Despre blog

Stiri,umor,contabilitate si lectii de contabilitate,legislatie si comentarii,consultanta de afaceri,monografii contabile ,unele trucuri ale sistemului de operare Windows.Personalitati romanesti.Stirile de week-end vor fi din alte domenii in afara celor care sunt postate,in general in acest blog .

2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna ziua ! Revin pt ca chiar nu stiu ce sa fac cu acest pfa .Banuiesc k nu pot nici sa imi suspend activitatea daca am datorii.Daca ma angajez si mi sepune poprire pe cont si imi depun declaratiile de azi inainte pe 0 pana la achitarea integrala a datoriilor mai cresc penalitatile?Care e cea mai buna varianta sa continui pe pfa sau angajare?Multumesc ,imi sunteti de mare ajutor

Florentin Sorescu spunea...

Nu puteti suspenda activitatea . Daca sunteti sigur ca PFA va aduce venituri constante, puteti continua cu ea .Daca nu ,parerea mea este sa va angajati .
Penalitatile pot creste ,acestea fiind calculate la soldul din fiecare luna in functie de zilele scurse de la data scadenta .In cazul in care va vor pune poprire,codul de procedura fiscala prevede,la art 115,alin 1 ca ,, toate obligațiile fiscale principale, în ordinea vechimii, și apoi obligațiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii" .Vechimea se stabileste :
a) în funcţie de scadenţă, pentru obligaţiile fiscale principale;
b) în funcţie de data comunicării, pentru diferenţele de obligaţii fiscale principale stabilite de organele competente, precum şi pentru obligaţiile fiscale accesorii(penalitati si dobanzi de intarziere).
c) în funcţie de data depunerii la organul fiscal a declaraţiilor fiscale rectificative, pentru diferenţele de obligaţii fiscale principale stabilite de contribuabil.
Organul fiscal competent va comunica debitorului modul în care a fost efectuată stingerea datoriilor prevăzută la alin. (1), cu cel puţin 5 zile înainte de următorul termen de plată a obligaţiilor fiscale.

Asadar, eu inteleg ca ,stingându-se intai datoriile cele mai vechi,penalitatile vor creste in masura tot mai mica
Deoarece ati spus ca vi s-au emis decizii de impunere pe baza sumelor anterioare,va sfatuiesc sa va hotarati daca va angajati sau mergeti pe PFA,doar dupa ce luati legatura cu inspectorul ANAF,sa va lamureasca .Ce amenzi veti plati daca veti depune declaratiile restante pe zero ,pentru anii in care n-ati avut venituri realizate ? Prin depunerea acestora pe zero sau a unor declaratii rectificative,se va modifica si suma totala datorata,in sensul diminuarii,mai ales ca,de exemplu, contributia la pensii nu se plateste in cazul in care,contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat .