Avantajele si dezavantajele infiintarii PFA si SRL

Avantaje PFA
- costuri reduse de înfiinţare -nu depăşesc 300 de lei,
-cheltuielile de administrare sunt şi ele mai mici decât în cazul unei societăţi comerciale.Nefiind obligatoriu un contabil,persoana fizică autorizată îşi poate ţine singură contabilitatea în partidă simplă.
-depune un număr redus de declaraţii fiscale
-persoana fizică autorizată poate dispune, în orice moment, de banii încasaţi, şi nu doar la finalul anului, atunci când se stabileşte modalitatea de repartizare a profitului.


Dezavantaje PFA
- pers.fizică autorizată răspunde cu toată averea personală pentru obligaţiile sale, nu în limita capitalului social, aşa cum se întâmplă la societăţile comerciale.
- PFA nu este considerată o entitate solidă, putând fi supusă unei proceduri simplificate de dizolvare,neavand personalitate juridica .
- La infintare, este necesară justificarea experienţei/pregătirii profesionale pentru fiecare cod CAEN ales.Cel mai mare dezavantaj.
Taxe si impozite PFA :1 Daca aveti venituri de natură profesională în baza unui contract de drepturi de autor/ convenţii civile,platiti contribuţiile prevăzute de OUG 58/2010 ( 10,5% la pensii, 5,5 la santate şi 0,5% la şomaj.
Daca nu e vorba de drepturi de autor platiti contribuţia la pensii, conform legii 19/2000, aceasta fiind diferenţiata în funcţie de condiţiile de muncă: normale, deosebite (adica 741x31.3%= 232 lei minimum) si impozit pe venit 16% cu reţinere şi declarare la sursă. Ctiti mai multe la :http://floresor.blogspot.com/2011/04/despre-pfa.html
Avantaje şi dezavantaje la înfiinţarea unui SRL


Principalele avantaje ale înfiinţării unei SRL sunt:

A) asociaţii firmei răspund în faţa creditorilor cu patrimoniul firmei, şi nu cu averea proprie în limitele prevăzute de lege;
B) nu este necesară pregătirea profesională pentru codurile CAEN din actul constitutiv;
C) societatea poate trece în obiectul de activitate oricâte coduri CAEN doreşte, mai puţin cele reglementate prin legi speciale.
D) există două opţiuni pentru plata impozitului trimestrial: 3% impozit pe venit sau 16% impozit pe profit;
Dacă se optează pentru plata impozitului de 16% firma nu este obligată să aibă salariaţi;
E)Daca nu aveti salariati ,nu platiti contributiile pe salarii .Acestea se platesc daca aveti minim un salariat
Impozitul pe profit si pe dividende  nu se plateste in caz de pierdere. 

Principalele dezavantaje ale înfiinţării unei SRL:

A) dacă se alege varianta de impozitare 3% pe venituri, societatea este obligată ca în termen de 60 zile de la înfiinţare să angajeze un salariat cu contract individual de muncă;
B) dubla impozitare a profitului: o dată 3% impozit pe venit sau 16% impozit pe profit aferent firmei şi 16% impozit pe dividende;
C) patronul intră în posesia profitului realizat în anul următor prin repartizarea profitului ca dividende.
D) Trebuie angajat contabil ,

cititi mai multe la :http://floresor.blogspot.com/2011/06/infiintarea-unui-srl.html

46 de comentarii:

Anonim spunea...

buna,

as avea o intrebare, te rog. stiu ca toate firmele sunt obigate sa aiba un manual de politici contabile. este valabil si pentru intreprinderi individuale? doar au partida simpla si nu ar trebui sa fie nevoie..zic eu

merci mult

Florentin Sorescu spunea...

Nu e necesar pentru partida simpla

Anonim spunea...

merci

Anonim spunea...

As avea o intrebare. Recent am deschis o florarie si am ales impozitarea fixa (deci platesc impozit fix si nu dupa profitul realizat). Intrebarea mea este: ce acte contabile trebuie sa completez? Trebuies sa fac NIR? Fise de magazie? Registru vanzari? Registru casa??

Florentin Sorescu spunea...

Trebuie sa faceti NIR nu cred ca e nevoie de fisa magazie
Jurnale obligatorii sunt :
-Registrul inventar
-Jurnalul de vanzări şi Jurnalul de cumpărări,indiferent de forma de impozitare si pentru PFA neînregistrate ca platitori de tva cf titlul IV pct 62(1) din HG 44/2004 ptr. aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal,cu modificarile şi completarile ulterioare

-Registrul inventar
-Regustrul Unic de Control care se completeaza de catre organele de control ,atunci cand va verifica.
-Registrul de casa (recomandarea mea )

Anonim spunea...

buna ziua as vrea sa stiu daca cu un pfa cu norma fixa da venit deschis in romania pot lucra si in afara ex italia si factura si in ce conditi? va multumesc

Florentin Sorescu spunea...

De , poate .
Referitor la factura,intrucat partenerul este strain, factura se poate emite in EUR. Mai mult decat atat, potrivit prevederilor Codului fiscal (art. 155) factura se poate intocmi in orice limba oficiala a statelor membre ale Uniunii Europene, cu precizarea ca la solicitarea organelor fiscale aceasta trebuie tradusa si in limba romana. In ceea ce priveste valoarea, potrivit art. 155 din Codul fiscal, baza de impozitare a operatiunii poate fi inscrisa pe factura doar in valuta daca se doreste acest lucru. Un aspect de retinut insa, este faptul ca in masura in care operatiunea respectiva este taxabila in Romania si se datoreaza TVA in Romania, valoarea TVA de pe factura trebuie trecuta si in RON. Astfel, pot emite facturi in valuta, dar in masura in care colectez TVA, valoarea TVA trebuie trecuta si in RON.

Gabi spunea...

Salut, In momentul de fata sunt angajat, dar as vrea sa-mi deschid si o activitate independenta. Intrebarea ar fi pfa sau srl? Practic va fi un start-up fara comenzi la inceput, fara angajati, fara nimic. Insa ca pfa ma ingrijoreaza raspunderea prea mare care cuprinde toata averea, cum adica toata, adica in caz de litigiu cu altcineva te poate imputa de tot ceea ce detii? Daca e asa atunci as prefera un srl, dar aici imi trebuie contabil, trebuie neaparat angajat de la inceput, sau cum se face dovada, pentru ca as fi vrut sa declar o firma, fiind la inceput, fara angajati si fara profit, si sa stiu ce costuri ar trebui platite la final, ca sa stiu cat as pierde in caz ca nu va merge? Daca infiintez o firma, eu devin propriul angajat al ei, deci trebuie sa platesc toate taxele impuse de stat?

Florentin Sorescu spunea...

Da, raspunderea cu toata averea in caz de litigiu, e unul din dezavantajele majore ale PFA.Contabilul la SRL trebuie angajat inca de la inceput ptr contabilitatea primara,registre, NIR,etc,doar daca aveti activitate.Daca nu aveti activitate trebuie sa angajati contabil,ptr intocmirea si depunerea declaratiilor fiscale.Dupa parerea mea si la PFA trebuie sa apelati la un contabil ,chiar daca nu e obligatoriu.Mi-e greu sa va spun ce costuri veti avea.Depinde de activitate.Puteti apela la mine pentru consultanta pe cazul dvs ,concret .

Gabi spunea...

Dar daca as face un curs de contabilitate si as deschide un pfa cu el, pentru al folosi la viitoarea firma?

Florentin Sorescu spunea...

@Gabi :Doar cu acest curs,nu poti tine decat contabilitate primara:NIR, registre,etc. Pentru toata contabilitatea ,trebuie sa fii contabil autorizat .La firmele mici se poate tine contabilitatea si de catre persoane cu studii superioare economice, pana la o cifra de afaceri 35 000 euro

Anonim spunea...

Buna ziua,

As vrea sa va intreb cateva lucruri referitoare la PFA, va rog:

- Se achita o taxa pentru fiecare cod CAEN ales? Exista un numar maxim de coduri care pot fi alese?

- Este adevarat ca se pot deconta facturi pe PFA chiar inainte de a avea incasari, urmand ca la finalul anului sa se faca un "echilibru" intre cheltuielile si incasarile PFA?

- Exista o incompatibilitate intre a avea PFA si BMA (birou de mediator autorizat)? Cu alte cuvinte, de exemplu, daca cineva isi deschide PFA pentru servicii de consultanta, poate sa functioneze simultan si ca BMA?

Va multumesc.

Florentin Sorescu spunea...

-Se achita o taxa pentru fiecare cod CAEN si se cere calificare ptr. fiecare .Nu exista nr .Maxim
-da, se pot deconta facturi pe PFA ,chiar fara a avea incasari
-Daca e pe acelasi cod CAEN, atunci nu se poate si BMA si PFA.Cu alt cod CAEN se poate .
Profesia de mediator se poate exercita sub următoarele forme:

Birou de mediator
Birou de mediatori asociaţi
Societate civilă profesională
Organizaţie non-guvernamentală
Organizarea si exercitarea activitatii mediatorilor

Art. 22. – (1) Mediatorii isi pot desfasura activitatea in cadrul unei societati civile profesionale, in cadrul unui birou in care pot functiona unul sau mai multi mediatori asociati, cu personalul auxiliar corespunzator sau in cadrul unei organizatii neguvernamentale, cu respectarea conditiilor prevazute de lege.
(2) Mediatorul sau mediatorii asociati, titulari ai unui birou, pot angaja traducatori, juristi, alt personal de specialitate, precum si personal administrativ si de serviciu, necesar activitatii de mediere.
(3) Mediatorii autorizati pot fi angajati cu contract individual de munca, in conditiile prevazute de Codul muncii.

Art. 23. – In desfasurarea activitatii sale, mediatorul autorizat este obligat sa tina arhiva si registre proprii, precum si o evidenta financiar-contabila.

Art. 24. – Mediatorii pot constitui asociatii profesionale locale si nationale, avand drept scop promovarea intereselor profesionale si protejarea statutului lor si pot adera la asociatii profesionale internationale, in conditiile legii.

Anonim spunea...

Ati spus ca:''- La infintare, este necesară justificarea experienţei/pregătirii profesionale pentru fiecare cod CAEN ales.Cel mai mare dezavantaj.''
Pentru deschiderea unei patiserii este nevoie de un curs finalizat cu Diploma de patiser sau de un angajat cu astfel de calificare? Ce alte variante sunt?

Florentin Sorescu spunea...

Da , este nevoie de un curs de patriser si o diploma.Daca ati lucrat in domeniu si este trecut in cartea de munca faptul ca ati lucrat ca patiser ,atunci e suficient .Sau daca ati absolvit un liceu de profil e suficient .
Un angajat cu astfel de calificare, nu se admite pentru deschiderea unui PFA in care dvs sa fiti titular
Alta varianta ar fi SRL

Anonim spunea...

Tot legat de deschiderea unei patiserii, in linii mari, privind forma agentului economic (PFA/SRL-luand in calcul si posibilitatea inchiederii sau suspendarii lui daca nu iese profit), privind costurile de administrare si fiscale, cantarind toate detaliile: CE ESTE MAI POTRIVIT sa alegi PFA sau SRL? Dumneavoastra ce varianta ati alege?:)

Florentin Sorescu spunea...

Eu as alege SRL .Sau ,eventual franciza .

Franciza .Dreptul acordat de o întreprindere cu renume altei întreprinderi prin care aceasta din urmă poate să exploateze drepturile de proprietate intelectuală sau industrială ale francizorului, în schimbul unei contribuții financiare, în scopul producerii sau livrării de bunuri sau al prestării de servic

Anonim spunea...

Buna ziua,

Am infiintat de curand un SRL (de mai putin de o luna) si vreau sa ma lamuresc in ceea ce priveste contabilul si angajatii. Este adevarat ca poti, ca si administrator, sa depui in nume propriu situatiile contabile sau trebuie neaparat un contabil autorizat? Iar in legatura cu 1 angajat minim pentru SRL, unde as putea sa citesc mai multe despre acest aspect? Pentru ca cineva mi-a spus ca nu mai este obligatoriu sa ai angajati pentru a desfasura activitatea. In acte exista 2 administratori si ei vor fi cei care momentan vor lucra. Nu am dori inca sa angajam pe nimeni pentru ca, momentan, volumul de munca nu este atat de mare si nu se justifica costurile salariale. Va multumesc si astept raspunsul dvs.

Florentin Sorescu spunea...

1.Este adevarat ca ,in calitate de administrator ,poti depune bilanturile in nume preopriu.
2.In ce priveste contabilul, la cifre de afaceri >35000 euro anual,trebuie contabil autorizat.Sub acest prag ,contabilul trebuie sa aiba cel putin studii superioare.
Minimum un angajat nu mai este obligatoriu .Despre asta cititi OG nr. 8/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 54 din 23 ianuarie 2013.

Actul normativ obliga toate firmele care realizeaza venituri sub 65.000 de euro, indiferent de numarul de salariati, sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand de la 1 februarie 2013, chiar daca pana acum ele erau platitoare de impozit pe profit. Practic, de la 1 februarie, nicio societate privata cu venituri sub plafonul amintit sau nou-infiintata nu mai poate plati 16% impozit pe profit, ci este obligata sa aplice regimul fiscal al microintreprinderilor, care presupune plata unui impozit de 3% pe veniturile realizate.

Anonim spunea...

Va rog mult sa-mi spuneti la un PFA cu impozit in sistem real platesc doar 16% si 5,5% sanatate si daca am un contract de munca de doar 4 ore la o alta firma? Multumesc!

Florentin Sorescu spunea...

Da, platiti 16% si 5,5% .Nu se platesc contributiile de pensii ,asa cum prevede codul fiscal la ART. 296^23,alin 4 :Persoanele care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor şi orice alte venituri din desfăşurarea unei activităţi dependente, venituri din pensii şi venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, asigurate în sistemul public de pensii, persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile obţinute ca urmare a încadrării în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 296^21 alin. (1)

Rodica spunea...

In primul rand vreau sa va felicit pentru Blogul D-voastra ne este foarte folositor,iar in al doilea rand as dori sa-mi spuneti pentru un PFA impozitat in sistem real as putea sa-mi deduc facturile la utilitatile din apartament si daca da cat % din valoarea lor. Tin sa mentionez ca apartamentul este de 2 camere

Rodica spunea...

as dori sa va felicit pt. blogul D-voastra ne este fosrte folositor,si as mai dori sa-mi spuneti daca pentru un PFA impozitat in sistem real as putea sa-mi deduc facturile la utilitatile din apartamentul de 2 camere in care este sediul si daca da cat la % din valoarea lor.Multumesc mult!

Florentin Sorescu spunea...

@Rodica :Un PFA care are sediul intr-un apartament proprietate personala trebuie sa deduca utilitatile proportional cu numarul de camere pe care le foloseste, asa cum este specificat in contractul de comodat.
Poti deduce cheltuielile cu intretinerea sediului social (evident in limita cotei pe care o ai declarata in contractul de comodat/inchiriere), telefonul mobil de serviciu (trebuie sa fie pe PFA), telefonul fix de la sediul social si cheltuielile de energie electrica (la fel in limita cotei ). Poti deasemenea deduce cheltuielile specifice obiectului tau de activitate

Anonim spunea...

Buna ziua,
In cazul in care sunt angajat cu forme legale de munca, si doresc sa infiintez un PFA, mai trebuie platita contributia de 5,5% la CAS? Salariul de la actuala firma trebuie declarat ca si venit la PFA? Daca da, atunci va trebui platit impozitul pe venit, ceea ce n-ar fi prea corect. Probabil trebuie sa aleg tipul de activitate independenta, a.i. veniturile pe care le declar sa fie strict separate de ceea ce castig la serviciu.
Multumesc.

Florentin Sorescu spunea...

O persoana, angajata cu contract individual de munca in alta parte,care are si PFA plateste doar impozitul de 16% calculat la diferenta dintre venituri si cheltuielile deductibile (in sistemul real)sau la norma de venit .Salariul nu trebuie declarat ca fiind venit al PFA.

Anonim spunea...

Bună ziua,
Apelez la dvs cu rugămintea de a mă ajuta în următoarea privință: intenționez să deschid un PFA pe ingrijiri la domiciliu ca infirmieră, dar am câteva nelămuriri. Ulerior inființării eu cum trebuiesc să fac dovada serviciilor prestate, sunt obligată să dau factură? dar dacă eu înființez pfa-ul și găsesc un client după 6 luni de exemplu, în această perioadă ce documente trebuie să depun la anaf? Până acum nu am lucrat cu carte de muncă, și doresc să știu dacă prin contribuțiile ce la plătesc ca pfa, se consideră și vechime în câmpul muncii? Mulțumesc pentru un eventual răspuns.
O zi cât mai frumoasă.

Florentin Sorescu spunea...

1.Da, va trebui sa faceti factura .
2.PFA trebuie să depună la administraţia financiară din raza teritorială a sediului profesional formularul 220 privind venitul estimat.O copie BI/CI şi o cerere de înregistrare a Registrului-jurnal de încasări şi plăti şi a Registrului inventar. În termen de 15 zile de la începerea activităţii.
Declaraţia 392 privind livrările de bunuri şi servicii efectuate în anul anterior, cu clasificarea: 392A – pentru cei care sunt înregistraţi în scopuri TVA (au RO la codul fiscal) şi 392B – pentru cei care nu sunt înregistraţi în scopuri TVA (cei care nu au RO la codul fiscal). Formularul se depune la administraţia financiară până la data de 25 februarie, inclusiv, a anului următor celui pentru care se face raportarea. Se depune în format electronic, însoţit de un formulat completat în două exemplare (unul va fi predat la administraţia financiară împreună cu suportul electronic, iar celălalt, păstrat de persoană impozabilă). Poate fi depus şi prin poştă, că scrisoare recomandată.
PFA-urile care au optat pentru sistemul real de impozitare trebuie să depună şi declaraţia 200 privind veniturile realizate din România .
2. Da PFA se considera vechime in campul muncii, dar se include la stagiul de cotizare doar daca platiti contributia la casa de pensii (care este obligatorie ptr PFA care realizeaza vanituri ).

Anonim spunea...

Bună seara. Mulțumesc foarte mult pentru răspuns și cu speranța că nu vă deranjez m-ai am unele nelămuriri; tot nu îmi este prea clar cum procedez dacă eu nu prestez servicii o perioadă de timp, deci nu am cui emite facturi, în acest caz mai plătesc contribuțiile la sănătate și pensii? Iar acele registre ce sunt mai exact? Fiind total necunoscătoare în privința PFA-ului considerați că e imperativă angajarea unui contabil sau aș avea sanse să mă dumiresc și singură. Sper că nu v-am deranjat cu atât de multe întrebări și vă urez o seară frumoasă.
Maria I.

Florentin Sorescu spunea...

Contributia la pensii nu se plateste daca venitul net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.Deci bu veti plati decat cota de 16 % la venitul realizat anual ,daca acesta este mai mic decat 788 lei . Daca avrti venit zero ,nu platiti ,in sistemul real .La norma de venit se platesc. Recomand sa apelati la serviciile unui contabil .

rodica spunea...

Buna Florentin , iti multumesc pentru toate raspunsurile tale care
mi-au fost de folos. As vrea sa te mai intreb daca am un PFA si sunt neplatitor de TVA trebuie sa mai depun declaratia 394 pana la 25 februarie 2014?

Florentin Sorescu spunea...

@Rodica : Nu mai trbuie sa depui 394, dar trebuisa depui 392B daca ai realizat în anul precedent o cifră de afaceri mai mica de 220.000 de lei,conform Ordinului ANAF nr. 93/2014.Termenul este 25 februarie 2014

Anonim spunea...

Buna seara,

Sunt persoana cu handicap angajata cu CIM pe perioada nedeterminata. Sunt scutit de impozitul pe venitul salarial.
In situația în care îmi fac PFA pe consultanta, sunt scutit de plata impozitului de 16%?
Menționez ca doresc sa merg în paralel și cu CIM și PFA.

Mulțumesc.

Întreprinderea Socială ORIZONT spunea...

Buna ziua,

Sunt persoana cu handicap accentuat angajata cu CIM pe perioada nedeterminata. Vreau sa-mi fac PFA pe consultanta. Voi plăti cei 16 % impozit pe venit?

Mulțumesc.

Florentin Sorescu spunea...

@orizont. In calitate de PFA nu beneficiati de scutire la impozit pe venit .Doar daca sunteti salariat al unei firme ,aceasta nu trebuie sa va retina si sa plateasca la stat impozitul pe salariul dvs.Aceasta cf art 26 din legea 448/2006 care spune ca pers.cu handicap beneficiaza de :
,,scutire de impozit pe veniturile din salarii şi indemnizaţii de natură salarială";
Sau ,,Codul fiscal - Legea nr.571/2003:
ART. 55
......
(4) Urmãtoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:....
k^1) veniturile din salarii realizate de cãtre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;"

Întreprinderea Socială ORIZONT spunea...

Multumesc!

Florentin Sorescu spunea...

@Anonim : Nu sunteti scutit(a) decat de impozitul pe salariu .Orice alt venit,din alta sursa decat salariul,se supune impozitarii cu 16 %.In cazul PFA care este si angajat in alta plarte, platit doar 16 % la norma de venit sau la venitul brul in sistem real .
Cititi si articolul despre PFA de pe acest blog .

Rodica, Cluj-Napoca spunea...

Va rog foarte mult sa-mi spuneti daca as putea sa-l trec pe sotul meu coasigurat,avand in vedere ca eu am un contract de munca integral si venituri dintr-un PFA in jur de 15.000 lei anual.Am inteles de pe internet ca daca
venitul lunar depaseste 2 salarii minime pe economie trebuie sa platesti si pentru coasigurat 5,5 %. In acest caz nu ar fi mai bine sa-si faca singur contract de asigurat pentru persoana fara venit? Multumesc!

Florentin Sorescu spunea...

@Rodica, Cluj-Napoca : Da ,se poate.Trebuie sa faceti o cerere la firma la care aveti contractul de munca prin care solicitati introducerea sotului ca persoana in intretinere privind deducere personală suplimentară privind impozitul pe venit.
La cerere anexeaza:
- Copie CI sot
- Declaratia sotului ca nu realizeaza venituru si ca e de acord sa beneficieze de coeficientul de deducere
- Adeverinta de la Circa finaniara din localitatea dvs, din care sa rezulte ca sotul nu are venituri

Gheo spunea...

Buna ziua!
Sunt persoana cu handicap accentuat, ce avantaje am daca infiintez un srl sau pfa ?
multumesc

Florentin Sorescu spunea...

Gheo@ Scuze ca ti-am raspuns cu intarziere .Persoana cu handicap nu plateste impozit pe venit (16%) si taxele de infiintare a PFA .Celelalte contributii se platesc ,conform Legii 448/2006,
Art 26:Art. 26
Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de urmatoarele facilitati fiscale:
a) scutire de impozit pe veniturile din salarii si indemnizatii de natura salariala;
b) scutire de la plata impozitului pe cladire si teren;
c) scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototriciclurilor, adaptate handicapului;
d) scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de functionare pentru activitati economice si viza anuala a acestora;
e) scutire de la plata taxei hoteliere.

Anonim spunea...

Sunt persona cu handicap grav, beneficiez de ajutor social din parta statului. As dori sa stiu daca imi deschid un PFA sau un SRL pot beneficia în continuare de acel ajutor? Va multumesc!

Florentin Sorescu spunea...

Legea nu prevede interdictii daca va infiintati o firma sau PFA .Deci veti putea beneficia de acest ajutor .Totusi intrebati si la Directia de asistenta sociala.Beneficiati de scutire de taxe la infiintarea firmei sau PFA

bogdan C spunea...

Buna ziua. Doresc sa-mi incep o afacere in domeniul veterinar care sa includa: cabinet veterinar, farmacie, pet-shop si coafor canin. Nu ma intereseaza sa angajez sau sa ma asociez cu cineva. Intrebarea mea e urmatoarea: pot deschide un cabinet individual prin intermediul caruia sa ruleze si celelalte activitati? Adica sa ma inregistrez cu CMI si sa obtin eventual autorizatii pentru comertul cu amanuntul al medicamentelor, mancarii si accesoriilor pentru animale si pentru cosmetizarii cainilor/pisicilor. Exista varianta asta si daca nu, cum m-ati sfatui sa fac? Multumesc!

Florentin Sorescu spunea...

D-le Bogdan C@ Cel mai indicat ar fi un SRL medical . Se pot infiinta societati comerciale („S.R.L.-uri medicale") – cu personalitate juridica proprie. Acestea pot fi infiintate de catre medici, nemedici (cu conditia ca 1/3 din consiliul de administratie sau administratorul sa fie medic), sau de catre persoane juridice (Ordonanta Guvernului 124, art. 15)
Documente necesare la înregistrarea Unitãţilor Medicale cu personalitate juridicã (SRLuri) în Registrul Unic al Cabinetelor Medicale:
1) Înregistrarea unităţii şi emiterea certificatului de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale se fac în baza următoarelor documente:
a) cererea reprezentantului legal al unităţii medico-sanitare;
b) certificatul de înregistrare la registrul comerţului, respectiv certificatul de înregistrare în registrul persoanelor juridice, ori hotărârea judecătorească de înfiinţare sau actul de acordare a personalităţii juridice; (original+copie)
c) actul constitutiv (original+copie);
d) hotărârea statutară a organului de conducere privind înfiinţarea unuia sau mai multor cabinete medicale, pentru organizaţiile şi instituţiile prevăzute la art. 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 124 din 1998, republicată (original+copie);
e) dovada legală a deţinerii spaţiului în care se organizează şi funcţionează cabinetul medical (original+copie);
f) autorizaţia sanitară de funcţionare (original+copie);
g) avizul colegiului medicilor (original+copie); i) autorizaţiile de liberã practica a personalului care presteazã serviciile medicale.
h) chitanta-platita la casieria D.S.P.
(2) Existenţa dotării minime necesare funcţionării cabinetelor medicale se va verifica de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin inspectori delegaţi.
ART. 26(1) În cererea de înregistrare şi în certificatul emis de către direcţiile de sănătate publică se vor menţiona activităţile cu caracter medical ce urmează să fie furnizate de unitatea medicosanitară, precum şi numărul de cabinete medicale ce vor funcţiona în cadrul unităţii.
(2) Certificatul menţionat la alin. (1) se emite pe numele unităţii, organizaţiei, instituţiei care a solicitat înregistrarea cabinetului/cabinetelor medicale.

Sper ca v-am fost de folos .Succes !

bogdan C spunea...

Deci, un SRL "normal", gen S.C. xxx S.R.L dar fara cei 10.000Eur nerambursabili ca la SRL-D?
Cei de la Registrul Comertului mi-au spus si de varianta deschiderii unui CMI la Finante pentru cabinet si al unui PFA la Registru pentru comert cu medicamente,mancare animale,etc.(pet-shop).Si pentru coafor canin ce mai deschid? Inca un PFA? :D
Se poate inregistra SRL-D-ul pe o persoana care nu are treaba cu veterinara, eu sa ma angajez la SRL-d-ul respectiv ca medic veterinar iar ulterior si cel inregistrat cu SRL-D-ul sa se angajeze, pentru a obtine cei 10000Eur? Multumesc pentru promptitudine!