Hai sa facem ceva concret ,ca sa impiedicam eutanasierea cainilor fara stapan: Sa-i adoptam !

                De 23 de ani ne învârtim în jurul cozii în problema câinilor fără stăpân .Dar staţi liniştiţi.Această lege, care inflamează lumea în această problemă,nu va schimba nimic.Doar suntem în România.Aş vrea totuşi să văd o schimbare de atitudine.Pe toţi aceia ce se declară iubitori de animale,mi-ar plăcea să-i văd stând la rând ca să adopte câte un câine care are nevoie de stăpân.Să aibă grijă de el,să-l vaccineze,să-l sterilizeze,la fel cum fac toţi cei ce deţin animale de companie,pe banii lor .Aşa ,doar cu vorba ,e uşor.
        Cadrul legal privind câinii fără stapân:
OUG 155/2001, (Modificată prin Legea nr. 391/2006 , Legea 205/2004, prin Legea nr. 227/2002,proiect  legea  2007) a senatorului  Marinescu.
        Autorităţile locale nu au aplicat însă prevederile care permit eutanasierea câinilor fără stăpân ,nerevendicaţi sau adoptaţi.Deşi aveau, încă din 2001, obligaţia legală să eutanasieze câinii fără stăpân capturaţi de pe străzi care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi în şapte zile
Actualmente se afla in vigoare Legea 391/2006 care are urmatorul cuprins
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 794 din 13 decembrie 2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2002, se modifică după cum urmează:
1. Articolul 4 va avea următorul cuprins:
"Art. 4. - Câinii fără stăpân vor fi capturaţi şi transportaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, unde vor fi cazaţi o perioadă de 7 zile, cu respectarea normelor prevăzute în anexele nr. 1 şi 2."
2. Alineatul (3) al articolului 7 va avea următorul cuprins:
"(3) Câinii nerevendicaţi în termen de două zile pot fi adoptaţi de persoane fizice sau de centrele de adopţie special amenajate şi organizate în acest scop."
        Legea, discutată azi de CCR ,intră în vigoare după promulgare.
Noua lege.Concret, câinii fără stăpân vor fi cazaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, pentru o perioadă de 14 de zile lucrătoare.
        În acest termen, câinii capturaţi şi înregistraţi în evidenţele adăposturilor pot fi revendicaţi sau adoptaţi după cum urmează:
-în primele 7 zile lucrătoare de la data înregistrării în evidenţele adăposturilor, câinii pot fi revendicaţi de către proprietari;
-după expirarea termenului de 7 zile lucrătoare şi până la expirarea termenului de 14 zile lucrătoare, câinii pot fi revendicaţi sau adoptaţi de către persoane fizice sau juridice, din ţara sau din străinătate, în condiţiile legii;
           Revendicarea şi adopţia sunt gratuite. Spre deosebire de vechile prevederi . Populaţia trebuie informată despre existenţa adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopţie sau revendicare, prin afişare la sediul adăpostului şi al serviciului specializat.
                   După ce trece perioada de 14 zile lucrătoare, câinii ne-revendicaţi sau ne-adoptaţi vor putea fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie.Acest termen va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare şi va fi modificat motivat. Decizia de eutanasiere se va emite pentru fiecare câine în parte .

PS : ar fi timpul sa renuntam la implicarea de ,,tip facebook" sau ,,am dat un pachetel la un catel" ,vai ce om bun sunt "  si sa trecem la actiunea concreta ,de savare de la eutanasiere prin adoptie .Da ,asta e mai grea, pentru ca necesita mai multa grija si iubire concreta din partea iubitorilor de animale (vaccinare,deparazitare,ingrijire  etc ,pe cheltuiala proprie ) la fel ca in cazul animalelor de companie . Asta ar fi un semn de civilizatie, asa cum e in toata Europa . Doar pe aceasta cale ,cainii vagabonzi nu vor mai face parte din ,,brandul de tara " al Romaniei .




Niciun comentariu: