Despre imunitatea parlamentara in Constitutie .

Despre imunitatea parlamentara Constitutia .Sa terminam cu confuzia !

ARTICOLUL 72
,,(1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.
(2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(3) În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri."


      Asadar ,daca anchetatorii doresc sa retina un parlamentar ,fara incuviintarea camerei din care face parte , TREBUIE SA-I ORGANIZEZE UN FLAGRANT .
      Acest gen de imunitate e peste tot in lumea democratica ,deoarece parlamentarul  este ales de multi cetateni (pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 70.000 locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori.in Romania) si trebuie ferit de abuzuri si chiar de umilirea publica ,spre a nu aduce atingere celor pe care acesta ii reprezinta .
        Dupa cate stiu,in SUA , un parlamentar nu e pus in arest preventiv decat in cazuri prevazute de constitutie , In rest ,chiar si in cazul unei acuzatii de coruptie, demnitarului i se aduc la cunostinta acuzatiile,apoi e lasat sa plece acasa .spre a-si pregati apararea .
      La noi ati vazut cat circ se face si cum sunt plimbati cu catuse la maini,tocmai ca sa fie cat mai mult terfeliti public pe la tv ,si ,mai apoi, poate le da si o pedeapsa simbolica sau ii achita 
Sa nu se inteleaga,din cele spuse ,ca le iau apararea, doar ca mi se pare ca se trateaza superficial problema asta,a demnitatii unui parlamentar . 

Niciun comentariu: