Despre cratima .

        Deseori ne confruntam cu folosirea incorecta a cratimei (liniuta de despartire),atunci cand citim un text sau o postare pe retelele de socializare .Aceasta eroare vine din necunoasterea rostului acestui semn ortografic .Hai sa aflam acum !
       In primul rand ,liniuta se foloseste pentru ROSTIREA (LEGAREA) A DOUA PARTI DE VORBIRE DIFERITE  INTR-O SINGURA SILABA., 
Exemplu :
V-a vazut venind !
       Cratima desparte forma scurta a pronumelui voi,de perfectul compus al verbului a vedea.Pronumele si verbul sunt doua parti de vorbire diferite . Fara liniuta, propozitia ar suna ceva de genul ,,Pe voi (V) a vazut venind " 
Sa nu se confunde cu conjugarea verbului la timpul viitor, el/ea va vedea !Cum se intampla adesea .
Alt exemplu : ,,venindu-i vremea sa plece....." ,se despart forma de gerunziul a verbului a veni de forma scurta a pronumelui ,,lui"
      Liniuta de despartire se foloseste si pentru EVITAREA HIATULUI  (Intalnire a doua vocale pronuntate succesiv in silabe diferite, acestea facand parte fie din acelasi cuvant, fie din cuvinte diferite)Hiaturile pot aparea uneori inlantuite cate doua (geoid, coautor, antiaerian) sau trei, de exemplu atunci cand prefixe terminate in hiat precum paleo- sau neo- se ataseaza unor cuvinte care incep cu tot cu un hiat: autocratie, eugenie etc.: neoautocratie.
 Exemlu : ,,Nu-mi vine sa cred" .Cratima evita alaturarea vocalei ,,u" de vocala ,, î"si permite rostirea intr-un singur cuvant a doua cuvinte,indicand lipsa vocalei .
Exemplu :,,P-aici nu se trece ".-indica lipsa vocalei e si permite rostirea celor doua parti de vorbire intr-un singur cuvant .


Niciun comentariu: