Formularul 602 - „Declaratia pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor”.

Prin Ordinul ANAF nr. 2963/2015, se hotaraste introducerea formularului 602 - „Declaratia pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor”.
Acest formular trebuie depus de catre persoanele exceptate de la plata CASS, si anume:

·       persoanele fizice, indiferent de cetatenie si de domiciliul stabil sau resedinta, care detin o asigurare sociala de sanatate incheiata pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective care produce efecte pe teritoriul Romaniei
             si

·       persoanele fizice, indiferent de cetatenie, care au domiciliul ori resedinta intr-un stat cu care Romania nu are incheiate acorduri privind sistemele de securitate sociala sau care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale si care nu beneficiaza de prelungirea dreptului de sedere temporara in Romania pentru o perioada mai mare de 90 de zile.
            Declaratia se depune insotita de  urmatoarele documente :  
·       Documentul portabil A1   ( clic aici)   care dovedeste mentinerea titularului la sistemul de securitate sociala al statului de care apartine institutia emitenta, in situatia persoanelor aflate sub incidenta regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala;
·       Formular privind legislatia aplicabila in situatia persoanelor aflate sub incidenta acordurilor in domeniul securitatii sociale la care Romania este parte, completat de institutia competenta a statului respectiv.


Cand se depune declaratia 602 ?

Data depunerii coincide cu  data inregistrarii contractului privind darea in chirie a unui imobil sau la data cand contribuabilul indeplineste conditiile legale care ii permit sa fie exceptat de la plata contributiei de asigurari de sanatate. Se completeza in doua exemplare conform instructiunilor prevazute in anexa nr. 3.

Asadar.daca au domiciliul in afara Romaniei,, persoanele fizice,  care au venituri din inchirierea unor imobile sau altor bumuri de pe teritoriul tarii, trebuie sa depuna acest formular .


6 comentarii:

Unknown spunea...

Buna ziua. Foarte bine scris articolul si usor de urmarit. Eu sunt in urmatoarea situatie (sper sa rezistati pana la final): locuiesc in Berlin, unde nu sunt inregistrata la nicio Casa de Sanatate din cauza faptului ca in Romania obtin un venit din cedare bunuri (inchirierea unui apartament) pentru care platesc contributii la CASS. Acum inteleg ca, odata cu declaratia 602, m-as incadrez, in teorie, in conditiile pentru exceptarea de la plata CASS. De aici incepe problema: cei din Berlin spun ca trebuie sa le prezint E104 care sa ateste ca nu platesc contributii la sanatate intr-o alta tara. Pentru E104 ar trebui sa nu mai am nicio activitate pe teritoriul tarii, insemnand sa renunt la contractual de chirie sau sa vand/donez apartamentul altcuiva, ceea ce iese din discutie. In concluzie: nu-mi pot face asigurare aici pentru ca platesc CASS in tara, nu pot renunta la plata CASS in tara pentru ca nu am asigurare aici. Unde ma pot informa mai departe in cazul asta? Cu cat citesc mai mult, cu atat sunt mai confuza si poate ca nu ma uit unde trebuie. Multumesc pentru rabdare, sper ca am fost suficient de clara si sper sa primesc curand un raspuns.
Cu stima.

Florentin Sorescu spunea...

@Ioana Carmen . Cred ca ar fi mai usor sa dovediti calitatea de asigurat in Romania .CNAS elibereaza formularul S1 pentru Înregistrare pentru asigurare medicală cum prevad
Regulamentele UE 883/04 şi 987/09 . Acesta se depune instituţia de asistenţă medicală din localitatea de reşedinţă . Faceti un drum pana la CNAS in Romania,daca aveti posibilitatea, pentru indrumare .Eu ma voi mai interesa si voi reveni .
Formularul S 1 se poate descarca de la http://www.cnas.ro/media/pageFiles/Inregistrare%20pentru%20asigurare%20medicala.pdf .

Unknown spunea...

Multumesc mult pentru raspuns.
Voi incerca sa contactez CNAS pentru a afla exact conditiile in care se obtine S1, avand deja experienta cu diferente destul de mari intre informatiile de pe site-urile oficiale si cele primite la ghiseul institutiilor. Am citit acum un pic despre acest formular si pare o solutie provizorie buna, 6 luni fiind suficiente pentru a obtine un loc de munca aici, lucru care ar atrage automat inscrierea in sistemul de asigurari de sanatate din tara gazda.
Multumesc inca o data!

Florentin Sorescu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mircea spunea...

Buna ziua. Multumesc de informatii. Nu inteleg care-i rostul la formularul A1. Ii cumva necesar doar persoanelor care sunt detasate in alta tara? Eu sunt rezident in Germania si platesc toate impozitele si taxele aici. Trebuie sa depun si eu formularul A1? Multumesc.

Florentin Sorescu spunea...

@ Mircea : Certificatul A1 (fost E101 sau E103) confirmă faptul că vă achitaţi contribuţiile sociale în altă ţară din Uniunea Europeană (UE), dacă sunteţi detaşat sau lucraţi în mai multe ţări în acelaşi timp.Ca rezident in Germania, nu trebuie sa depuneti formularul A 1 .