Ministrii Sanatatii si Muncii au semnat un ordin comun prin care sunt modificate criteriile de incadrare in grad de handicap, astfel incat doar un coeficient de inteligenta sub 20 - 25 de puncte sa permita incadrarea in grad grav. "Se incalca dreptul la demnitate al persoanelor cu dizabilitati", sustin ONG-urile.
Documentul stabileste ca handicapul usor inseamna o intarziere mintala usoara (nivel QI 50 - 55 pana la 70), cel afectat prezentand capacitate de comunicare orala si scrisa, dar manifesta o intarziere de doi - trei ani in evolutia scolara si poate desfasura activitati lucrative daca beneficiaza de servicii de sprijin, informeazaMediafax.
Pentru gradul de handicap mediu, pacientul ar trebui sa aiba o intarziere mintala usoara, nivel QI 35 - 40 pana la 50 - 55.
Handicapul accentuat presupune intarzierea mintala accentuata (nivel QI 20 - 25 pana la 35-40). In acest caz, adaptarea la situatii noi nu se realizeaza conform varstei cronologice, persoana are un ritm de dezvoltare lent, are nevoie de servicii de sprijin si se poate adapta la viata de familie, comunitate.
In ce priveste handicapul grav, acesta se acorda pentru intarzierea mintala profunda (nivel QI sub 20 - 25), cu asistent personal, minima dezvoltare senzitivo-motorie, pacientul reactionand la comenzi simple indelung executate, avand nevoie de asistenta permanenta si fiind incapabil de autoconductie si autocontrol.
Drumul dramatic prin scoli al copiilor cu handicap: Discriminari, abuzuri, umilinte
Toate aceste modificari sunt respinse de organizatiile neguvernamentale, care le considera niste abuzuri.
"Este revoltator faptul ca, in contextul in care societatea civila face eforturi sustinute de armonizare a legislatiei privind dizabilitatea la normele si principiile Conventiei ONU privind Drepturile Copiilor cu Dizabilitati, institutiile cu atributii in domeniu formuleaza reglementari abuzive, care incalca dreptul la demnitate al persoanelor cu dizabilitati.
Stabilirea criteriului IQ sub 25 pentru acordarea gradului grav si instituirea dreptului de insotitor la persoanele cu varste peste 18 ani reprezinta un atac direct la o viata decenta a acestor persoane. Cu alte cuvinte, legiuitorul a inteles ca o persoana posedand IQ 26 este independenta si nu necesita suportul unui insotitor", sustin reprezentantii Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD).
In replica, directorul adjunct de la Directia Protectia Persoanelor cu Handicap (DPPH) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ana Neagoe, a declarat vineri ca ordinul se refera numai la persoana adulta cu handicap si s-a facut confuzie intre ordinul pentru adulti si cel pentru copii, in conditiile in care evaluarea se face diferit la copii si adulti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu