Oamanii de ştiinţă de la Universitatea Nayarit din Mexic au analizat stresul oxidativ (deteriorările produse în structura proteinelor, a membranelor celulare şi a materialului genetic) determinat de consumul de alcool.
Cercetătorii au recrutat persoane cu vârste între 18 şi 23 de ani, împărţindu-le în două grupuri.
Unui grup i s-a cerut să consume aproximativ 1,5 litri de băuturi alcolice în fiecare weekend, iar celălalt grup nu a băut alcool deloc
Cercetătorii au analizat apoi nivelul stresului oxidativ cu ajutorul substanţelor reactive la acid thiobarbituric (TBARS), constatând că, la persoanele din grupul ce consumase alcool, nivelul stresului oxidativ era de două ori mai ridicat decât la persoanele care nu băuseră alcool.
A fost apoi utilizat un al doilea test (numit testul cometei), bazat pe electroforeza limfocitelor (un tip de celule ale sistemului imunitar) pentru a afla dacă ingerarea de alcool a afectat negativ ADN-ul. În grupul celor care nu băuseră alcool, doar 8% dintre celule prezentau leziuni ale ADN-ului, în timp ce, în grupul consumatorilor de alcool, 44% dintre celule aveau ADN-ul afectat.
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Alcohol. Potrivit autorilor, studiile precedente asupra efectelor alcoolului au fost, în general, realizate pe persoane care consumaseră alcool timp îndelungat, ceea ce duce adesea la apariţia unor boli precum depresia, ciroza ori cancerul.
Acest nou studiu evidenţiază însă efectele alcoolului asupra oamenilor tineri şi sănătoşi, arătând că obiceiul, aparent inofensiv, de a bea la fiecare sfârşit de săptămână câteva pahare de băuturi alcoolice are efecte nocive şi asupra persoanelor tinere care au început să bea alcool de numai 4-5 ani.
Sursa :descopera.ro
Sursa :descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu