Achizitionarea sau decontarea ochelarilor de vedere ,de catre angajator

 Decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene (Directiva 90/270/CEE a Consiliului din 29 mai 1990) nu obliga angajatorii sa asigure ochelari de vedere salariatilor.

Potrivit art.12 - 15 din HG 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare:

Art. 12. - Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:

a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;

b) ulterior, la intervale regulate;

c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.

Art. 13. - Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologic, daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 arata ca acesta este necesar.

Art. 14. - Daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 sau ale examenului la care face referire art. 13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective.

Art. 15. - Masurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice in nici un caz costuri financiare pentru lucratori.

In baza art. 76 alin. (4) lit. f) si 142 lit. e) din Codul fiscal,sunt venituri neimpozabile, iar pentru angajator cheltuiala deductibila integral in baza art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.

Monografie contabila

Achizitionare directa ,de catre angajator a ochelarilor de vedere,cu factura .

6421=Chelt cu avantajele in nat.acordate salariatilor=401 Furnizori

401 =5311 sau 5121 sau 542  achitare/decontare factura


Niciun comentariu: