Angajatorii pot sa-si cheme salariatii la munca, in zilele libere doar daca acorda compensatii

         Decizia ICCJ nr. 22 din 19 octombrie 2015, luata de Completul competent sa judece recursul in interesul legii, a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 876 din 24 noiembrie si a devenit obligatorie pentru instante de la data publicarii. 
        Acest document se refera la aplicarea prevederilor Codului muncii in cazul angajatorilor care se ocupa, in centrele comerciale, cu comercializarea cu amanuntul a produselor nealimentare..Acestia pot solicita salariatilor sa lucreze   in zilele de sarbatoare legala ,doar doar daca acorda compensatii: timp liber corespunzator sau, dupa caz, un spor la salariul de baza..Daca firma indeplineste aceasta cerinta ,faptul ca salariatii sunt chemati ca serviciu in zilele de sarbatoare legala,nu constitue contraventie .Angajatorii trebuie sa fie amendati in aceste situatii,cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei, doar daca nu respecta obligatia legala de a acorda salariatilor compensatiile cuvenite.(zile libere ,in urmatoarele 30 zile  sau  un spor de 100% din salariul de baza ,daca nu e posibila acordarea de zile libere).
        "In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 141 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, stabileste ca fapta angajatorului, de a desfasura activitati de comercializare cu amanuntul a produselor nealimentare in punctele de lucru din centrele comerciale, in zilele de sarbatori legale prevazute de art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei prevazute de art. 260 alin. (1) lit. g) din aceasta lege, atunci cand angajatorul si-a indeplinit obligatiile prevazute de art. 142 din acelasi act normativ", 

Decizia ICCJ nr. 22 din 19 octombrie 2015, integrala aici

Niciun comentariu: