Suveranism sau ,,prin noi insine" ?

            Suveranismul sau doctrina politica pe care o folosesti atunci cand nu ai nimic nou de spus ,in lupta politica si nu gasesti nici solutii pentru problemele reale ale societatii .Extinderea acestei miscari vine pe fondul agresiunii crescande asupra suveranitatii statelor membre,exrcitate de UE si e favorizata de politicile aiuristice ,in multe domenii,aplicate de uniune .

          Daca ne referim strict la tara noastra ,suveranismul e doar vehicul politic pentru unii . Romania de dinainte de 2007,nu era mai buna decat aceea de dupa .Nici mai suverana si nici mai stapana pe resursele ei decat este acum .Poate ca,inainte de 2007, calitatea oamenilor politici era mai buna si nivelul discursului politic era superior. In rest, discutam si azi despre reforma fiscala,reforma educatiei si a sistemului public de pensii ,semn ca nimeni nu a fost in stare sa le rezolve .Nu gasesc ,printre partidele noastre, nici unul in stare sa aprinda lumina in bezna administrativa in care a intrat tara.
Daca ar mai exista doctrine,cea promovata de Vintila Bratianu ,,prin noi insine” care se refere la intarirea statului si la cresterea ponderii capitalului romanesc in economie si dorea ca industria moderna sa fie motorul dezvoltarii,ar fi de preferat in locul suveranismului.
        “Regimul politic trebuia sa se bazeze pe conceptele democratice occidentale, însa adaptate spaţiului romanesc”.Paridele (pretins) liberale de la noi nu au respectat acest principiu si nici doctrina liberala .Fara principii si cu un traseism politic de nivelui celui romanesc ,n-ai cum sa crezi ca problemele vor avea solutii de rezolvare.Sa nu ne iluzionam ca o Romanie in afara UE ar arata mai bine sau ar fi mai putin furata .Ei ne imping de la spate ca sa facem ceva.De exemplu masurile de austeritate anuntate se iau sub presiune taierii de fonduri alocate prin PNRR.

Niciun comentariu: