Ce se întâmplă când clienţii Prima casă nu mai pot plăti ?

     Clienţii Prima Casă au la dispoziţie 90 de zile pentru a-şi achita datoriile. Din acel moment, banca poate cere plata garanţiei de la stat.Banca îşi asumă jumătate din pierdere şi,  pentru a fi siguri că au primii acces la toate sursele de venit ale clientului, băncile pun gaj pe conturile acestuia. Aşadar cel care ajunge în incapacitate de plată va avea salariul virat jumătate către bănci, jumătate către stat.

In situatia in care ,popririle pe salariu ar genera consecinţe sociale deosebite,pentru a se evita trecerea la restanţă a creditelor şi executarea garanţiei, în Prima Casă 4 a apărut posibilitatea reeşalonării, rescadenţării sau modificării valutei creditelor acordate. Acest lucru se va face însă în limitele impuse de bancă, sub rezerva verificării de către Fondul Naţional de Garantare a menţinerii condiţiilor de eligibilitate a programului, precum şi a menţinerii valorii garanţiei acordată iniţial fiecărui beneficiar în cadrul programului.
    Legea mai prevede că se poate decide suspendarea temporară sau totală a executării silite, în funcţie de motivele invocate de client, la iniţiativa acestuia ,printr-o cerere depusă la ANAF

Niciun comentariu: