In ce conditii Presedintele Romaniei poate dizolva Parlamentul ?

Guvernul poate fi demis sau schimbat in totalitate in urmatoarele cazuri :
1.Demisia (depunerea mandatului) prim-ministrului ,inaintata presedintelui sau daca  prim-ministrul se afla in situatia :pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum si în alte cazuri prevăzute de lege  ori este în imposibilitatea de a-si exercita atributiile mai mult de 45 de zile.
2.Aprobarea,de catre parlament,a unei motiuni de cenzura impotriva guvernului ,echivalentul retragerii increderii acordate .
Presedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru ( art 107 alin 2 din Constitutie )
            In aceste cazuri, presedintele republicii  va desemna o persoana care sa formeze un nou guvern,dupa consultarea majoritatii parlamentare sau ,daca nu exista o asemenea majoritate ,va consulta toate partidele parlamentare. Persoana prpusa va solicita,in termen de 10 zile de la desemnare,un vot de incredere in parlament pentru a fi investit noul guvern  .Daca  acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi dupa respingerea a cel puţin doua solicitari de învestitura,Presedintele poate dizolva Parlamentul si ,implicit, vor avea loc noi alegeri generale. (art 89 Constutia Romaniei )


Niciun comentariu: