Zavera si nu prea

 ZAVERA Un alt film ,,de festival "Nu este un film rau .Este structurat in cele 8 zile ,apoi 9 apoi 19 zile din viata lui Stef,dar Zavera ni se dezvaluie greoi si e iscata de moartea subita a lui Nick,omul in jurul caruia isi construise viata personajul principal. Prabusirea de pe bicicleta a lui Nick ,prabuseste si lumea in care traia  Stefan,Visul frumos de pana atunci si viata ordonata si calculata pe care credea ca le are se transforma in cosmar si haos. Dintr-o data, Stefan trebuie sa se confrunte cu problemele din firma(datorii imense,manevre si scheme pe care nu le stia,menite sa amane falimentul etc) si intra in criza existentiala,in zavera interioara,in care-l macina.

    Apare si indoiala cu privire la sinceritatea prieteniei lui Nick,vezi intrebarea pusa Nonei ,,cine mai are cheile de la apartamentul lui Nick "si dorinta lui Stef de a face un test ADN, de paternitate . Incet-incet , isi da seama ca e coplesit de situatie .

    Desi spectatorul se asteapta sa vada un conflict mai viu,asa cum sugereaza titlul,zavera e doar interioara si se exteriorizeaza doar spre final la pomenirea de 9 zile :,,nu ne-a legat niciodata nimic,de ce ma judecati?.Nick a fost un profitor !" .Dar se stinge repede,predandu-i arma sotiei lui Nick .Spectatorul ramane la final cu impresia ca si conflictul interior s-a domolit si a lasat locul adaptarii la noua realitate sau al resemnarii.Filmul e premiat la Festivalul international de Film de la Cairo si nominalizat la Gopo.

Niciun comentariu: