Cei trei magi de la rasarit .Originea numelor lor .



,,Trei crai de la răsărit
Cu steaua-au călătorit
Și-au mers, după cum cetim,
Până la Ierusalim”
    Aşa începe o cplinda tradiţională românească,făcând referire la trei străini,menţionaţi în Evanghelia după Matei . Lor nu li se pomeneşte numele, nici că ar fi trei sau mai mulţi, ci numai că au venit din Răsărit şi că I-au adus Pruncului Iisus trei daruri simbolice: aur – simbolul regalităţii, smirnă – simbol al sacrificiului, şi tămâie – simbol al spiritualităţii. Se spune că aceste daruri au fost lăsate de către Adam pe un munte din Persia, pentru a fi aduse lui Mesia când va veni pe Pământ.
    Preoţii au aşteptat secole de-a rândul un semn care să vestasca venirea lui Mesia .În cele din urmă ,se ptrece un fenomen cosmic interpretat ca fiin semnul mult aşteptat  . Cu doi ani înainte de Naşterea Domnului, apare pe cer o stea strălucitoare, pe care au văzut-o trei bărbaţi şi, călăuziţi de ea, au ajuns la regele Irod care i-a îndrumat la Bethleem, unde se născuse Iisus.
Conform Bisericii  Catolice, Melchior,Baltazar şi Gaspar sunt consideraţi sfinţi şi se sărbătoresc ;a 6 Ianuarie .Numele celor trei magi se bazează mai multt pe legende.

Niciun comentariu: