IMPOZITAREA BONURILOR DE MASA

Am preluat un articol interesant de pe contabilul.ro pe care il reproduc integral

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea Codului fiscal prevede impozitarea bonurilor de masa, pe langa alte masuri deja "celebre" precum reincadrarea activitatilor dependente/independente. Normele pentru aceasta Ordonanta, publicate miercuri, 28 iulie, aduc explicatii mai mult sau mai putin clare pentru prevederile respective. Consultantul fiscal Adrian Benta a transmis un exemplu de calcul pentru impozitarea bonurilor de masa si alte observatii legate de activitatile dependente si de livrarile intre "persoanele afiliate".


Comentariile consultantului fiscal:

A) Impozitare bonuri de masa.

•Ca observatie generala proiectul nu dispune masuri de aplicare!!!
•Prin urmare trebuie sa analizam de la textul legal, respectiv art. 55 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, ce stabileste, ca nu sunt venituri din salarii: drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare;
•S-a abrogat partea introductiva tichete de masa si drepturi. Astfel tichetele de masa sunt impozitate cu impozitul pe venit. Ordonanta nu dispune impozitarea cu asigurari sociale.
Prin urmare vom avea urmatoarea baza de calcul a impozitului pe venit:
Venituri brute salariale realizate "asigurari sociale" deduceri si sume asimilate (contributii sindicat, sanatate privata) + venituri din bonuri de masa = Baza de calcul impozit pe salarii. Ca si cheie de verificare avand in vedere ca adunarea si scaderea sunt comutative, este usor de demonstrat ca suplimentarea de impozit este direct 16% din valoarea tichetelor de masa acordate si suportate din salariu net al persoanei.

Exemplu de impozitare, pentru un salariat ce a lucrat 22 zile si a primit un bon de masa pentru fiecare zi, valoare bon suma de 8,72 lei.

•Venituri din bonuri 22 zile x 8.72 lei = 191,84 lei
•Impozit = 191,84 lei x 16% = 30,69 lei. Aceasta suma se retine din salariu net, deja impozitat conform reglementarilor anterioare.
Inregistrarea in contabilitate se efectueaza prin articol contabil: 421 Personal remuneratii datorate = 444 Impozit pe venitul din salarii cu 30,69 lei. Evident suma se va regasi si in fisa fiscala. Din punct de vedere tehnic unele societati au introdus in stat  inca o coloana cu venituri din bonuri de masa.

Sursa: HotNews
Precizare : tichetele cadou acordate persoanelor fizice în afara unei relaþii generatoare de venituri din salarii sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit, cu cota de 16%, potrivit art. 78 din Codul Fiscal.
Tichetele cadou nu se cuprind în baza lunarã de calcul a contribuþiilor sociale obligatorii potrivit art. 296 indice 15 lit. o) din Codul Fiscal, deoarece art 55 precizeazã cã: sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani ºi/sau în naturã obþinute de o persoanã fizicã ce desfãºoarã o activitate în baza unui contract individual de muncã sau a unui statut special prevãzut de lege, indiferent de perioadã la care se referã, denumirea veniturilor ori de forma sub care se acordã.”
Up date 24.05.2012 :  Pe perioada in care angajatul este in deplasare/detasare si primeste diurna, nu se acorda tichete de masa.
Tichete de masa se acorda pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se acorda,  in limita a un tichet/zi.
Conform art. 11 din Norma de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa aprobata prin H.G. nr. 5/1999, “nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii…sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare sau de detasare"

Niciun comentariu: