Variante pentru finantarea IMM

        Accesul la finantare este una dintre preocuparile majore ale firmelor mici si medii, care au nevoie de bani pentru a-si sustine activitatea curenta sau pentru investitii care sa le ajute la dezvoltarea si cresterea afacerilor. In momentul de fata, IMM-urile au la dispozitie mai multe variante de finantare, cele clasice, precum creditele bancare sau liniile de credit, dar si unele alternative, cum este, spre exemplu, factoringul.
         Factoring contract comercial de creditare la care participa o societate specializata (societate bancara sau o institutie financiara specializata) in incasarea de facturi, denumita factor, si o societate comerciala furnizoare de produse sau servicii, denumita aderent. Aderentul urmareste sa-si incaseze pretul facturilor inainte de termenul de scandenta, iar factorul urmareste sa obtina un beneficiu, de regula un anumit procent din facturile pe care le deconteaza in avans. In activitatea de factoring ia parte si beneficiarul (clientul) care va fi notificat ca trebuie sa plateasca factura la scadenta factorului. Companiile de factoring se mai ocupa si de administrarea si managementul facturilor clientilor, precum si de asigurari impotriva riscurilor de neplata a debitorilor.
            Contractul de factoring reprezinta ,de fapt , o cesionare a facturilor catre o societate specializata ,un serviciu care presupune finantarea facturilor cu scadenta la termen, incasarea acestora inainte de termenul scadent .

    Alta solutie de finantatare  este creditul bancar. Antreprenorii prefera aceasta solutie .Din pacate start-up -urle scced mai greu la credite .Reticenta institutiilor de credit, fata de afacerile aflate la inceput de drum ,este determinata de faptul ca start-upurile din Romania supraevalueaza potentialul pietei si planul de afaceri,cash-flow nu au in spate o experienta anterioara . Nici start-up-urile nu prefera creditele bancare ,din pricina incertitudinii ca vor putea achita ratele in vitor . Aceasta incertitudine cred ca vine din lipsa de predictibilitate a mediului de sfaceri de la noi .Oricand te poti trezi cu obligatii financiare noi sau cu modificari legislative care  sa-ti scada rentabilitatea afacerii .
        Linia de credit reprezinta dreptul de a obtine credite succesiv, dupa nevoi, intr-o perioada convenita (in general 3-5 ani), pana la un total prestabilit. Aceasta sursa de finantare se foloseste pentru acoperirea unui decalaj intre incasarile si platile companiei oridetinerea unei sume tampon pentru nevoile neprevazute din activitatea de zi cu zi.
         Fondurile de investiti,sistem prin care antreprenorul primeste in afacere un partener, de obicei minoritar, care aduce un aport la capitalul social al firmei.Acest tip de finantare are beneficii importante :
- ofera o infuzie de capital pe o perioada indelungata, timp in care nu trebuie sa plateasca dobanzi . 
-nu creste gradul de indatorare ,deoarece aportul de capital intra in capitalurile proprii si nu in datoriile firmei .
-fondul de investitii poate aduce in afacere si specialisti care sa asista antreprenorul la gestionarea ei,pe linga finantarea propriu-zisa .
        Dezavantajul major al acestui tip de finantare il constituie faptul ca antreprenorul isi poate mentine pozitia de actionar majoritar, doar daca participa  cu o suma mai mare de bani decat cea a fondului de investitii.
            Imprumuturi de la parteneri de afaceri sau societati afiliate., reprezinta o solutie ieftina, dar pe termen scurt,pentru sustinerea activitatii curente ,in cazul lipsei de lichiditati ce poate aparea la un moment dat .
                 Fondurile europene ar putea fi o sursa de finantare viabila pentru demararea sau dezvoltarea unei afaceri, insa sunt greu de accesat. Desi Romania are la dispozitie zeci de miliarde de euro sub forma de fonduri structurale, rata de absorbtie este foarte mica si multi dintre bani risca sa ramana necheltuiti.

Niciun comentariu: