HG 367/2015 noi modificari ale Normelor de aplicare ale codului fiscal,venituri scutite pentru persoanele cu grad de handicap

a) Veniturile din activităţi independente, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de impozit pe venit. Scutirea se aplică pentru veniturile realizate începând cu data încadrării contribuabilului în gradul de handicap grav sau accentuat, conform documentelor justificative.Pentru aplicarea scutirii, contribuabilii au obligaţia să depună  la organul fiscal competent documentele care atestă încadrarea în gradul de handicap grav sau accentuat. Documentele vor fi prezentate în original şi în copie, organul fiscal competent păstrând copia după ce verifică conformitatea cu originalul
        Venitul net ( venit brut – impozitul calculat) din activităţi independente desfăşurate de persoana fizică cu handicap grav sau accentuat se reduce proporţional cu numărul de zile calendaristice pentru care venitul este scutit de la plata impozitului.

b) Veniturile din salarii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de impozit pe venit.Scutirea se acorda doar în cazul în care persoana cu handicap depune la angajatorul/plătitorul de venituri, respectiv la organul fiscal competent, documentele care atestă încadrarea în gradul de handicap grav sau accentuat. Acestea vor fi prezentate în original şi în copie, angajatorul/plătitorul de venituri, respectiv organul fiscal competent păstrând copia după ce verifică conformitatea cu originalul.

15 mai 1838,ziua de nastere a lui Nicolae Grigorescu

  • 1838: Nicolae Grigorescu, pictor român (d. 1907)..Nicolae Grigorescu (n. 15 mai 1838Pitarujudețul Dâmbovița, d. 21 iulie 1907Câmpina) este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian. Nicolae Grigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești. Cititi mai mult aici
Alte personalitati ale zilei ::

Bacsisul,conform OUG 8/2015.Definitie si monografie,impozitare

      UPDATE :Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat ca bacsisul nu va mai fi impozitat, prevederile intrate in vigoare in urma cu doar o saptamana urmand a fi eliminate din ordonanta de urgenta a Guvernului, pana cel tarziu la 1 iunie.

 Definitie :bacsis =  orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precums si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar.
        Acesta se justifica prin datele inscrise in documentele emise cu aparatele de marcat electronice fiscale si se evidentiaza pe un bon fiscal distinct.
        Firmele decid, prin Regulamentul de ordine interioara, daca bacsisul ramane la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor. Daca bacsisul se distribuie salariatilor, acesta nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii.ROI  se pastreaza la locul de instalare al aparatului de marcat electronic fiscal in vederea prezentarii organelor de control.
       Sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariatilor se inregistreaza pe seama cheltuielilor, potrivit reglementarilor contabile.(art 2 alin. (6)  din OUG nr. 8 /2015)
 Pentru bacsis nu vor fi oprite TVA si contributii sociale,conform  declaratiilor de presa sustinute de Executiv saptamana trecuta.Ordonanta nu include si aceste prevederi in mod explicit .Dar nefiind vorba de o livrare sau o prestare de serviciu ,ci de o suma oferita in mod voluntar de client ,peste contravaloarea acestora,bacsisul nu intra sub incidenta TVA ,de exemplu .

ANAF a publicat modelul registrului de bani personali

Ministerul Finantelor Publice a publicat recent modelul de Registru de bani personali (bacsis), printr-un proiect de ordin aflat in dezbatere publica. Sunt incluse in proiect si regulile de completare a registrului.
In prima parte a proiectului se mentioneaza ca operatorul economic are obligatia constituirii registrului de bani personali prevazut la art. 4 alin.(12) lit.i) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completa.
Odata cu noile prevederi, toti operatorii economici care folosesc case de marcat vor inregistra sumele detinute de angajati intr-un registru de bani personali, conform OUG 8/2015.
"Registrul de bani personali prevazut la art. 4 alin. (12) lit. i) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, se completeaza ...
Mai multe detalii aici ›