Drept si lege .JUS si LEX

          In urma cu multi ani. la A S E am avut un curs de drept care, in prima parte avea notiuni generale de drept,constitutie etc. Doamna profesoara spunea atunci ca magistratii poarta roba  pentru ca actul de justitie,impartirea dreptatii sa aiba prestanta cuvenita ,sa se depersonalizeze,magistratul supunandu -se doar legii . In Romania, insigna judecatorilor contine si balanta si spada, cununa aurie de lauri, dar si Constitutia, pe care sunt inscrise cuvintele „JUS” si „LEX” (drept si lege).

        Simbolurile provin din Antichitate, de la iconografia zeitei Themis, o femeie legata la ochi, avand in maini o balanta si o sabie, care sugereaza independenta si impartialitatea judecatorului in infaptuirea justitiei, si, totodata, ideea de pedeapsa fata de cei care incalca legea. Prin tot ce vad ca fac magistratii,in ultimele saptamani sapa adanc in increderea in justitie. Despre simboluri si prestanta,ce sa mai vorbim.Unii protesteaza pe trepte,desi nu au voie s-o faca,altii publica scrisori de delimitare fata de actiunile de protest . Noi,nu mai intelegem nimic... Oare cine are dreptate ?!. Mai stiu oare magistratii care e menirea lor ?.


          Pe mine ,ca justitiabil ,ma deranjaza activismul practicat de magistrati ,unii comportandu-se ca adevarati lobbisti .Mai poate infaptui justitia un slujitor al ei , colorat politic, un om care incalca prevederile art.99 litera c) in care e considerata abatere disciplinara ,,desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu "conform Legii 303/2004 privind statutul magistratilor ?. ori prevederile art .7 alin 1 : ,,(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii ", din acceasi lege . Vezi protocoalele de colaborare cu S.R.I. Zbiara cineva in legatura cu acele protocoale ?. Sau incalcarea prevederilor din  art. 181 din Legea nr. 62/2011, greva este definita ca „orice forma de incetare colectiva si voluntara a lucrului intr-o unitate“. Aceeasi lege stabileste categoriile profesionale carora le este interzis a intra in greva, precum magistratii, cadrele militare, ofiterii si subofiterii SRI, SIE sau SPP. Astfel de grevisti sunt definiti de lege ca infractori. 

Niciun comentariu: