Registrul special al ONG la ANAF

        Incepand cu 1 aprilie 2019, organizatiile fara scop lucrativ/unitati de cult catre care se face sponsorizarea trebuie sa fie inscrise, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale(„Registrul”), ce va fi afisat pe site-ul ANAF (conform Legii nr. 30/2019).
       Evident prevederea se refera la firmele (companiile)care vor sa acorde sponsorizari,bursa sau sa faca acte de mecenat .Acestea vor putea beneficia de deducere dim impozitul pe profit sau impozitul pe veniturile microintreprinderilor ,doar in cazul in care ONG-urile vur fi inscrise intr-un registrul special, gestionat de ANAF ce va contine informatii privind entitatea .
      Companiile trebuie sa depuna ,in prealabil, declaratia 107Declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/ mecenatului/ burselor private” pana la urmatoarele termene 
-pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator, in cazul contribuabililor prevazuti la art. 41, alin. (5), lit. a) si b) din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal (respectiv organizatii nonprofit, organizatii sindicale, organizatii patronale, precum si contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura);
-pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator, in cazul celorlalti contribuabili platitori de impozit pe profit.
        Potrivit  art. 56 alin (11) din Codul fiscal si a instructiunilor de completare a formularului 107 exista o mentiune speciala care limiteaza microintreprinderile in a acorda sponsorizare doar entitatilor non-profit si a unitatilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentat. Mentiunea nu este prevazuta la celalalte tipuri de platitori (spre ex., platitorii de impozit pe profit).


        De asemenea, contribuabilii din industria hotelurilor, barurilor si restaurantelor ,acestia nu pot aplica facilitatile fiscale privind sponsorizarea daca nu sunt in acelasi timp si platitori de impozit pe profit.  
        Inscrierea in registrul special se poate face daca ONG-ul indeolineste cumulativ,urmatoarele conditii.
-desfasoara activitatea in domeniul pentru care s-au constituit;
-au indeplinit toate obligatiile fiscale declarative prevazute de lege;
-nu au restante la plata darilor fiscale (bugetul general consolidat), mai vechi de 90 de zile de la scadenta/termen de plata;
-au depus situatiile financiare anuale (conditia aceasta e relevanta doar pentru cei care sunt obligati sa depuna astfel de situatii);
-nu au fost declarate inactive.
         ONG-ul trebuie sa obtina mai intai un certificate de atestare fiscala .Acesta se va tasa la o cerere ce poate fi depusa si online prin intermediul formulariului 163,pus la dispozitie pe sire-ul ANAF Solutionarea cererii se va face in termen de zece zile de la depunere. Cei ale caror cereri sunt respinse vor putea face contestatie, in conditiile Codului de procedura fiscala.

         Proiectul de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului entitãtilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, precum si modelului si continutului unor formulare, a fost publicat joi seara pe site-ul ANAF. Documentul (ORDIN+ANEXE) este disponibil aici. 

         Termenul de inscriere al ONG in registru este DATA INCHEIERII CONTRACTULUI DE SPONSORIZARE,MECENAT etc 
Asadar ,inaintea incheierii contractelor de sponsorizare ,contribuabilii trebuie sa verifice in acest registru de la ANAF,situatia ONG-ului si daca acesta e inscris in registru .Altfel nu va putea beneficia de deducere .Mai revin cu detalii ,dupa 1 aprilie sau daca mai apare ceva clar .

Niciun comentariu: