24 ianuarie -Ziua Unirii Principatelor Romane.e zi libera

        Parlamentul a apeobat o propunere legislativa mai veche,ca ziua de 24 ianuarie sa fie libera,intrucat este ,,Ziua Unirii Principatelor Romane''. In aceata zi lucreaza numai institutiile unde activitatea nu poate fi oprita din cauza procesului de productie. In aceasta situatie, va amintim ca se va acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
S-a considerat necesara marcarea acestui eveniment istoric,petrecut la 24 ianuarie 1859,cand Adunarea Electiva a Tarii Romanesti se pronunta pentru alegerea ca domn a lui Al.I.Cuza, realizandu–se astfel de facto Unirea Principatelor Romane,cunoscuta ca Mica Unire.
        Contextul european favorabil creeat de deznodamantul razboiului Crimeii a dus la realizarea unirii. Votul popular in favoarea ei, in ambele tari, exprimat in Adunari ad-hoc in 1857 a determinat, la Conventia de la Paris din 1858, o intelegere intre Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formala intre cele doua tari, cu guverne diferite si cu unele institutii comune. La 24 ianuarie, anul urmator, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti, aducandu-le intr-o uniune personala. In 1862, cu ajutorul unionistilor din cele doua tari, Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica. Dupa inlaturarea sa de la putere in 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constitutia adoptata in acel an a denumit noul stat Romania.

Niciun comentariu: