Factura Electronica RO e-factura. OUG. nr. 130/2021.Ordinul ANAF nr. 12/2022 E-factura,obligatorie de la 1 ianuarie 2024

 Incepand din 2023, va deveni instrumentul exclusiv pentru facturare. Deocamdata, potrivit OUG. nr. 130/2021, facturarea electronica este operationala doar pentru firmele care comercializeaza produse considerate de risc: legume, fructe, apa (minerala, naturala, gazeificata) alcool, haine, incaltaminte, nisip, pietris si cladiri noi.

Firmele din aceste domenii vor utiliza sistemul astfel:

• in perioada 1 aprilie - 30 iunie 2022 aceste firme pot (daca doresc) sa emita facturile in sistemul e-Facturare, indiferent daca beneficiarii sunt inregistrati sau nu in sistem;

• incepand cu data de 1 iulie 2022, aceste firme sunt obligate sa transmita facturile in sistemul e-Facturare, indiferent daca beneficiarii sunt inregistrati sau nu in sistem.

Lista produselor cu risc fiscal va fi reevaluata periodic conform prevederilor O.U.G. nr. 130/2021. 

 Ordinul ANAF nr. 12/2022  reglementeaza  categoriile de produse si bunuri, inclusiv grupele si codurile NC, considerate cu risc fiscal pentru care facturile de livrare vor fi comunicate prin intermediul sistemului e-Facturare. 

UPDATE 13.12.2023 :Sistemul eFactura devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2024, pentru toate livrările de bunuri și prestările de servicii care au loc în România, realizate între persoane impozabile stabilite în Romania (B2B) (business to business)

Până la 1 iulie 2024, se va merge în paralel cu facturi emise și primite și în format de hârtie, pdf/mail, ca în momentul de față, dar raportarea lor în sistemul RO e-Factura este obligatorie indiferent de forma facturii. Din 1 iulie 2024 facturile se vor transmite numai prin e-Factura și numai facturile transmise și validate în sistem vor fi considerate facturi originale. Începând de la acea dată, facturile primite în orice alt format nu vor mai avea valoare fiscală. Singurele facturi legale sunt considerate doar xml-urile transmise și validate de ANAF.

Detalii despre înregistrarea în Registrul RO e-Factura găsiți pe site-ul Ministerului Finanțelor la această adresă: https://mfinante.gov.ro/web/efactura


Niciun comentariu: