De fapt ,n-am iesit din recesiune .

    Mediafax publică aprecierile analiştilor Asociaţiei Analiştilor Financiar- Bancari din România (AAFBR) care afirmă că preţurile de consum au crescut cu 0,5% în martie, astfel că  rata anuală a inflaţiei a urcat de la 7,6% în februarie la 7,8%, potrivit mediei estimărilor analiştilor AAFBR, care au revizuit în urcare pentru a doua lună consecutiv prognoza de inflaţie pentru finele acestui an, de la 4,5% la 4,8%.
Toţi analiştii respondenţi la sondajul AAFBR plasează inflaţia la sfârşit de an cu mult peste limita superioară a intervalului ţintit de BNR, estimările variind între 4,4% şi 5,7%.

    Eram aproape hotărât să nu fac niciun fel de analiză asupra opiniilor exprimate în presă de analişti.
Am decis,totuşi să încerc una ,pentru că trebuie să vedem dincolo de tot ce ni se spune din partea Guvernului.  Preţurile vor creşte constant,atât timp cât impozitele indirecte (accize,T.V.A.taxe vamale,comisioane vamale etc.) nu se reduc . Prin natura lor ,acestea fac presiune asupra inflaţiei si asupra costurilor cu care bunurile se produc si ajung in consum  . Ar fi recomandată scăderea lor ,mai ales că aproape toate bunurile de consum provin din import . Ar fi o cale şi pentru reducerea preţului combustibilului,dar numai dacă Guvernul ar lua măsuri împotriva tendinţelor de formare a cartelurilor în domeniu. Aviz Consiliul Concurenţei .
    Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat în această săptămână că, cel mai probabil, BNR va revizui în urcare prognoza de inflaţie, întrucât creşterea preţurilor la alimente şi energie pe plan internaţional schimbă parţial perspectiva faţă de previziunile prezentate anterior.
    Evident că se va gândi şi la măsuri de descurajare a creditării ,a celei în valută în special,prin creşterea dobânzilor ,fiind conştient că nu poate să ţină cursul leului la nivelul actual şi nici nu vrea să încurajeze consumul. Acesta fiind şi aşa descurajat de măsurile luate în domeniul salarial şi social .
    Să lupţi împotriva inflaţiei doar prin măsuri de politică monetară ,înseamnă că ai pierdut deja războiul . Fără măsuri care să sprijine investiţiile ,să încurajeze producătorii care să ofere mai multe locuri de muncă şi mai multe produse nu faci nimic.
    Mult trâmbiţata creştere economică,foarte mică de altfel,pare mai mult una conjuncturală, fără o bază solidă.
   


Niciun comentariu: