Pastile pentru tratarea infectiilor fungice, periculoase - se cere interzicerea lor

Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) recomanda ca pastilele care contin ketoconazol, folosite in tratarea infectiilor fungice, sa nu mai fie comercializate.
Potrivit specialistilor, riscul leziunilor hepatice este mai mare decat beneficiile aduse de aceste pastile.

"Pacientii care utilizeaza, in prezent, ketoconazol oral pentru infectii fungice ar trebui sa discute cu medicii lor despre tratamente alternative adecvate. Medicii nu trebuie sa mai prescrie ketoconazol oral, fiind necesara analizarea optiunilor de tratament pentru pacienti", transmite EMA.

Franta a interzis deja comercializarea acestor pastile. Initiatorii acestei recomandari arata ca exista o serie de tratamente alternative care se dovedesc a fi mai sigure decat aceste pastile.

EMA a mai precizat ca formulele ce contin ketoconazol cum ar fi cremele, unguentele si sampoanele pot fi utilizate in continuare, in conditiile in care cantitatea de ketoconazol absorbita de corp este foarte scazuta.

Recomandarile EMA vor fi transmise Comisiei Europene, pentru o decizie cu caracter juridic.

La randul sau, Agentia Medicamentelor din SUA (FDA) atrage atentia ca pastilele cu ketoconazol pot cauza probleme la grandele suprarenale si leziuni ale ficatului care sa necesite un transplant sau care chiar pot fi fatale, potrivit presei americane.

Pastilele ce contin ketoconazol, autorizate la nivelul UE prin proceduri nationale, sunt vandute sub diferite denumiri comerciale, inclusiv Nizoral si Fungoral. 

Niciun comentariu: