Evaluarea creantelor


Evaluare lunara

La finele fiecarei luni, creantele in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.

La sfarsitul lunii, creantele exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR din ultima zi bancara a lunii in cauza. in acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.

Diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii creantelor in valuta la cursuri diferite fata de cele la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, ca venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar.

Diferentele de valoare care apar cu ocazia decontarii creantelor exprimate in lei, in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute  in luna in care apar, la alte venituri sau cheltuieli financiare.
      

Evaluarea creantelor la data bilantului

Scaderea din evidenta a creantelor cu termene de incasare prescrise  se efectueaza numai dupa ce au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora.

Creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate in contul 4118 Clienti incerti sau in litigiu. In situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza si se prezinta la valoarea probabila de incasat.

Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, se inregistreaza ajustari pentru depreciere, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.

Evaluarea la bilant a creantelor exprimate in valuta si a celor cu decontare in lei in functie de cursul unei valute se face la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar





Niciun comentariu: