Pentru ca se apropie ziua indragostitilor, ce este ea ?

 


  Istoria Zilei Sfântului Valentin (Saint Valentine’s Day) este învăluită în folclor.Acesta se referă la trei sfinţi, martirizaţi în ziua de 14 februarie. Această zi a fost declarată  oficial "Ziua sfinţilor Valentini ''de către Papa Gelasius I,în anul  496 d.Hr. Ulterior ,ea a fost eliminată în anul 1969 din pricina faptului că poveştile, care circulau în jurul ei, se bazau pe legende
Şi în folclorul românesc există mai multe legende legate de Sf,Valentin :
1. Legenda spune că,în tâmpul împăratului Claudius al II-lea,era considerat un păcat teribil să te îndrăgosteşti şi,implicit ,căsătoria era considerată ilegală pentru soldaţii tineri ,iar dragostea era o crimă. Speranţa tinerilor de atunci era preotul Valentin ce-i  căsătorea în secret.În cele din urmă ,acesta a fost întemniţat,torturat şi omorât de către împărat. Se spune chiar că preotul Valentin a trecut la creştinism chiar când era în închisoare  şi a ajutat mulţi creştini în închisoare şi chiar a arătat altor prizonieri viziunea creştină a iubirii şi a iertării.

2.Un sfânt celebru a fost Sf. Valentin din Terni care  a răspândit mesajul dragostei adevărate. Se spune că era înzestrat cu puterea de a face minuni, cum ar fi vindecarea bătrânilor şi infirmilor. Desigur, erau vremuri în care creştinii au fost persecutaţi şi el a fost decapitat pentru credinţa sa.

3.Altă legendă spune despre e Valentinius din Alexandria, un episcop gnostic, ce a predicat sfinţenia şi importanţa căsătoriei, care era diferită de ascetismul în creştere al credinţei creştine. Aceasta este una dintre cele mai influente in istoria Sfântului Valentin.
 
Acest sfânt nu există în calendarul ortodox ,pe 14 februarie ci pe 6 iulie şi a fost scos din calendarul catolic în 1969,aşa cum am menţionat. Aşadar ,Ziua Îndrăgostiţilor este o sărbătoare fără sărbătorit,fiind menită să crească cifra de afaceri a comerţului şi,poate, să ne apropiem mai mult cu sufletul de persoana iubită .

Niciun comentariu: