Baza legala: Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu modificari si completari ulterioare
Conform art. 52 alin (1) lit. b) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu modificari si completari ulterioare, in privinta impozitului pe venit pentru conventiile civile se precizeaza ca platitorul de venit are obligatia retinerii si platii impozitului pe venit.
Cota de impozit este 10% sau 16% in functie de optiunea de impunere a venitului brut, care se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui contract, astfel:
• retinerea si plata integrala a impozitului in procent de 16%, caz in care persoana fizica nu depune declaratie anuala de venit global pentru venitul din conventia civila;
• retinerea anticipata a impozitului in procent de 10%, iar pana in data de 25 mai a anului urmator, persoana fizica va depune declaratia de venit anual 200, ocazie cu care se va regulariza impozitul de plata.
Pentru veniturile obtinute in baza conventiilor civile, platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a urmatoarelor contributii:
- contributia individuala de asigurari sociale in cota de 10,5%, conform art 296 indice 21 alin. (1) lit. f) si art. 296 indice 26 alin. (2) din Codul fiscal. Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti;
- contributia individuala de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5%, conform art 296 indice 21 alin. (1) lit. f) si art. 296 indice 26 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.
In cazul contributiei la asigurarile sociale de sanatate, nu este nici o exceptie de la plata, astfel:
• se plateste indiferent daca persoana fizica obtine venituri din salarii, venituri din pensii;
• in cazul in care persoana respectiva nu realizeaza si alte venituri, baza de calcul a contributiei de sanatate nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara.
In privinta Conventiilor civile ar mai fi de precizat urmatoarele:
-cu ocazia intrarii in vigoare a noului Cod Civil, la 1 octombrie 2011, data la care Codul Comercial a fost abrogat, sintagma contract comercial s-a inlocuit cu sintagma contract civil;
-toate contractele prevazute de Codul Civil au devenit contracte civile, inclusiv cele incheiate de persoanele fizice autorizate.
Autorul articolului : Sergiu Cobirzan, expert contabil si auditor financiar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu