Modificari fiscale de la 1 ianuarie 2011

Taxa de poluare auto va fi majorata, in medie cu 45-50% , dar va va creste de 2 sau 3 ori  pentru vehiculele mai  poluante , in functie de vechimea masinii, capacitatea cilindrica si gradul de poluare.Cea mai mare valoare fiind de 30432 Euro ,pentru inmatricularea unei masini non-euro, veche de 20 de ani ,cu motor de 3200 cc.

Acciza benzinei fara plumb se va majora cu 15 euro /tona iar cea pentru motorina cu 11 euro/tona

Microintreprinderile care au o cifra de afaceri,in anul anterior, pana la 100.000 euro si pana la 9 salariati pot opta pentru cota de 3% aplicata asupra veniturilor in locul impozitului pe profit de 16%,cu exceptia firmelor de consultanta si management .

Plafonul de garantare a depozitelor bancare,pentru personele fizice si juridice se dubleaza ,crescand la 100.000 euro

Pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa achite contributii de 5,5% la Fondul asigurarilor de sanatate.

Contributia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) creste la 3%

Impozitul vehiculele de transport marfa si pentru combinatiile de autovehicule (vehicule articulate sau trenuri rutiere) de peste 12 tone creste cu aproape 100%

Perioada de limitare a deductibilitatii cheltuielilor privind combustibilul va fi prelungita pana la 31 decembrie 2011.

Limitele de despagubire pentru asigurarea de raspundere civila auto obligatorie (RCA) vor creste . Pentru pagube materiale, limita de despagubire va fi majorata la 750.000 de euro, comparativ 500.000 de euro in 2010.

Firmele vor avea posibilitatea sa achite contributiile sociale si impozitul pe venit pe baza unei declaratii unice, care va putea fi completata si in format electronic, depusa la Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Declaratia va putea fi completata si pe un suport de hartie, pana la 1 iulie 2011, data dupa care documentul va fi depus lunar prin mijloace electronice.

Incepand cu 1 ianuarie, inspectorii de munca vor avea permanent dreptul de a intra in sediul unei firme pentru a verifica acte si vor putea dispune retragerea autorizatiei de functionare, cu suspendarea directa a activitatii, daca descopera incalcari flagrante ale legii.

Indemnizatia de somaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, si nu va mai fi raportata la salariul minim. Salariile de baza din sectorul public vor fi majorate u 15% raportat la nivelul din luna octombrie, iar salariul de baza minim brut pe tara va creste de la 600 lei la 670 lei. Somerii nu vor mai primi indemnizatie de somaj daca refuza un loc de munca, indiferent de distanta fata de localitatea de domiciliu in care se afla postul ofertat, sau nu participa la programe de formare profesionala,dar numai in cazul in care locul de munca refuzat este situat la o distanta de cel mult 50 kilometri de localitatea de domiciliu.

Mamele vor avea posibilitatea sa opteze si pentru un concediu de crestere a copilului pentru o perioada de doi ani, dar cu o indemnizatie cuprinsa intre minimum 600 lei si maximum 1.200 lei. Pentru un concediu de un an, indemnizatia maxima va fi de 3.400 lei. Daca se intorc la munca inainte de sfarsitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o prima lunara de 500 lei pentru intregul interval de pana la 24 luni. Daca se intorc insa la munca dupa primul an de concediu pentru cresterea copilului, mamele nu vor mai beneficia de acest stimulent. Stimulente nu vor fi acordate nici mamelor care opteaza pentru concediu de doi ani cu indemnizatie maxima de 1.200 lei. Aceste prevederi nu se aplica in cazul mamelor aflate deja in concediu de crestere a copilului.

Certificatul de performanta energetica a cladirii va fi obligatoriu pentru proprietarii de locuinte  daca vor sa vanda sau sa inchirieze spatiile respective.

Sursa: Mediafax.ro

Niciun comentariu: