Timbrul de mediu-taxa auto 2013

Intra in vigoare de la 1 ianuarie 2013 .Tiimbrul de mediu se va aplica tuturor autovehiculelor de pasageri cu pana la 9 locuri si va fi calculat luand integral in considerare emisia de dioxid de carbon, nu doar 30% ca in momentul de fata, cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 urmand sa scada in comparatie cu valorile actuale. Acest timbru se aplica  doar masinilor tip M1 (destinate pentru transportul de persoane si care au, in afara scaunului soferului, maximum 8 locuri pe scaune), nu si celorlalte tipuri de vehicule, precum tiruri, autocare sau microbuze, pentru care va fi achitata in continuare actuala taxa auto..



Noua taxa  se va calcula  in functie de cota de depreciere a masinii, rezultata din vechimea acesteia,dar cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, cu tehnologii mai invechite, va fi totusi mai mic decat cel actual, mergandu-se pe principiul ca aceste masini mai au o durata scurta de functionare si, deci, vor polua pentru un interval mic de timp.
Plata pentru timbrul de mediu va fi efectuata o singura data pe intreaga durata de functionare a masinii, indiferent de cate ori autovehiculul va fi vandut ulterior.



Iata formulele de calcul in functie de norma de poluare a autoturismului.
Autovehicule Euro 5, Euro 4 sau Euro 3
Suma de plata =  [(A x B x(100 - C)]/100, unde:
A = valoarea combinata a emisiilor de CO2, exprimata in grame/km mentionate in Cartea de Identitate a Vehiculului;
B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimata in Euro/1 gram CO2, prevazuta in anexa nr. 1;
C = cota de reducere a timbrului prevazuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2.
Autovechicule non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 si pentru care nu este specificata valoarea combinata a emisiilor de CO2:
Suma de plata = [E x D x (100 -C)]/100,
unde:
C = cota de reducere a timbrului prevazuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2;
D = cilindreea – capacitatea cilindrica;
E = timbrul de mediu, prevazut in coloana nr. 3 din anexa nr. 3;
Atentie! A doua formula se aplica si pentru autovehiculele din categoria M1 carora le corespund normele de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 care nu detin omologare europeana de tip si pentru care nu este specificata valoarea combinata a emisiilor de C02.



Fisiere atasate:

Proiect OG - timbrul de mediu

UPDATE 14.03.2013 : Vineri, 15 martie, intră în vigoare OUG care prevede plata unui timbru de mediu la înmatricularea maşinilor, care va înlocui actuala taxă auto.


Sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autoturismele şi autovehiculele care aparţin misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, autoturismele persoanele cu dizabilităţi, autovehiculele Forţelor Armate, Forţelor de Securitate, de Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră, Ambulanţe, autovehiculele istorice, autovehiculele hibride şi electrice, autovehiculele intrate potrivit legii în autoritatea privată a statului acordatre cu titlu gratuit, autovehiculelor destinate competiţiilor sportive dobândite prin moştenire la doi ani de la data deschiderii succesiuni.





























































































































Niciun comentariu: