost implicat intr un acccident rutier pe 17/11/2016 soldat cu vatamare corporala dun culpa . Victima traversa strada printr un loc neregulamentar si nu a depus plangere fara vatamare corporala majora . Mi a fost retinut permisul cu dovada de circulatie .
CAZUL A reiesit NUP . am depus actele la serviciul rutier pt a mi recupera permisul si nu am avut alte cobtrventii/infractiuni in trecut.
credeti ca imi va fi inmanat permisul sau voi primi alta suspebdare de 30/60/90 zile ? multunesc

Florentin Sorescu spunea...

@Anonim : La momentul solutionarii procesului prin rezolutia de NUP, soferul se duce la serviciul permise si inmatriculari cu rezolutia procurorului si isi ia permisul inpoi.
Nu se mai da nicio sanctiune de anulare a permisului.

Unknown spunea...

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat într-o zi am dat masina unui prieten după apx doua ore ă izbit o masina , a venit politia si l-a găsit baut, mi s-a facut si mie dosar penal pt încredințarea unui autoturism unei persoane sub influența alcoolului, mi s-a judecat dosarul si judecatoarea a decis să mă ierte, mi-a venit acasa si sentința definitivă asta fiind pe 23 03, ieri 24 07 ma trezesc cu poliția la poarta sa predau permisul poliția fiind cu o foaie de la judecătorie, cum se poate ca la terminarea procesului sa nu imi suspende permisul iar acum sa ma trezesc cu asa ceva?

Anonim spunea...

buna seara am permisul suspendat 60 zile daca nu promovez testul o sa primesc 60+30 adica 90 zile?

Florentin Sorescu spunea...

@Ciangau Adrian: ce scria in actul de la judecatorie,prezentat de politie ?

Florentin Sorescu spunea...

Da, daca nu promovati examenul, se adauga 30 de zile la termenul initial