Dobanda de referinta si ROBOR

         Ratele de referinţă sunt calculate de un organism independent, cel mai adesea pentru a reflecta costul împrumuturilor pe diferite piețe. Mai pe înţeles ,dobânda de referinţă (calculată de BNR) reprezintă dobânda pe care o iau în considerare băncile  atunci când acordă împrumuturi firmelor şi populaţiei sau când se împrumută ele de la alte bănci sau atrag fonduri de pe piaţa financiară etc .Pentru combaterea inflaţiei ,rata dobânzii de referinţă ar trebui să fie cel puţin egală cu rata inflaţiei .Pentru a scumpi împrumuturile şi a impidica punerea de bani suplimentari în circulaţie şi a scumpi creditele deja existente şi atragerea de bani suplimentari din circulaţie.

        Marţi, 10 mai, BNR are o nouă şedinţă de politică monetară, unde piaţa se aşteaptă la o creştere a dobânzii de referinţă de la 3% direct la 4%, şi nu la 3,5%, având în vedere că pasul de creştere de până acum al Băncii Naţionale era de 0,5%.

        Deja băncile au inclus această creştere a dobânzii pe piaţa interbancară, unde ROBOR la trei luni, cel mai urmărit indicator, a crescut vineri la 5,2%. În martie inflaţia a fost în România de 10,15%, iar pentru lunile următoare piaţa se aşteaptă la o inflaţie de 12-13%, dacă nu chiar 15% având în vedere creşterile de preţuri din economie. Oricum, dacă nu ar fi fost plafonarea preţurilor la energie şi gaze, inflaţia ar fi fost deja peste 15%, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. 

Atâta timp cât lumea îşi păstrează locul de muncă şi salariul întreg, explozia inflaţiei şi ratele mai mari la bancă pot fi plătite. Bineînţeles că băncile încearcă să tragă de timp cu creşterea dobânzilor pentru a nu pune şi mai mult paie pe foc, având în vedere scăderea economică.

Mă revoltă politica băncilor faţă de cetăţenii care îşi ţin banii în bancă ,fie sub forma de cont de economii ,fie sub forma de conturi curente ,pentru că  dobânda laelei (care ,practic împrumută băncile ) este infimă sau inexistentă .Cu alte cuvinte ,aceia care economisesc pierd bani şi sunt expuşi riscului devalorizării acestora sub presiunea inflaţiei .

Despre inflaţie,pe larg ,într-o postare viitoare .

Niciun comentariu: