Firmele mici sunt impozitate cu 3%

UPDATE:27.03.2013 raspunsul ANAF cu privire la categoriile firmelor care trec la acest regim .link aici

De fapt este vorba de reaparitia categoriei de microintreprindere pentru firmele mici .



OG 8/2013,la art 37 si 38 aduce aceasta modificare a Codului Fiscal.Conform actului normativ,toate firmele care realizeaza venituri sub 65.000 de euro, indiferent de numarul de salariati,trebuie sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand de la 1 februarie 2013, chiar daca pana acum ele erau platitoare de impozit pe profit. Practic, de la 1 februarie, nicio societate privata cu venituri sub plafonul amintit sau nou-infiintata nu mai poate plati 16% impozit pe profit, ci este obligata sa aplice regimul fiscal al microintreprinderilor, care presupune plata unui impozit de 3% pe veniturile realizate.


UPDATE 9 septembrie 2015

Se calculeaza cota se 1% pentru primele 24 de luni de la data infiintarii pentru persoanele juridice romane nou-infiintate, care indeplinesc urmatoarele conditii:

- au cel putin un angajat, cu conditia ca angajarea sa fie facuta in cel mult 60 de zile inclusiv de la data infiintarii;
- sunt constituite, pe o durata mai mare de 48 de luni;
- actionarii/asociatii microintreprinderilor nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice.
Daca, in primii doi ani ,firma nu are niciun angajat,se aplica 3% incepind cu trimestrul urmator celui in care se incheie cele  24 de luni .
        Daca raportul de munca al singurului salariat inceteaza, societatea va putea aplica cota redusa de impozitare de 1% daca in acelasi trimestru este angajat un nou salariat.

Plafonul de 65.000 de euro se calculeaza din insumarea veniturilor din orice sursa din care se scad:
  • veniturile aferente costurilor stocurilor produse;
  • veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
  • veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
  • veniturile din subventii de exploatare;
  • veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
  • veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
  • veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
Acestea se scad deoarece nu intra in calculul cifrei de afaceri 

 Casa de marcat cumparata de  o microintreprindere,valoarea de achizitie a acesteia se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune.


Asadar,cota de 3% se aplica asupra bazei de impozitare constituita din veniturile din orice sursa din care se scad:
-veniturile aferente costurilor stocurilor de produse ( cont 711)
-veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie (cont 712)
-veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale( conturile 721 si 722)
-veniturile din subventiile de exploatare (cont 741)
-veniturile din provizioane si ajustari ptr depreciere
-veniturile rezultate din restituirea si anularea unor dobanzi, care au fost needductibile la calculul profitului ipoabil
-veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare 




Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea exercitiului financiar. In 2012, cursul din 31 decembrie a fost de  4,4287 lei/euro.

Trecerea la acest tip de impozitare presupune si modificarea vectorului fiscal (formularul 010) si depunerea acestuia pana la 25 martie 2013

Tot pana la 25 martie 2013 contribuabilii vor trebui sa depuna si declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul  impozabil obtinut in perioada 1 ianuarie 2013 – 31 ianuarie 2013.

Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.Pana la aceasta data, microintreprinderile au obligatia de a depune formularul 100 - „Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, in care trebuie sa selectezed randul “impozit pe veniturile microintreprinderilor”.

Cei care aplica de la 1 februarie sistemul de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor vor trebui sa depuna primul formular 100 in 25 aprilie. Urmatoarele termene de declarare sunt 25 iulie (pentru trimestrul aprilie-mai-iunie 2013) si 25 octombrie (pentru trimestrul iulie-august-septembrie 2013) si 25 ianuarie 2014 (pentru trimestrul octombrie-noiembrie-decembrie)

9 comentarii:

originar spunea...

sigur cursul de schimb este cel din 31 dec 2012? sau este cel de la data aderarii- 29.12.2006? aveti vreo referire in lege?

originar spunea...

da, acum am verificat si eu, intr-adevar, e cursul de la 31.12.2012, din pacate.

Florentin Sorescu spunea...

Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea exercitiului financiar. In 2012, cursul din 31 decembrie a fost de 4,4287 lei/euro.

Anonim spunea...

Buna seara ! In luna ianuarie am urmatoarele venituri pe care le-am impozitat cu 16% (345=711), in luna februarie acelasi venit (711=345;411=704)ar trebui sa-l mai impozitez o data cu 3% - este corecta interpretarea mea ?Va multumesc!

Florentin Sorescu spunea...

Veniturile impozitate in ianuarie au fost cuprinse in declaratia 101 pe 2013 depusa pana la 25 martie
Cu 3% se impoziteaza perioada februarie +martie 2013 .Deci nu si ianuarie

Anonim spunea...

Da, am inteles,impozitam cu 3% perioada februarie +martie, ideea e ca parte din venitul contului 704/februarie a fost cuprins in cont 711/ianuarie si impozitat prin 101/ianuarie.

Florentin Sorescu spunea...

Ma iertati, dar nu inteleg .Ce legatura are contul 704 cu 711.In general acesta din urma se foloseste pentru "Venituri aferente costurilor stocurilor de produse"
Mi-ar fi de folos mai multe detalii.

Anonim spunea...

E vorba de productia in curs de executie indiferent ca-i 711 sau 712 impozitat cu 16% in ianuarie.In februarie se factureaza produsul sau serviciul, indiferent ca-i 701 sau 704 si se impoziteaza cu 3%.Cum se regleaza fiscal repunerea venitului din productia neterminata?

Florentin Sorescu spunea...

Raspuns la intrebarea :,, In luna ianuarie am urmatoarele venituri pe care le-am impozitat cu 16% (345=711), in luna februarie acelasi venit (711=345;411=704)ar trebui sa-l mai impozitez o data cu 3% - este corecta interpretarea mea ? ":
Da ,este corecta interpretarea .