Despre PFA

Avantaje
- costuri reduse de înfiinţare -nu depăşesc 300 de lei,
-cheltuielile de administrare sunt şi ele mai mici decât în cazul unei societăţi comerciale.Nefiind obligatoriu un contabil,persoana fizică autorizată îşi poate ţine singură contabilitatea în partidă simplă.
-depune un număr redus de declaraţii fiscale
-persoana fizică autorizată poate dispune, în orice moment, de banii încasaţi, şi nu doar la finalul anului, atunci când se stabileşte modalitatea de repartizare a profitului.
Dezavantaje
- pers.fizică autorizată răspunde cu toată averea personală pentru obligaţiile sale, nu în limita capitalului social, aşa cum se întâmplă la societăţile comerciale.

Foarte important! Titularul persoanei fizice autorizate si titularul intreprinderii individuale nu pot incheia contracte individuale de munca cu entitatile pe care le reprezinta!

- PFA nu este considerată o entitate solidă, putând fi supusă unei proceduri simplificate de dizolvare.
- La infintare, este necesară justificarea experienţei/pregătirii profesionale pentru fiecare cod CAEN ales.
        Cadrul legal este dat de  OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, şi de către Legea nr. 300/2004  .Pot deveni persoane fizice autorizate orice cetăţeni români sau ai unor state membre UE, care au împlinit 18 ani, nu au săvârşit infracţiuni economice şi au pregătire profesională în domeniul în care vor să fie autorizaţi.

A.Procedura de înfiinţare
 Este obligatoriu că PFA  să aibă un sediu profesional asupra căruia să deţină un drept de folosinţă şi să declare, pe propria răspundere, că îndeplineşte condiţiile de funcţionare din punct de vedere al legislaţiei din domeniile sanitar, sanitar-veterinar, protecţia mediului şi protecţia muncii.

Etape necesare
1.Solicitantul trebuie să verifice disponibilitatea denumirii sub care va funcţiona ca PFA. prin urmtoarele documente ce se depun la ghişeul Oficiului Registrului Comerţului (ORC) sau se pot transmite prin poştă ori în format electronic, caz în care este nevoie de semnătură electronică extinsă.
a) o cerere de verificare disponibilitate şi/sau rezervare firmă,
b) fotocopie a actului de identitate
c) dovada că aţi achitat taxa de registru, în valoare de 10 lei.

2Alegerea domeniului principal şi a domeniilor secundare de activitate şi identificare codurilor CAEN care corespund acestora.3.Identificarea spaţiului pentru stabilirea sediului profesional (proprietate/drept de utilizare), iar în cazul în care sediul profesional este într-un bloc de locuinţe, trebuie să obţineţi acordul asociaţiei de proprietari şi al vecinilor.
Odată îndeplinite toate aceste formalităţi, solicitantul va întocmi un dosar pe care îl va depune la ghişeul ORC în raza căruia persoană fizică autorizată îşi stabileşte sediul profesional. Acesta va fi un dosar cu şina şi va conţine, potrivit datelor ONRC, următoarele documente:
1. Cererea de înregistrare în registrul comerţului şi de autorizare a funcţionarii şi anexă nr. 1 referitor la înregistrarea fiscală, ambele în original;
2. Dovada verificării disponibilităţii şi rezervării firmei (original);
3. Carte de identitate sau paşaport (fotocopie certificată olograf de către titular privind conformitatea cu originalul);
4. Documente care atestă drepturile de folosinţă asupra sediului profesional/punctelor de lucru (copie legalizată sau copie certificată de parte);
5. Dacă este cazul, avizul privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinţă, prevăzut de Legea nr. 230/2007 (completat pe formular-tip, original);
6. Specimenul de semnătura al persoanei fizice autorizate (original);
7. Informaţiile din cazierul fiscal (se obţin de către oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunal);
8. Declaratia-tip pe propria răspundere care să ateste îndeplinirea condiţiilor legale de funcţionare prevăzute de legislaţia specială din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii (original) – model 1 său model 2.
9. Dacă este cazul:
- precizare din care să rezulte că titularul dreptului de proprietate înţelege să afecteze folosinţă spaţiului în vederea stabilirii sediului profesional al persoanei fizice autorizate (declaraţie, etc.);
- declaraţia privind patrimoniul de afectatiune, în original, şi documentele care atestă efectuarea vărsămintelor sau calitatea de proprietar, după caz (copii certificate de parte);
- documentele care atestă pregătirea profesională : diploma, certificatul sau adeverinţa, prin care se dovedeşte absolvirea unei instituţii de învăţământ, certificatul de calificare profesională sau de absolvire a unei forme de pregătire profesională, organizată în condiţiile legii, în vigoare la data eliberării acestuia,   (fotocopii certificate olograf);
- documentele care atestă experienţa profesională:
certificatul de competenţă profesională, cartea de meşteşugar, carnetul de muncă al solicitantului, declaraţie de notorietate cu privire la abilitatea de a desfăşura activitatea pentru care se solicită autorizarea, eliberată de primarul localităţii respective în mod gratuit în cazul meseriilor tradiţionale artizanale, atestatul de recunoaştere şi/sau de echivalare pentru persoanele fizice care au dobândit calificarea în străinătate, atestatul de recunoaştere a calificării dobândite în străinătate, în afara sistemului de învăţământ, orice alte dovezi care să ateste experienţa profesională (fotocopii certificate olograf);
10. În cazul persoanelor fizice care desfăşoară activitate economică autorizată şi recunoscută într-un alt stat membru al UE sau al Spaţiului Economic European, documentaţia care atestă funcţionarea legală, obţinută în celălalt stat (fotocopie şi traducere în limba română certificată olograf).
11. Dovezile privind plata taxelor de registru. Taxele legale pot fi achitate în numerar sau cu card bancar la casieriile ORC, precum şi cu mandat poştal sau ordin de plată.

B. Regimul juridic al PFA- PFA  pot colabora cu alte PFA, întreprinderi individuale, familiale sau orice persoană juridică sau fizică pentru efectuarea unei activităţi economice.
-PFA nu vă poate fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează, chiar dacă aceasta  este exclusivă.
-PFA poate cumula calitatea de persoană fizică autorizată şi pe cea de de salariat.
- în cazul PFA-urilor funcţionează principiul contabilităţii de casă şi nu cea de angajament,fiind necesar registru de încasări şi plăti,în principiu.
update :02.07.2011 indiferent de forma de impunere,în sistem real sau norme de venit,trebuie condus(întocmit) obligatoriu Jurnalul de vanzări şi Jurnalul  de cumpărări, si pentru PFA neînregistrate ca platitori de tva cf titlul IV pct 62(1) din HG 44/2004 ptr. aprobarea Normelor Metodologice  de aplicare a Codului Fiscal,cu modificarile şi completarile ulterioare .

C. Impozitarea PFA: sistem real sau norma de venit

1.Norma de venit reprezintă, o sumă fixă stabilită anual de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale .PFA cu normă norma fixă de venit datorează impozit 16% (cota unică) din respectivă norma, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate. De aceea ,contribuabilii nu au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitate în partidă simplă pentru activitatea respectivă şi în consecinţă nu au obligaţia depunerii declaraţiei privind venitul realizat (200);
Norma de venit nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţara garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulţit cu 12.
Normele de venit se cumulează pentru fiecare cod CAEN specificat în certificatul de înmatriculare al PFA, potrivit art. 49, alin. 5, din Codul Fiscal.Citeşte mai multe (link)
• În cazul în care persoana fizică desfăşoară o activitate impusă pe baza normelor de venit şi o altă activitate independentă venitul net anual se determină în sistem real pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă. Cititi modificarile contributiilor pentru activitati independente ,in 2018 aici 
Normele de venit valabile în anul 2014 pentru PFA sunt disponibile pe pagina de internet a ANAF.
Prin prin OUG 125/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 938, din 30 decembrie 2011. contribuabilii impusi la norma de venit sunt obligati sa treaca la impozitarea in sistem real, daca in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro.
2. Sistem real. PFA  datorează cota de 16% la veniturile nete totale. Adică asupra diferenţei dintre veniturile realizate (veniturile încasate, şi nu cele facturate) şi cheltuielile deductibile. 
Important!un pfa inregistrat in sistem real, poate sa treaca la sistemul pe baza normelor de venit doar dupa 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca acel contribuabil nu solicita determinarea venitului net anual pe baza normelor de venit, prin completarea corespunzatoare a declaratiei de venit estimat si depunerea formularului 120 la organul fiscal competent pana la data de 31ianuarie inclusiv.
Indiferent de forma de impozitare, impozitul pe venit se plăteşte trimestrial, cu următoarele termene: 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie, 15 decembrie.
 

D.Obligaţii fiscale ale PFA a)PFA trebuie să depună la administraţia financiară din raza teritorială a sediului profesional formularul 220 privind venitul estimat, împreună cu o cerere de opţiune pentru sistemul real de impunere / norme de venit, o copie după autorizaţia de funcţionare obţinută de la ORC, o copie BI/CI şi o cerere de înregistrare a Registrului-jurnal de încasări şi plăti şi a Registrului inventar. În termen de 15 zile de la începerea activităţii. UPDATE 10.01.2012 cererea de optiune a fost eliminata ,trebuie depusa doar declaratia 212, in termenul de 15 zile.
Declaraţia 392 privind livrările de bunuri şi servicii efectuate în anul anterior, cu clasificarea: 392A – pentru cei care sunt înregistraţi în scopuri TVA (au RO la codul fiscal) şi 392B – pentru cei care nu sunt înregistraţi în scopuri TVA (cei care nu au RO la codul fiscal). Formularul se depune la administraţia financiară până la data de 25 februarie, inclusiv, a anului următor celui pentru care se face raportarea. Se depune în format electronic, însoţit de un formulat completat în două exemplare (unul va fi predat la administraţia financiară împreună cu suportul electronic, iar celălalt, păstrat de persoană impozabilă). Poate fi depus şi prin poştă, că scrisoare recomandată.Depunerea declarației 392A/392B a fost suspendată pentru un an [2023], până la data de 31.12.2023, conform O.U.G. nr. 168/2022.

PFA-urile care au optat pentru sistemul real de impozitare trebuie să depună şi declaraţia 212 privind veniturile realizate din România .

In baza declaratiilor 220 si 212 ,organul fiscal emite decizia de impunere pentru plati anticipate in care stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata anticipat si termenele de plata.

Dupa incheierea anului fiscal, in baza declaratiei privind venitul realizat depusa de contribuabili (Formular 200), organul fiscal stabileste obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate prin decizia de impunere anuala regularizand sumele datorate cu titlu de plati anticipate.

Toate formularele se completează în dublu exemplar, dintre care unul rămâne la contribuabil, şi pot fi transmise şi prin poştă, că scrisoare recomandată.

În plus, persoană fizică autorizată trebuie să depună o serie de documente şi la Casa de Pensii şi la cea de Sănătate pentru asigurarea în sistemul public de pensii şi, respectiv, de sănătate.

         Astfel, la Casa de Pensii Judeţeana, dosarul va conţine declaraţia de asigurare, copia după actul de identitate, copia după Certificatul de înregistrare sau Autorizaţie de funcţionare şi o copie a carnetului de muncă.

        Persoanele fizice autorizate sunt obligate să întocmească şi să depună Declaraţia individuală de asigurare în temen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă;
• Persoanele fizice autorizate care au şi contract de muncă, nu au obligaţia să declare şi să plătească CAS;
• Plata contribuţiei se efectuează lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata.

Începând cu 2023,  se adaugă un plafon de 24 de salarii minime brute la care se va calcula contribuția la pensie pentru cei care au venituri nete peste 72.000 de lei. Astfel dacă venitul net va fi: 

  • Mai mic de 12 salarii - nu este obligatorie contribuția la pensie.
  • Între 12 și 24 de salarii - Contribuția se calculează raportat la plafonul de 12 salarii (36.000 lei) și este de 750 de lei pe lună.
  • Peste 24 de salarii - Contribuția se calculează raportat la plafonul de 24 salarii (72.000 lei) și este de 1.500 lei pe lună. 
În 2024,baza de calcul al CAS, se aplica procentul de contributie de 25% si se obtine contributia anuala datorata pentru 2024. Astfel, CAS este datorata este:

-39.600 lei x 25% = 9.900 lei, valoarea minima a contributiei sociale datorate pentru anul 2024, daca venitul realizat depaseste 12 salarii minime brute;
-79.200 lei x 25% = 19.800 lei, valoarea minima a contributiei sociale datorata pentru 2024, daca venitul realizat depaseste 24 salarii minime brute.
 
Declararea veniturilor independente și stabilirea taxelor aferente se face prin depunerea declarației unice pentru persoanele fizice. În 2024, termenul-limită este stabilit pe 25 mai. Până la acea dată, prin declarația unică (adică formularul 212) se estimează veniturile ce vor fi obținute în 2024 și taxele aferente, însă plata taxelor respective poate fi făcută până la 25 mai 2025, după ce PFA-urile au o definitivare a situației pe 2024. Tot până la 25 mai 2025 se definitivează veniturile obținute efectiv în 2024 și se plătesc taxele aferente.
In cazul celor care nu depun declaratie privind venitul realizat (de ex. persoanele impuse la norma de venit), contributiile de asigurari sociale platite trimestrial reprezinta plata finala in contul contributiei anuale datorate.
Exista urmatoare categorii de PFA care nu daroreaza contributia la pensii :

  • CAS și CASS sunt obligatorii pentru veniturile independente dacă o PFA estimează sau chiar obține în 2022 un venit lunar de minimum 2.550 lei.
  • Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtnerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii, ele achitand contributii catre sisteme profesionale proprii de pensii - cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

  • La Casa de Asigurări de Sănătate se depun: declaraţia privind obligaţiile de constituire şi plată la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate datorate de alte persoane decât cele care desfăşoară activitate în baza unui contract individual de muncă, o copie a actui de identitate, o copie a Autorizaţiei de funcţionare sau a Certificatului de înregistrare, precum şi o copie a Carnetului de muncă sau a Adeverinţelor de vechime vizate de Inspectoratul teritorial de muncă.
    După primirea Deciziei de impunere de la ANAF, aceasta trebuie depusă anual, în copie, la Casa de Sănătate, ca document justificativ privind veniturile realizate, concomitent cu Declaraţia anexă 5( de pe adresa www.casmb.ro)
    Contribuţii sociale
    Noile modificari aduse de OUG 79/2017 nu mai scutesc PFA-urile de la plata CAS si CASS daca obtin si venituri din salarii, asa cum se preciza initial in proiect.

    Din 2023 obligația contribuției la sănătate coboară de la 12 salarii minime brute la 6 salarii minime brute. Ca și în cazul pensiei, a fost introdus și un plafon de 24 de salarii.

    Astfel, dacă venitul net va fi: 

    • Mai mic de 6 salarii - nu este obligatorie contribuția la sănătate
    • Între 6 și 12 salarii -  Contribuția se calculează raportat la plafonul de 6 salarii (18.000 lei) și este de 300 de lei pe lună.
    • Între 12 și 24 de salarii - Contribuția se calculează raportat la plafonul de 12 salarii (36.000 lei) și este de 3000 lei pe lună.
    • Peste 24 de salarii - Contribuția se calculează raportat la plafonul de 24 salarii (72.000 lei) și este de 300 lei pe lună.
    În 2022, contribuția la sănătate este obligatorie (10% din plafon) dacă venitul net anual depășește 12 salarii minime pe economie (30.600 lei).
    In ce priveste impozitul pe venitul obtinut din activitati independente, iata care sunt noile modificari de care va trebui sa tineti cont daca ati optat pentru una dintre organizarile amintite mai sus, conform GestiunePFA.ro.
    - 10% din venitul net, care se calculeaza ca diferenta dintre veniturile incasate si cheltuielile deductibile realizate in cursul anului fiscal, sau
    - 10% din norma de venit.

    Microintreprinderea nu mai este o optiune, motivele fiind: 
    (a) pentru a te incadra la procentul de 1% impozit pe cifra de afaceri trebuie sa platesti cel putin aceleasi contributii ca la PFA, 
    (b) platesti impozit pe venitul brut realizat chiar daca ai pierdere sau venit net mic sau l-ai facturat dar nu l-ai incasat, 
    (c) platesti in plus impozit pe dividend (inca 5% pe castigul din activitate folosit de tine),
    (d) platesti contabil lunar/trimestrial - la PFA nu e nevoie pentru ca iti poti tine singur contabilitatea.

    Numărul maxim de angajaţi şi numărul activităţilor pe care PFA/II le pot avea în obiectul de activitate. Astfel, art. 16 alin. (1) prevede că “PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN”, în timp ce art. 24 alin. (1) stipulează că “întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN”.

    În ceea ce priveşte numărul de angajaţi, art. 17 alin. (1) prevede că “PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată singură sau împreună cu cel mult 3 persoane angajate de aceasta, în calitate de angajator cu contract individual de muncă încheiat şi înregistrat în condiţiile legii”

    În calitate de angajatori, persoanele fizice autorizate au următoarele obligaţii:
    - să completeze vectorul fiscal cu obligaţii care le revin în calitate de angajatori, respectiv impozitul pe venituri din salarii şi asimilate salariilor şi contribuţiile sociale obligatorii;
    - să întocmească şi să depună la organul fiscal competent lunar, până la data de 25 a lunii următoare, formularul 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidentă nominală a persoanelor asigurate”.
    Pentru  Declaratia 112 e nevoie de semnatură electronică .
    - să întocmească şi să depună la organul fiscal competent anual, până în ultima zi a lunii februarie a anului următor celui de realizare a veniturilor din salarii, fişele fiscale pentru fiecare angajat.
    Trebuie sa intocmeasca si sa depuna la ITM REVISAL ,descarcat de pe link
          Pentru persoanele care au calitatea de pensionar angajate cu contract individual de muncă nu se datorează contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi contribuţia datorată de angajator la bugetul asigurărilor pentru şomaj.

    Contributia la casa de sanatate, in cota de 10% are baza de calcul in functie de tipul de impozitare :in sistem real sau norma de venit.Astfel ,constituie baza de calcul :
    • Venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale (diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale) sau
    • valoarea anuala a normei de venit, raportata la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
    La determinarea venitului anual baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale

    Plata se face anticipat ,cu regularizarea sumelor datorate anual.Trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
     Procedura de stabilire a platilor anticipate este urmatoarea :

    -se dpune declaratia de venit estimat (Formular 220) sau a declaratia de venit realizat (Formular 200),apoi organul fiscal emite decizia de impunere pentru plati anticipate in care stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata anticipat si termenele de plata.
    -regularizarea anuala se face pe baza declaratiei (formular 200) venitului realizat,incheierea anului fiscal .Organul fiscal stabileste obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate prin decizia de impunere anuala regularizand sumele datorate cu titlu de plati anticipate.Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
    Pentru  PFA cu norma de venit , contributiile de asigurari sociale platite trimestrial reprezinta plata finala in contul contributiei anuale datorate,deoarece acestea nu depun formularele 220 sau 200

    E. Taxa pe valoarea adăugată ( TVA )
    Persoana fizica autorizată se poate înregistra neplătitor sau plătitor de TVA ( lunar sau trimestrial), după opţiune.
    ATENŢIE ! Cei care se înregistrează neplătitori de TVA, trebuie să se înregistreze ca plătitori în cazul în care depăşesc plafonul de TVA , în termen de 10 zile de la sfârşitul lunii în care s-a atins sau depăşit plafonul.
    ATENŢIE ! Cifră de afaceri pe baza căreia se calculează plafonul de TVA este diferită de venitul brut care stă la baza calculării impozitului pe venit. Cifră de afaceri a unei PFA este suma facturilor emise.
    Efectele nerespectării acestei obligaţii pot fi majore!

    • Plafonul de TVA este echivalentul a 65.000 euro , calculat la cursul din data aderării României la UE, rotunjită la mia de lei superioară, adică 220.000 lei pentru un an fiscal întreg;


    • În cazul în care PFA este infintat în cursul anului, plafonul de TVA, se ajustează proporţional cu perioada cuprinsă între momentul infintarii şi finalul anului;
    • În cazul în care o persoana înregistrată în scopuri de TVA ( plătitor de TVA ), nu depăşeşte în cursul unui an calendaristic plafonul de TVA, poate solicita până la data de 20 ianuarie a anului următor scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA. Anularea înregistrării în scopuri de TVA va fi valabilă începând cu 1 februarie.
    ATENŢIE ! Operaţiunile scutite de TVA sunt stabilite în Codul Fiscal la art.143. Veniturile obţinute din activităţile enumerate mai jos nu impun înregistrarea în scopuri de TVA indiferent dacă valoarea lor depăşeşte sau nu plafonul de 119.000 lei într-un an fiscal.
    • Cabinete medicale, stomatologice, societăţi care se ocupă cu transportul bolnavilor
    • Activităţi de învăţământ, prestări de bunuri şi servicii către aceste instituţii şi meditaţii acordate în particular
    • Servicii sau livrări legate de protecţia socială, a copiilor şi tinerilor
    • Servicii legate de activităţile sportive
    • Servicii culturale
    • Servicii de natură financiar-bancara
    • Servicii în asigurări
    • Activităţi de închiriere, arendare, concesionare
    • Livrări de construcţii sau terenuri cu construcţii care nu sunt noi
    ATENŢIE ! Intenţia de a efectua operaţiuni economice intracomunitare implică înregistrarea în scopuri de TVA cf. art 153 sau 153/1 şi înscrierea în Registrul Operatorilor Intracomunitari în conformitate cu art. 158/2 .
    F. Documente obligatorii in partida simpla 

    Dispozițiile introduse de Ordinul MFP nr. 170/2015 au redus numărul de formulare folosite de persoanele care conduc contabilitatea în partidă simplă, de la 15 la 10. Concret, Nomenclatorul registrelor si formularelor financiar-contabile cuprinde:

    • Registrul-jurnal de încasări și plăți;
    • Registrul-inventar;
    • Fișa mijlocului fix;
    • Factura;
    • Aviz de însoțire a mărfii;
    • Lista de inventariere;
    • Chitanța;
    • Chitanța pentru operațiuni;
    • Dispoziția de plată/încasare către casierie;
    • Statul de salarii.

    G Patrimoniul de afectatiunetotalitatea bunurilor, drepturilor si obligatiilor persoanei fizice autorizate, titularului intreprinderii individuale sau membrilor intreprinderii familiale, afectate scopului exercitarii unei activitati economice, constituite ca o fractiune distincta a patrimoniului persoanei fizice autorizate, titularului intreprinderii individuale sau membrilor intreprinderii familiale, separata de gajul general al creditorilor personali ai acestora;

    Pentru incetarea activitatii PFA trebuie depusa o cerere la a registrul comertului, iar in urma hotararii judecatoresti se depune radierea la administratia financiara..Trebuie sa nu aveti nicio datorie la stat si sa fie depuse toate declaratiile la zi 

     

    230 de comentarii:

    «Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 230 din 230
    Ramona spunea...

    Ii rog pe cei care stiu sa ma ajute cu un raspuns la urmatoarea nedumerire: am primit autorizatia in urma cu circa 2 luni. Teoretic ea trebuie intregistrata la tribunal in 60 de zile, dar se si precizeaza ca termenul de 60 de zile este o recomandare. Mai trebuie mers si la Finante. Eu intentionez sa-mi deschid PFA. Problema mea este ca acum am domiciliul intr-un oras din care ma voi muta in cateva luni si din cate am inteles, daca deschid acum PFA-ul, in momentul in care schimb domiciliul va trebui sa radiez PFA-ul si sa-l redeschid cu domiciliul cel nou. Evident, nu doresc sa fac asta. Acum, intrebarea e: pot sa nu ma duc la Finante decat atunci cand voi deschide PFA-ul? Sau trebuie sa ma duc oricum si sa ii instiintez ca nu am de gand sa prestez deocamdata? Daca nu ma duc, sunt pasibila de amenda pentru presupusa evaziune (cand oricum eu nu voi avea ce sa "evazionez" pentru ca chiar nu voi presta)? Cum trebuie procedat in astfel de cazuri?
    Multumesc!

    Anonim spunea...

    Sunt medic dentist, sunt in curs de a-mi finaliza actele pentru pfa. Mi s-a spus ca voi avea nevoie de Reg. da casa, Reg. inventar si Reg.unic de control, insa viitoarea mea sefa mi-a zis ca nu am nevoie de ultimele doua. Asa sa fie? Sper ca nu e nevoie si de casa de marcat cum am auzit de la alte persoane. Va rog sa ma lamuriti intrucatva. Multumesc

    Florentin Sorescu spunea...

    Pentru PFA dentist .Registrele OBLIGATORII sunt :
    • Registrul unic de control care se completeaza de catre organele care vin in control .Lipsa lui duce la amenda 1000 lei
    • Registrul de încasări şi plăti ( acesta nu este un registru obligatoriu pentru persoanele impozitate pe baza normelor anuale de venit).
    • Registrul inventar
    -Registrul de vanzari si registrul de cumparari (mai ales in cazul platitorilor de TVA )
    Va trebuie casa de marcat cf.OUG/1999 ,,Art. 1. - (1) Operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale. "
    Profesiile liberale sunt exceptate de la obligativitatea utilizarii casei de marcat.
    Dvs nu va incadrati ,deoarece art 2 spune ,,NU este obligatorie utilizarea aparate de marcat electronice fiscale, pentru urmatoarele activitaṭi: [art. 2 – OUG 28/1999]
    a) comertul ocazional cu produse agricole autohtone efectuat de catre producatorii agricoli individuali detinatori de autorizatie in piete, targuri, oboare sau in alte locuri publice autorizate, livrarile de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcari auto a caror contravaloare se incaseaza prin automate, precum si activitatile de jocuri de noroc desfasurate cu mijloace tehnice de joc ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede;
    b) serviciile de alimentatie publica efectuate in mijloace de transport public de calatori;
    c) abrogat
    d) vanzarea de ziare si reviste prin distribuitori specializati;
    e) transportul public de calatori in interiorul unei localitati pe baza de bilete sau abonamente tiparite conform legii, precum si cu metroul;
    f) activitatile pentru care incasarile se realizeaza pe baza de bonuri cu valoare fixa tiparite conform legii bilete de acces la spectacole, muzee, expozitii, targuri si oboare, gradini zoologice si gradini botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule, bilete de participare la jocuri de noroc si altele similare;
    g)activitatile de asigurari si ale caselor de pensii, precum si activitatile de intermedieri financiare, inclusiv activitatile auxiliare acestora. Nu sunt exceptate activitatile de schimb valutar cu numerar si substitute de numerar pentru persoane fizice, altele decat operatiunile efectuate de punctele de schimb valutar din incinta institutiilor de credit, apartinand acestor institutii, precum si cele efectuate prin intermediul automatelor de schimb valutar;
    h) activitatile desfasurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati comerciale;
    i) vanzarea obiectelor de cult si serviciile religioase prestate de institutiile de cult;
    k) comertul cu amanuntul prin comis-voiajori, precum si prin corespondenta, cu exceptia livrarilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine si unitatile de alimentatie publica, pe baza de comanda;
    l) serviciile de instalatii, reparatii si intretinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului;
    m) vanzarea pachetelor de servicii turistice sau de componente ale acestora de catre agentiile de turism, definite potrivit legii;
    n) furnizarea la domiciliul clientului a energiei electrice si termice, a gazelor naturale, a apei, a serviciilor de telefonie, inclusiv de telefonie mobila, de posta si curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de Internet;
    o) efectuarea lucrarilor de constructii, reparatii, amenajari si intretinere de locuinte;
    p) serviciile medicale cu plata prestate la domiciliul sau la locul de munca al clientului;
    ṣ) serviciile de transport feroviar public de calatori in trafic intern si international, prestate de societati comerciale persoane juridice romane.

    ANDREEA spunea...

    Buna ziua! As vrea sa stiu daca pot sa deschid PFA daca sunt angajat (al unei SRL) MULTUMESC! Nu as vrea sa renunt la locul de munca actual pentru 1 an...

    Florin spunea...

    Buna,

    Pentru infiintarea unui pfa, o adeverinta emisa de un alt pfa ca am lucrat cu el ca voluntar (fara salariu) timp de 2 ani, se poate incadra la "orice alte dovezi care să ateste experienţa profesională"?

    Multumesc

    Florentin Sorescu spunea...

    @ANDREEA :Da. poti infiinta PFA si daca esti angajata la SRL.In acest caz platesti doar 16% cota de impozit pe diferenta dintre veniturile impozabile si cheltuielile deductibile

    Florentin Sorescu spunea...

    @Florin :Adevrtinta emisa s-ar putea incadra ca dovada privind experienta. S-ar putea sa ai nevoie si de contractul de voluntariat semnat cu PFA .Intreaba si la Registrul Comertului

    Anonim spunea...

    Buna ziua D-nul Sorescu,am infiintat in pfi(activitate independenta)in anul 2010.Mentionez ca profesia mea este asistent medical,iar la firma unde muncesc sunt angajata si cu carte de munca si contract de prestari servicii pe doua specializari diferite.In urma cu doua zile o colega de a mea,care se afla in aceeasi situatie si-a deschis un SRL(microintreprindere),iar contributia ei la impozit este de 3%, spre deosebire de a mea care este 16% impozit + 5.5% la sanatate,ea nefiind obligata ca mine sa platesca sanatatea.Intrebarea este,ce ma sfatuiti sa fac?Sa inchid pfi si sa-mi deschid SRL?
    Va multumesc, cu respect!

    Anonim spunea...

    buna ziua
    pentru pfa imobiliar pentru a factura prestari servicii
    se poate face chitanta de mana si factura electronica?
    Sau se poate
    si chitanta emisa online si factura online tiparite apoi pe hartie ?
    Trebuie atasat la factura in registru si contract?

    Florentin Sorescu spunea...

    @ Da se poate si chitanta emisa online si factura online tiparite apoi pe hartie.Nu trubuie atasate la nimic ,trebuie tiparitea in 3 exemplare care dau :unul clientului,unul in contabilitate si al treilea se arhiveaza ,Precizare .Trebuie sa trimiteti clentului originalul tiparit si semnat, prin posta, daca nu aveti semnatura electronica la facura si chitanta online

    Florentin Sorescu spunea...

    @raspuns pentru PFA-asistent
    Daca ati optat pentru sistemul real,cota de 16% se plateste la diferenta dintre veniturile impozabile incasate si cheltuielile deuctibile platite .Cand cheltuielile > veniturile,nu platiti nimic.Nu ati precizat daca sunteti in sistem real sau norma de venit La norma de venit 16 % se aplica la aceasta
    In cazul microintreprinderii cei 3% se aplica la emiterea facturii.Pentru un SRL in pierdere e un dezavantaj .
    PFA are avantajul ca nu trebuie sa justifice banii cheltuiti din incasari,iar contabilitatea e mai simpla si declaratiile fiscale mai putine decat la SRL.Contabilul va costa mai mult la SRL.
    Asa ca, una peste alta, fiecare forma are dezavantaje si avantaje .
    Infiintare SRL cost aproximativ 1000 lei.
    V-am spus aceste lucruri ca sa cintariti dvs .Sfatul meu este sa va infiintati SRL neplatitor de TVA,pe care sa derulati contractul de prestari servicii.Nu este nevoie sa inchideti PFA daca nu mai derulati activitate pe el .

    Maria spunea...

    Buna ziua,eu sunt angajata cu norma intreaga la o firma unde imi sunt platite contributiile,fiind insarcinata o cunostiinta mi-a recomandat sa devin colaborator l;a un Pfa(adica un fel de angajat) pentru a-mi putea mari indemnizatia.As dori sa stiu mai concret care sunt conditiile,ce ar trebui sa fac mai exact si daca se poate plati si din urma,eu urmand sa nasc in aprilie.
    Multumesc!!

    Florentin Sorescu spunea...

    @Maria.PFA va poate angaja doar cu norma partiala de lucru 2 sau 4 ore ,cu contract de munca inregistrat in Revisal.Din pacate ,nu se poate plati salariu sau alta forma de venit,din urma,ci doar de la data iregistrarii contractului.Pentru alte amanunte ma puteti contacta la datele de la pagina contact a blogului

    Anonim spunea...

    buna seara

    am infiintat un pfa in noiembrie 2014-stiu ca trebuie sa depun d220 dar nu stiu ce venit sa trec avand in vedere ca nu am inca activitate.Pot sa trec 0?

    va multumesc

    Florentin Sorescu spunea...

    @anonim d220: Nu puteti trece zero. Este vorba de o declaratie estimativa .Treceti īn declarație o suma cat mai aproapiata de aceea pe care sperati. Oricum,fiind vorba de o estimare,aveti libertatea sã treceti cât doriți Dacā veti avea venituri mai mari decât cele estimate,se vor regla cu declaratia 200 din mai anul urmator.De la. 15 mai.

    Anonim spunea...

    Buna ziua,momentan sunt angajata cu contract de colaborare cu norma de 2 ore pe zi,doresc sa-mi fac un PFA cu domeniul de activitate coafor si sa renunt la aceasta colaborare dar sa raman in continuare in acelasi spatiu de lucru platindu-mi singura cheltuielile care-mi revin,vreau sa stiu ce tip de contract trebuie sa fac,daca pot beneficia de avizele deja obtinute?Va multumesc anticipat.

    Florentin Sorescu spunea...

    Anonom coafor@ Daca spatiul de lucru devine sediul profesional al PFA ,se poate sa ramaneti acolo.Pentru asta aveti nevoie se un act de proprietate sau de inchiriere a spatiului. In ce priveste avizele deja obtinute,aveti nevoie de altele noi pentru PFA pe care doriti sa-l infiintati .Banuiesc ca avizele existemte sunt eliberate pentru unotatea la care colaborati .Dati-mi mai multe detalii.

    Anonim spunea...

    Buna ziua am o calificare de instalator si as vrea sa-mi deschid si un magazin cu mat. pt instalatii ce-mi recomandati PFA ,AF sau SRL? Multumesc anticipat.

    Florentin Sorescu spunea...

    @Aninim :Va sfatuiesc sa va deschideti o SRL deaorece ,pentru PFA ,se cere calificare pentru orice CAEN .La SRL nu .

    dosar ssm spunea...

    Daca esti salariat, indiferent de norma de lucru partial sau intreg si indiferent de forma de constituire aleasa de angajatorul tau (PFA, SRL, etc) nu ai obligatia sa platesti CAS pentru activitatea independenta desfasurata prin intermediul unui PFA sau I.I.

    Giorgiana spunea...

    Buna ziua,
    Eu am un PFA infiintat pe norma de venit pentru manichiura, la mine acasa.Nu stiu ce avize am nevoie de la sanatate,pompieri,mediu,etc.Exista vreo diferenta intre un salon SRL si PFA-ul meu de acasa sau trebuie sa respect aceleasi norme legale ca ale unui salon de specialitate( ceea ce este destul de dificil...)?
    O alta nedumerire...de ce registre am nevoie?La finante, cand am inregistrat PFA-ul, mi s-a spus ca nu am nevoie de nici un registru si ca nu am nevoie sa tin nici un fel de contabilitate, numai sa depun 220 la inceput de an.Daca este nevoie de vreun registru, de unde il procur si daca trebuie inregistrat la finante????
    Multumesc mult!O zi frumoasa
    Giorgiana

    Florentin Sorescu spunea...

    @Georgiana:Da avizele de la mediu si pompieri sunt ca la orice SRL.Conform ast 6 alin 2 din OUG 44/2008 ,, Autorizarea functionarii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, NU EXONEREAZA persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale DE OBLIGATIA de a obtine, inainte de inceperea activitatii, autorizatiile, avizele, licentele si altele asemenea, prevazute in legi speciale, pentru desfasurarea anumitor activitati economice."
    2. Nu ai nevoie de niciun registru pentru impozitarea pe norma de venit ,impozitul calculandu-se la aceasta.Numai daca ati optat in vectorul fiscal pentru a fi platitor de TVA,atunci trebuie completate registrul de vanzari si registrul de cumparari.Numerotate si inregistrate de fisc .

    alice spunea...

    Fiind organizator de evenimente,
    - pot incasa taxa de participare la curs de a persoane fixice prin banca daca in prealabil emit factura catre ei ?
    - Trebuie sa am si contract de prestari servicii cu aceste persoane fizice sau ajunge doar factura ?

    Florentin Sorescu spunea...

    @Aliz: Da ,se pot face incasari prin virament de la persoane fizice daca emiteti factura . Fiind vorba de un curs,trebuie si contract de prestari servicii.

    Anonim spunea...

    Buna ziua,
    Eugenia este numele meu, am un PFA pe servicii de coafor - cosmetica;as dori sa stiu daca este obligatorie afisarea unui orar in conditiile in care se lucreaza in baza unor programari ?
    Va multumesc

    Florentin Sorescu spunea...

    @Eugenia : Conform OUG nr.99 / 2000 republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.603 din 31 august 2007, art 9
    Orarul de funcționare se afișează la intrarea în unitate, în mod vizibil din exterior, comerciantul fiind obligat la respectarea acestuia . Eu inteleg ,din ordonanta, ca este obligatorie afisarea orarului

    Anonim spunea...

    Buna,MA intereseaza CE acte trebuie sa prezint in cazul unui control ,pt pfa(masaj CU activitate la domiciliul clientului).

    Florentin Sorescu spunea...

    @pfa masaj :Trebuie sa prezentati urmatoarele acte :
    -Registrul de evidenta fiscala, în vederea stabilirii venitului net anual.
    -Jurnalul de Incasari si Jurnalul de Cumparari(pentru platitorii de TVA
    -State plata (daca aveti salariati )
    -Registrul de evidenta al salariatilor este necesar numai daca PFA-ul are angajati.
    Am inteles ca,Registrul de incasari si plati nu se mai utilizeaza incepand cu 1 ianuarie 2015.

    Anonim spunea...

    Este obligatoriu de echivalat diploma de studii superioare obtinute in Republica Moldova?

    Florentin Sorescu spunea...

    @Da, trebuie echivalata diploma octinuta in R.Moldova

    «Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 230 din 230   Mai noi› Cele mai noi»