Inflatia.Ce este ?.Cateva notiuni.

Nu-mi propun o descriere exhaustiva a inflatiei ,ca fenomen al crizei economice.Doresc sa inlesnesc o familiarizare cu expresia in sine si o intelegere mai usoara a unui fenomen ,despre care se va vorbi (mult),in anii urmatori .

 Etimologic privind lucrurile, cuvantul inflatie provine din latinescul «inflare» care are semnificatia de a se umfla in mod exagerat. Preluarea termenului in teoria economica este pe deplinn justificata.Adica sunt prea multi bani in circulatie in raport cu necesitatile economico sociale.

Moneda s-a desprins de mult de valoarea sa intrinseca pe care o avea cand banii erau confectionati din metale pretioase si greutatea lor se stabilea printr-un etalon .Astazi hartia plasticul l etc nu mai dau valoarea banilor,ci bunurile materiale si serviciile care se tranzactioneaza in economie .Pretul. stabilit liber pe piata, prin  oferta si cerere fixeaza valoare unui bun sau serviciu tranzactionat si realizeaza echilibrul dintre masa monetara (toti banii) si produsele si serviciile care circula .El este etalonul.Din nefericire ,acest echilibru este afectat deseori de alti factori cum ar fi :  cresterea impozitelor si taxelor indirecte (aplicate asupra pretului) de tip accize tva etc,tiparirea de bani  pentru acoperirea deficitului bugetar  ,scaderea cantitatii de bunuri si servicii oferite pe piata din cauza crizelor economice sau a scaderii activitatilor economice,cum a fost cazul pandemiei  si care duc la devalorizarea monedei ,prin indepartarea de valoarea sa reala,de piata .

Guvernele sunt acelea care provoaca inflatia .Doar ele pot tipari bani si pot stabili impozite .Sunt nevoite sa faca asta pentru ca au cheltuieli mai mari decat venituri adica deficit bugetar, care se poate acoperi din cresterea de venituri ,scaderea de cheltuieli ,indatorare si tiparire de bani sau cresterea impozitelor directe,aplicate asuprea veniturilor .Combaterea fenomenului se face prin masuri care sa realizeze cele enumerate anterior la care se adauga masuri financiare respectiv ingreunarea accesului la credite si scumpirea lor si incurazarea economisirii,prin cresterea dobanzilor .Teoria economica spune ca inflatia este tot o taxa care scoate mai multi bani din economie .

Pe langa toate astea ,inflatia este si importata prin comertul exterior .Crestera preturilor externe creste si pretul intern al produselor .

PLAFONAREA PRETULUI prin masuri administrative nu este o masura de combatere a inflatiei pentru ca actioneaza asupra cresterii pretului,care este un efect al inflatiei .Ea influenteaza  pozitiv doar pe termen scurt.In rest provoaca penurie pe piata si in cele din urma,scumpiri..Ca sa izbandesti in lupta cu inflatia trebuie sa iei masuri care sa actioneze asupra cauzei .Adica sa insanatoseasca activitatea economica si sa dezvolte productia ,sa reduca deficitul bugetar ,sa retraga surplusul de bani aflat in circulatie etc.

Consider ca interventia statului in economie mai mult dauneaza .De zeci de ani vorbin despre economia de piata dar cerem in ,acelasi timp,interventia guvernului.Nu prea stim ce vrem .

Desi Romania are deja o inflatie cu 2 cifre nu vad nicio masura sanatoasa de combatere a fenomenului inflationist .Dar despre asta ,in alta postare .


Niciun comentariu: