Google Website Translator Gadget

luni, 20 septembrie 2010

Precizari ale Ministerului Muncii privind depunerea declaratiilor de contributii sociale

Pentru a veni in sprijinul contribuabililor si pentru a preintampina eventuale situatii de genul celor generate de aplicarea OUG nr.58/2010 in luna august 2010 si in virtutea faptului ca respectul pentru cetatenii, care isi depun contributiile, reprezinta o prioritate absoluta, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a dispus adoptarea unei set de masuri concrete, care sa sprijine institutiile responsabile de implementarea acestor acte normative, respectiv Casa Nationala de Pensii(CNPAS) si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), sa isi indeplineasca atributiile in conditii optime", se arata intr-un comunicat al MInisterului Muncii.

Astfel, acest set de masuri prevede:


- Crearea la nivel teritorial a unor Puncte de lucru ale Agentiilor de Ocupare a Fortei de Munca la sediul Caselor de Pensii si ale Caselor de Pensii la sediul Agentiilor de Ocupare, astfel incat depunerea declaratiilor si incasarea contributiilor individuale atat pentru pensii, cat si pentru somaj, sa se poata face la sediul oricareia dintre cele doua institutii. in cadrul acestui Punct de lucru vor lucra persoane specializate din cadrul institutiei responsabile, astfel la Punctul de lucru al CNPAS vor activa specialisti CNPAS, iar la cel al ANOFM specialisti ANOFM. Exemplu concret: contribuabilul X din judetul Y, care se deplaseaza la Casa Judeteana de Pensii pentru plata contributiei de asigurari sociale, va putea plati si contributia de asigurari de somaj in aceeasi locatie, la Punctul de lucru al Agentiei Judetene de Ocupare deschis in sediul Casei Judetene de Pensii si viceversa.

· Prelungirea Programului de lucru cu publicul, dupa cum urmeaza:

- 20-24 septembrie 2010, pana la orele 1900;

- 25 septembrie, pana la orele 1300;

- 27 septembrie, pana la orele 1800.

· Nominalizarea unei persoane in cadrul fiecarei institutii de la nivel teritorial, care sa gestioneze comunicarea cu mass-media, astfel incat sa se poata oferi raspunsuri rapide si clare oricarei solicitari a presei.

· Instruirea personalului implicat in operatiunea de preluare a declaratiilor si de incasare a contributiilor, in sensul unui comportament profesionist si a unei atitudini pro-active si pline de bunavointa fata de contribuabili, pentru a oferi un serviciu public de calitate si a se evita repetarea unor situatii similare celor de luna precedenta.

* Subliniem faptul ca declaratiile pot fi depuse personal, prin persoana imputernicita, conform legii, sau prin posta, in acest caz in dublu exemplar, insotite de copie dupa cartea de identitate si dovedirea calitatii ( autorizatie, contract de drepturi de autor etc.).

* Asiguram toti contribuabilii vizati de aceste acte normative, ca depunem absolut toate eforturile si diligentele necesare pentru ca depunerea si incasarea contributiilor sa fie facilitata, prioritara fiind eliminarea aglomeratiei si tratarea tuturor cetatenilor in mod respectuos.

* De asemenea, dorim sa subliniem importanta intelegerii faptului ca un act normativ nu se aplica retroactiv, ci de la data publicarii in Monitorul Oficial. Concret, dorim sa explicam tuturor celor vizati de prevederile actelor normative mentionate ca pentru veniturile incasate anterior datei de 10.09.2010 se aplica prevederile OUG nr.58/2010, iar pentru veniturile obtinute dupa data de 10.09.2010 se aplica prevederile OUG nr.82/2010. Acest lucru se traduce in fapt prin urmatoarele situatii:

a) in cazul veniturilor de natura profesionala, altele decat cele salariale, platite in luna august, pentru care asiguratii nu au achitat si nu au declarat contributia individuala de asigurari sociale si cea de asigurari pentru somaj conform OUG nr. 58/2010, o vor putea face pana la data de 25 septembrie a.c. Conturile utilizate pentru achitarea acestor contributii sunt cele deschise la casele teritoriale de pensii, respectiv la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, avand ca destinatie OUG nr.58/2010;

b) in cazul veniturilor de natura profesionala, altele decat cele salariale, platite in luna septembrie, anterior datei de 10 ale acestei luni, pentru care asiguratii nu au achitat si nu au declarat contributia individuala de asigurari sociale si cea de asigurari pentru somaj conform OUG nr. 58/2010, o vor putea face pana la data de 25 octombrie a.c. Conturile utilizate pentru achitarea acestor contributii sunt cele deschise la casele teritoriale de pensii, respectiv la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca avand ca destinatie OUG nr.58/2010;

c) in cazul veniturilor profesionale reprezentand drepturi de autor si drepturilor conexe si/sau a veniturilor din contractele/conventiile incheiate potrivit Codului civil, platite ulterior datei de 10 septembrie 2010, indiferent pentru ce luna se acorda, acestea se vor cuprinde in declaratia nominala prevazuta de OUG nr. 82/2010, corespunzatoare lunii septembrie 2010, care se va depune la casa teritoriala de pensii, respectiv la agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca pana pe data de 25 octombrie a.c.;

d) in cazul veniturilor de natura profesionala, altele decat cele salariale, cu exceptia drepturilor de autor si drepturilor conexe si/sau a veniturilor din contractele/conventiile incheiate potrivit Codului civil, platite ulterior datei de 10 septembrie 2010, indiferent pentru ce luna acestea se acorda, persoanele care incaseaza aceste venituri vor face, dupa caz, obiectul Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare;

e) daca exista persoane care au realizat pentru prima data, in luna august 2010, venituri profesionale, altele decat cele salariale, care se supun prevederilor OUG nr. 58/2010 si aveau ca termen maxim de depunere a declaratiei de asigurare data de 25 septembrie a.c., dar nu s-au conformat, pana la data de 10 a acestei luni, obligatiilor prevazute de OUG nr. 58/2010, pentru a beneficia de stagiu de cotizare pe luna august 2010, pot depune declaratia de asigurare conform OUG nr. 58/2010 pana la data de 25 septembrie a.c.

sursa :avocatnet.ro

Niciun comentariu: