Revelionul,semnificatii si superstitii ,pe scurt.

                Revelionul este consacrat,in epoca moderna,ca sarbatorire a trecerii intr-un an nou calendaristic.In trecut ,acest termen se folosea pentru orice  masa luata noaptea tarziu.  Cuvantul  provine din limba franceza (Réveillon=trezire), derivat de la réveil. ,avand insa sensul mai larg de ,,ospat la miezul noptii,petrecere de la miezul noptii .
               Fiecare cultura  intampina  in mod specific noaptea noului an,traditiile tinand  seama de bogatia spirituala  a fiecaruia .
In Romania , nu se arunca nimic din casa in prima zi a Anului Nou ca sa nu arunci norocul.Tot in prima zi din an nu se iese din casa pana ce o persoana bruneta nu intra in casa respectiva (potrivit traditiilor, persoanele brunete aduc noroc si fericire, iar cele roscate si blonde ghinion). In noaptea dintre ani, oamenii isi pun o dorinta, pentru ca aceasta are toate sansele sa se indeplineasca.
La miezul noptii de Anul Nou trebuie sa deschideti usa, pentru ca anul vechi sa iasa, iar cel nou sa intre.Sa aveti  bani in buzunar si sa va imbracati cu  haine noi, eventual si ceva de culoare rosie. In rest, sa fie cat mai mare veselie in locul in care faci trecerea dintre ani, astfel incat spiritele rele sa fie gonite.

Dupa cat de mult se cumpara  alimentele si bauturile in aceasta perioada ,este evident accentul exagerat  care se pune  pe sensul de ,,ospat la miezul noptii “al Revelionului .In aceasta noapte nu va indemn sa mancati si sa beti peste masura, caci "Anul iti va merge bine, nu cand tu vei zace beat in ziua cea dintai a lui, ci cand atat in ziua cea dintai, cat si in cea de pe urma, si in fiecare zi tu vei face fapte placute lui Dumnezeu" dupa cum afirma Sfantul Ioan Gura de Aur.
Petrecere frumoasa si un an nou fericit !

Niciun comentariu: