Fonduri europene 2014 – 2020.

Conditii de acordare pentru accesarea finantarii
-în ultimii doi ani, activitatea firmei să înregistreze profit din exploatare. 
-antreprenorul trebuie să-și definească strategia de investiții, raportată la sursele de finanțare, proprii sau atrase.
-antreprenorul să aibă un istoric pozitiv de accesare și rambursare a creditelor către bănci.



Programele 2014 – 2020 

În ceea ce privește programele și fondurile pentru care românii își pot depune proiectele începând de anul viitor, acestea sunt Fondul European  pentru Dezvoltare  Regională (FEDR),  Fondul Social European (FSE),  Fondul de Coeziune (FC),  Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (FEPM). 

Otilia Mantea a mai spus că o noutate față de perioada anterioară, respectiv anii 2007 - 2013, va fi apariția Parteneriatului European pentru Inovare (PEI), lansat de Comisia Europeană.  

Acesta are două componente, respectiv un parteneriat privind materiile prime și unul privind sustenabilitatea și productivitatea agriculturii. Bugetul estimat pentru PEI este de 5 miliarde euro.

Cele mai multe fonduri, în agricultură și energie

Referitor la sectoarele care vor accesa cele mai multe fonduri europene în perioada 2014- 2020, reprezentanta RGIC a afirmat că experiența anilor trecuți indică faptul că un grad de absorbție bun va fi înregistrat la finanțări destinate unor domenii precum agricultura, dezvoltarea rurală, energia, turismul, formare profesională și industrie.  

Otilia Manta a declarat că banii europeni ar urma să fie accesați mai ușor în viitor, dacă autoritățile de management ale fondurilor europene își vor respecta promisiunea și vor simplifica procedurile de accesare.  

“De asemenea, dacă autoritățile de control vor avea mai întâi funcția preventivă și nu cea coercitivă, atunci și acest aspect va contribui la o accesare mai ușoară a fondurilor europene”,  consideră președintele Grupului Român pentru Investiții și Consultanță.

Pentru perioada 2014 - 2020,  bugetul alocat Romaniei este de 39,88 miliarde euro, fonduri structurale, de coeziune și fonduri pentru agricultură.  

Prin Politica Agricolă Comună (PAC), România urmează să primeasca 17, 516 miliarde euro, din care 10,393 miliarde pentru plăți directe. 

“Din punct de vedere structural, procentul majoritar merge către mediul privat, dar din punct de vedere al atragerii efective de banii, și dacă în continuare vor fi dificultăți la cofinanțare, atunci proiectele depuse de autoritățile publice vor conduce, cu un procent mai mare de atragere a fondurilor”, a adăugat Manta. 

Referitor la gradul de absorbție al sumelor alocate în perioada 2007 – 2013, estimările RGIC arată că până la sfârșitul lui 2015, acesta va fi de 75%.  

Manta a mai spus că fondurile europene absorbite anul acesta se ridică la 2,6 miliarde euro, la care se adaugă alte 2 miliarde în cereri de rambursare depuse deja la Bruxelles.  

În aceste condiții, se estimează că anul acesta gradul de absorbție să atingă 30%, iar pentru 2015 să fie de 80-85%.
Mai multe amanunte yahoo news

Niciun comentariu: