S-a modificat legea tichetelor de masa

UPDATE 05.02.2014 :     Angajatorii vor putea putea acorda salariatilor, din 13 februarie 2014, tichete de masa in format electronic, sub forma unor carduri care vor functiona ca un portofel electronic ,dupa cim se mentioneaza in Legea nr. 291/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 701 din 15 noiembrie 2013.

   Noul proiect,aprobat de Camera Deputatilor,prevede ca tichetele de masa emise pe suport electronic nu permit efectuarea de operatiuni de retragere in numerar, fiind folosite numai pentru cumpararea produselor alimentare, fara tutun sau alcool.
        Drept urmare, unitatile emitente de tichete de masa pe suport electronic sau de hartie sunt obligate sa deschida conturi sau subconturi de plati distincte, prin care se vor derula sumele reprezentand incasarile si platile aferente valorii nominale a tichetelor de masa, astfel incat sa permita o evidenta clara a sumelor utilizate in temeiul contractelor incheiate cu angajatorii si unitatile de alimentatie publica, magazine alimentare, cantinele restaurant si bufetele.


        In urmatoarele trei luni, Ministerului Muncii si Ministerului de Finante le revine sarcina de a elabora normele de aplicare a legii.
Un avantaj in aceasta privinta il reprezinta faptul ca diferenta de bani pe care clientul trebuia sa o plateasca pana la valoarea integrala a tichetului de masa va ramane pe card. In concret, asa cum a explicat deputatul PSD, Florin Iordache, diferenta de bani va ramane pe card.

Pana la intrarea in vigoare a tichetelor de masa electronice, cei care doresc pot opta si pentru tichete in format de hartie. Unitatile economice vor trebui sa fie dotate cu POS-uri speciale pentru tichetele de masa electronice.

Sursa: Mediafax

Precizari: tichetul in format electronic va fi valabil numai daca sunt inscrise pe acesta sau sunt stocate intr-un alt mod in acesta urmatoarele informatii:

-numele si prenumele salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul de masa;
-numele si adresa emitentului;
-date referitoare la perioada de valabilitate;
-interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de tigari sau de produse alcoolice.
        Noile tichete de masa sunt alimentate exclusiv cu valoarea nominala a tichetelor de masa acordate de catre angajator si vor putea fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare,la valoarea respectivelor produse alimentare.
         Salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, valoarea corespunzatoare tichetelor de masa pe suport electronic neutilizate(deci cardul prezinta un sold ,in cazul in care valoarea produselor achizirionate este mai mica decat valoarea tichetelor de masa .
      Achizitionarea tichetelor de masa in format electronic va presupune costuri mai mari pentru angajatori,comparativ cu achizionarea tichetele pe suport hartie,deoarece acestea vor fi sub forma de carduri. De asenmenea,tichetele de masa electronice vor fi utilizatea doar intr-un numar restrans de magazine si restaurante,care vor fi dotate cu POS,asemanator regimului cardului bancar .
      Sumele corespunzatoare tichetelor de masa acordate de angajatori salariatilor sunt deductibile la calculul impozitului pe profit (in limitele valorii nominale indexate si a unui tichet pentru fiecare zi lucrata) si scutite de plata taxelor salariale ale angajatorului: CAS 20,8% (mininm), Contributii concedii si indemnizatii (0,85%),  Contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale 0,25%, Fondul de sanatate 5,2%,  Fondul de somaj 0,5%, Fondul asigurare accidente: 0,85% (maxim).




Niciun comentariu: