Termene de prescripţie datorii
Prescripţia = după trecerea unui anumite perioadă de timp, debitorul nu mai poate fi obligat la plata restanţelor prin mijloace garantate de stat .Deci nu poate fi executat silit. Prin împlinirea termenului de prescripţie, orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie.
Datoriile la stat se prescriu după 5 ani ,reglementate de Codul de Procedură Fiscală,la art. 130, alin. (1).Termenul de prescripţie începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere creanţa, conform art. 130 alin. 1 din Codul de procedură fiscală.In aceasta categorie intra si amenzile.Conform art. 131 din Codul de procedura fiscala, dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept, iar acest termen de prescriptie se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale.
UPDATE
Datoriile la alţi creditori (furnizori,bănci,IFN etc) după 3 ani reglementate de Codul de Procedură Civilă,la articolul 405, alin. 1.Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a cere executarea silită, conform art. 405 alin. 2 din Codul de Procedură Civilă. adică de la data scadenţei obligaţiei de plată.
Titlurile emise in materia actiunilor reale imobiliare au termen de prescriptie de 10 ani.
Prescripţia se poate întrerupe când :
a) pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii, în orice alt mod, a datoriei;
b) pe data depunerii cererii de executare, însoţită de titlul executoriu, chiar dacă a fost adresată unui organ de executare necompetent;
c) pe data trimiterii spre executare a titlului executoriu, în condiţiile art. 453 alin. 2;
d) pe data îndeplinirii în cursul executării silite a unui act de executare;
e) pe data depunerii cererii de reluare a executării, în condiţiile art. 371 indice 6 alin. 1;
f) în alte cazuri prevăzute de lege.
Prescripţia dreptului de a cere executarea silită nu curge pe durata desfăşurării executării silite, termenul fiind întrerupt ori de câte ori este nevoie, în condiţiile în care legea nu prevede niciun număr limitat de întreruperi. După întrerupere, începe să curgă un nou termen de prescripţie.
Totuşi, termenul de prescripţie nu este întrerupt în cazul în care cererea de executare a fost respinsă, anulată sau dacă s-a perimat, ori dacă acela care a făcut-o a renunţat la ea.
În cazul în care se demarează o executare silită după depăşirea termenului de prescripţie, debitorul poate invoca, în apărarea sa, pe calea contestaţiei la executare, că termenul de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită s-a împlinit, iar executarea silită va înceta.
Potrivit Codului de Procedură Civilă, bunurile mobile care nu pot fi supuse executării silite sunt:
* bunurile de uz personal sau casnic strict necesare debitorului şi familiei sale, precum şi obiectele de cult religios, dacă nu sunt mai multe de acelaşi fel;
* alimentele necesare debitorului şi familiei sale pe timp de două luni, iar dacă debitorul se ocupă exclusiv cu agricultură, alimentele necesare până la nouă recoltă, animalele destinate obţinerii mijloacelor de existenţă şi furajele necesare pentru aceste animale până la nouă recoltă;
* combustibilul necesar debitorului şi familiei sale socotit pentru 3 luni de iarnă;
* bunurile declarate neurmaribile prin alte dispoziţii legale;
* alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii.
Codul de procedură civilă mai prevede şi o serie de bunuri care pot fi executate silit, însă numai în cadrul unor anumite limite.
-bunurile mobile care servesc la exercitarea ocupaţiei debitorului pot fi executate silit doar în cazul în care nu există alte bunuri urmăribile pentru acel debitor şi numai dacă datoriile se referă la obligaţii de întreţinere, chirii, arenzi sau alte creanţe privilegiate asupra mobilelor.
-inventarul agricol, inclusiv animalele de muncă, furajele pentru aceste animale şi seminţele pentru cultură pământului, cu excepţia situaţiei în care asupra acestor bunuri există un drept de gaj sau privilegiu pentru garantarea creanţei.
-salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor lui de existenţă, acestea pot fi urmărite şi ele doar în anumite condiţii, şi anume:
* până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii;
* până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Codul de procedură civilă mai stabileşte că, dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, executarea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
- veniturile din muncă a căror valoare este mai mică decât salariul minim net pe economie pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
- în limita a jumătate din cuantumul lor, pot fi urmărite şi ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, însă numai pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
Update decembrie 2016 : Reţinerile din salariile persoanelor fizice, în baza executărilor silite, urmau să fie făcute direct de către angajatori, astfel că poprirea conturilor ar fi fost posibilă mai rar, potrivit unui proiect de act normativ adoptat de Parlament, dar care a fost declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională a României (CCR). Iniţiatorii documentului voiau, în acest fel, să se evite situaţiile în care atât angajatorul, cât şi banca fac reţineri salariale, depăşindu-se limitele stabilite de lege.Vezi aici
Sursa : avocatnet.ro
Executarea silită se desfăşoară până la stingerea creanţelor fiscale înscrise în titlul executoriu, inclusiv a dobânzilor, penalităţilor de întârziere sau majorărilor de întârziere, după caz, ori a altor sume, datorate sau acordate potrivit legii prin acesta, precum şi a cheltuielilor de executare.
UPDATE: Dacă înainte de începerea executării silite sau în cursul ei aţi plătit la un moment dat chiar şi o mică parte din datorie, recunoscând, implicit, obligaţia de plată, termenul de prescripţie se întrerupe. De exemplu, în 2009 se prescriu dtoriilecare datează din 2003 dacă, în acest interval, nu aţi primit nici o notificare sau somaţie de la Fisc sau nu s-a început executarea silită asupra dv. şi nu aţi făcut nici o plată în contul acestora.
Conform Codului de procedură fiscală, se poate prescrie orice tip de impozite şi taxe datorate bugetului de stat (de exemplu, venit, profit, TVA, accize) şi bugetelor locale, precum şi contribuţiile, amenzile şi alte sume care se constituie în venituri ale bugetului general, indiferent dacă sunt datorate de firme sau de persoane fizice.
Pentru ca prmesc multe intrebari privind facturile neplatite, la furnizor de telefonie mobila ,in special, va recomand sa cititi acest articol la www.buhnici.ro
Update 04.03.2014 Poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau persoane juridice se infiinteaza de catre organul de executare printr-o adresa care va fi trimisa prin scrisoare recomandata, cu dovada de primire, tertului poprit, impreuna cu o copie certificata de pe titlul executoriu.
Din martie 2016 , În cazul datoriilor care nu au legătură cu bugetul statului (nefiscale), executorul judecătoresc este singurul organ administrativ de executare recunoscut de codul de procedură civilă. Doar executorul poate nota somaţii imobiliare, poate înfiinţa popriri, poate scoate la licitaţie bunuri mobile ori imobile şi, poate aplica sechestre
Potrivit Codului de procedură civilă, executarea silită se poate face doar la cererea creditorilor. Aceştia trebuie să se adreseze instanţei printr-o cerere de executare silită la care anexează: titlul executoriu, dovada achitării taxelor de timbru şi alte înscrisuri prevăzute de lege. Apoi, în trei zile de la înregistrarea solicitării, acestia trebuie să ceară instanţei de executare încuviinţarea executării silite. Cererea se soluţionează în termen de maximum 7 zile de la înregistrarea acesteia la instanţă, prin încheiere dată în camera de consiliu, fără citarea părţilor.. Soluţionarea cererii poate fi amânată cel mult 48 de ore. Numai după încuviinţarea executării silite, creditorul are dreptul să ceară executorului judecătoresc să apeleze la toate modalităţile de executare prevăzute de lege, pentru a-şi recupera datoriile. Datornicul trebuie să primească o copie a deciziei de încuviinţare, o copie a titlului executoriu şi o somaţie..
Procedurile de executare silită sunt:
1. Poprirea conturilor
2. Vânzarea bunurilor mobile şi imobile ale debitorului
Aceste proceduri pot fi aplicate simultan. Executarea se poate face fie prin urmărirea mobiliară (sechestrarea bunurilor mobile, poprirea, urmărirea fructelor şi a veniturilor imobilelor), fie prin urmărirea imobiliară (urmărirea bunurilor imobile).
Pentru stingerea creantelor fiscale (datorii la stat),organele fiscale competente vor proceda la actiuni de executare silita prin poprire.Aceasta se considera infiintata din momentul primirii adresei de infiintare de catre tertul poprit. De aceea,cel poprit este obligat sa inregistreze atat ziua, cat si ora primirii adresei de infiintare a popririi.Popritul poate instiinta organul de executare ca nu datoreaza vreo suma de bani debitorului urmarit, instanta judecatoreasca in a carei raza teritoriala se afla domiciliul sau sediul tertului poprit, la cererea organului de executare ori a altei parti interesate, pe baza probelor administrate, va pronunta mentinerea sau desfiintarea popririi.Sepot invoca,de asemenni,alte neregularitati privind infiintarea popririi.
Noile reglementari, introduse prin OUG nr. 8/2014 si care se aplica din 28 februarie, stabilesc ca poprirea nu poate fi infiintata inainte de implinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicarii somatiei.
Update 03.07.2014 : Executarea silita mobiliara prin sechestru asupra autoturismelor, proprietatea debitorului.
Procedura de executare silita incepe ,de fapt, in momentul in care
debitorul primeste conform procedurii, somatia
de executare, denumita in doctrina si somatia
de o zi. In cazul in care executatul nu se supune acelei somatii, executorul
judecatoresc poate dispune sechestrarea acelui bun, facand mentiunea acestei
masuri si pe certificatul de inmatriculare, precum si pe cartea
de identitate a autovehiculului respectiv (conform art. 739 din Codul de procedura civila). Daca
proprietarul autovehicolului nu prezinta aceste acte pentru a se face mentiunea
de sechestru , agentul de politie rutiera va putea opri in trafic autovehiculul
sechestrat si va proceda la ridicarea certificatului de inmatriculare, a cartii
de identitate, punand in vedere conducatorului autovehiculului ca bunul este
sechestrat si sa se prezinte intr-un termen rezonabil la executorul
judecatoresc.
Tot politia rutiera instiinteaza si executorul ,printr-un proces-verbal in
care se va face si o descriere sumara a autovehiculului sechestrat, o copie a
acestuia fiind remisa conducatorului autovehiculului.
Sechestrul asigurator este de asemenea notat in baza de date a serviciului
public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor,
astfel incat la orice control al politiei rutiere fie ca sunteti depistat cu
viteza, fara centura sau orice alta contraventie, prin verificarea in baza de
date, se instituie sechestrul in mod imediat si absolut, astfel debitorul
neputand sa instraineze autoturismul fara actele masinii.
Asadar, iata ca filtrele politiei rutiere actioneaza in sprijinul executorului si orice
oprire poate insemna in mod imediat si retinerea tuturor actelor
autoturismului.Executorul nu este nevoit sa depisteze efectiv bunul urmarit .
Valorificarea se va face conform dispozitiilor vanzarii la licitatie publica in termen de cel
putin 2 saptamani si cel mult 4 saptamani de la aplicarea sechestrului.
Nerespectarea procedurii
sechestrului,greseli sau omisiuni (chiar lipsa publicatiei de vanzare prezente
la sediul biroului de executor judecatoresc sau lipsa mentiunilor asupra
numarului dosarului de executare),pot desfiinta intreaga executare silita .
Debitorul sau persoana interesata de executarea silita poate promova o
contestare la executare,in cazul in procedura executionala nu este conforma
dispozitiilor Codului de procedura
civila.
Update 12.09.2014 :La data de 17 iulie 2014, Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronuntat in Cauza C-169/14 (Sánchez Morcillo si Abril García) avand drept obiect o cerere de decizie preliminara ce viza aplicarea Directivei 93/13/CEE privind clauzele abuzive in contractele incheiate cu consumatorii, in raport cu dispozitiile dreptului civil referitoare la executarea silita. In esenta, C.J.U.E. a stabilit ca debitorii asupra carora a fost demarata executarea silita (ex: de catre banci) ar trebui sa aiba dreptul sa atace cu apel decizia instantei de incuviintare a executarii, daca in contractul de credit exista posibile clauze abuzive.Cititi mai mult.....
Update 12.09.2014 :La data de 17 iulie 2014, Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronuntat in Cauza C-169/14 (Sánchez Morcillo si Abril García) avand drept obiect o cerere de decizie preliminara ce viza aplicarea Directivei 93/13/CEE privind clauzele abuzive in contractele incheiate cu consumatorii, in raport cu dispozitiile dreptului civil referitoare la executarea silita. In esenta, C.J.U.E. a stabilit ca debitorii asupra carora a fost demarata executarea silita (ex: de catre banci) ar trebui sa aiba dreptul sa atace cu apel decizia instantei de incuviintare a executarii, daca in contractul de credit exista posibile clauze abuzive.Cititi mai mult.....
Update 15.12.2014 :Prin Legea nr. 138/2014 s-a introdus articoluli 640^1, ce aduce schimbari in ceea ce priveste investirea cu formula executorie.Conform dispoziilor acestui articol, investirea se va aplica titlurilor executorii, altele decat hotararile judecatoresti.Adica ,executorul poate incepe executarea silita, fara acordul instantei. .
Prin aceasta modificare se urmareste cresterea celeritatii cu care se efectueaza executarea silita.
In baza noilor prevederi,clientii care au debite restante fata de banci vor trebui sa se astepte ca executarile silite impotriva lor sa inceapa intr-un timp mai scurt. Precizam ca,toate contractele de credit incheiate cu bancile ,conform art. 640^1,trebuie sa treaca prin instanta pentru a fi investite cu formula executorie.
Termelel pentru atacarea actelor de executare silita:
-5 zile pentru incheierile date de executor
-15 zile pentru actele emise (somatii, procese verbale de licitatie etc)
Aceste termene nu se mai aplica pentru clauzele abuzive inserate in contractele bancare.
11 iulie 2015 citeste la link Recuperatorul de creanțe EOS KSI, oprit în instanță. Vezi motivul
01.04.2016 :Firmele Rabon și Secapital (parte din Kruk) nu au fost recunoscute ca părți civile într-un procesul penal în care inculpații au fost acuzați că au obținut ilegal credite bancare. Unele creanțe au fost cesionate de bănci recuperatorilor. conform clujust.ro
11 iulie 2015 citeste la link Recuperatorul de creanțe EOS KSI, oprit în instanță. Vezi motivul
01.04.2016 :Firmele Rabon și Secapital (parte din Kruk) nu au fost recunoscute ca părți civile într-un procesul penal în care inculpații au fost acuzați că au obținut ilegal credite bancare. Unele creanțe au fost cesionate de bănci recuperatorilor. conform clujust.ro
359 de comentarii:
«Cel mai vechi ‹Mai vechi 201 – 359 din 359@Anonim: : Da, va pot executa silit, dar mai intai trebuie sa va dea in judecata.Executarea silita se instituie de catre tribunal .Daca nu aveti alte venituri sau bunuri mobile urmaribile,atunci si imobilul poate fi obiect al executarii .
@Anonim : Creditorii va pot executa silit lucrurile din casa daca nu-si mai primesc banii .Vorbiti si cu notarul ,explicati-i situatia si el va stabili ce trebuie facut .
Buna. As avea si eu o întrebare legată de contributiile la sănătate. Am fost azi la finanțe, cu o cerere de calcul aferentă perioadelor in care nu am cotizat. Total contribuții 335 lei, penalități aferente, 195 lei. Perioadele pentru care am de plătit sunt 19.01.2011-30.06.2011, 01.08.2011-04.09.2011 si 01-08.05.2012. Am achitat doar contravaloarea contribuției, pe chitanță fiind specificate perioadele separat si sumele aferente fiecărei perioade. Penalitățle nu le-am plătit. In timp, ce se întâmpla cu aceste penalități? Raman la aceeași valoare de 195 Ron, se majorează sau se prescriu? Multumesc anticipat pentru răspuns. O seara buna.
@Mihaela.V Sumele datorate+accesoriile (penalitati si dobanzi de intarziere) reprezinta datoria totala inregistrata.Neplata accesoriilor echivaleaza cu un rest de datorie la care se vor calcula penalitati si dobanzi,pana la plata intregii datorii.Asadar ,se majoreaza .Se prescriu,la cererea dvs, dupa 5 ani de la ultima plata efectuata.Cereti fisa dvs.de platitor de la financiar sa verificati modul in care s-au stins sumele.Pe ceasta baza, puteti face si o contestatie la fisc .
Buna ziua.ma numesc Stefan si as dorii sa stiu daca este legal dupa temenul de 3 ani care a trecut de la obtinerea unui imprumut bancar sa mi se puna proprire cu executare silita pe pensie care este de urmas incadrat in gr.2 invaliditate.Va multumesc si astept un raspuns cat mai repede
@Stefan Mihai :Imi cer scuze ca v-am raspuns cu intarziere !Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a cere executarea silită, conform art. 405 alin. 2 din Codul de Procedură Civilă. adică de la data scadenţei obligaţiei de plată.Adica de la data scadenta a ultimei rate neplatite si nu de la data obtinerii creditului.
Se poate pune poprire pe pensie,deoarece acest venit nu se incadreaza in exceptiile prevazute in codul civil .
Puteti face o contestare la executare,daca dvs.considerati ca nu s-a respectat procedura executarii silite sau puteti invoca chiar inplinirea termenului de prescriptie.
Va rog sa ma ajutati. Am luat un credit in anul 2007 in valoare de 25000 euro pe care nu l-am mai platit deloc. Nu am muncit niciodata si nici nu am avut nimic pe numele meu. Cum aflu daca sa prescris sau daca sunt in executare silita? Pe site la judecatorie figuram intr-un proces cu firma de recuperari dar acum nu mai ma gasesc deloc. Aproape an de an in pragul sarbatorilor imi veneau plicuri acasa ccu oferte de plata datoria fiind redusa mereu.
A doua problema este ca vreau sa imi infiintez un s.r.l si vreau sa stiu daca mi se pot executa bunurile pe care le voi achizitiona pe srl in cazul in care sunt executat silit ca si persoana fizica?
@Anonim :Cum ati luat creditul in 2007 ,daca n-ati lucrat niciodata si nu detineti nimic in proprietate ?
Daca ati avut sau aveti proces cu firma de recuperari, prescriptia iese din discutie .Daca nu vedeti dosarul pe site,trebuie sa mergeti personal acolo sa vedeti care este situatia .E posibil sa se fi dat o solutie in proces si sa nu fi primit instiintarea prin posta .
In legatura cu SRL ,in cazul unei executari silite a bunurilor achizitionate pe SRL, sunteti afectat si dvs, fiind asociat(unic sau nu),in solidar cu firma . Va doresc un an nou bun !
Anonim86: Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Sunt foarte nelinistita.A fost angajata la o casa de pariuri sportive pana acum 2 zile.Am cauzat prejudiciu firmei pentru ca am dat 10000 de lei din casa unei persoane (jucator inrait).Mi-a promis ca pana la sfarsitul programului aduce banii.NU mi-a mai adus banii si am fost concediata.Am semnat un angajamen de plata in termen de 30 de zile pe care nu cred ca-l pot onora..Intrebarea e ce mi se poate intampla daca nu platesc.nu am nici un bun material pe care sa-l valorific si nici o alta sursa de venit.Mentionez ca nu am luat nici un banut din casa s-au verificat indecsii la aparate si banii erau bagati acolo.ce patesc daca nu platesc?
@anonim 86:Daca nu platiti ,firma va poate face plangere penela sau va poate da in judecata pentru recuperarea prejudiciului,daca ati fost angajata cu contract de munca inregistrat legal la ITM .O suma atat de mare nu se acorda pe incredere, unui jucator inrait .Totusi , interesati-va la ITM,daca aveti contractul inregistrat .Daca nu ,banuiesc ca patronul nu va dori sa faca valuri .Cam atat.
Buna ziua va rog sa imi spuneti cu pot sa procedez am trei autoturisme pe numele meu am fost executat silit aceste masini sunt sechestrate formal printr-o somatie catre mine,eu aceste masini le-am instrainat cu acte de vanzare-cumparare inainte de sechestru cu 4 luni fata de data sechestrului nu le-am scos de la financiar pentru ca mai am datori si nu imi da fiscalul cu procedez a scoate auto de sub sechestru cei care au cumparat masinile vor sa le treaca pe numele lor eu urmeaza sa platesc la financiar si sa platesc si datoria catre banca,cat timp am la dispozitie sa platesc si care sunt pasi de urmat va multumesc
Buna ziua va rog sa imi spuneti cum pot proceda am trei auto pe numele meu sunt vandute dar nu sunt scoase de la financiar pentru ca mai am mici datori am fost executat silit de care banca si sa pus sechestru pe masini ele sunt vandute cu luni bune inainte de sechestru eu vreau sa platesc in rate suma datorata si sa mai dau si in plus de ce o sa retina de la sevici cum pot avea control asupra banilor trimisi la contul bancar al executorului sa stiu sigur ca acesta ii trimite la banca cum trebuie sa procedez in cazul de fata va multumesc si astep un raspuns
@Simion Adrian : Executorul este obligat sa va trimita,lunar, prin posta sau personal o situatie a modului in care sunt virati banii si ce cheltuieli acopera aceste sume ,precum si extrasul de cont bancar .Puteti cere si de la banca un extras . Eventual stabiliti de comun acord cu exeutorul suma pe care o veti plati ,daca doriti sa platiti mai mult decat poprirea pe salariu . Precizez ca, la orice executare silita,pe langa datoria dvs,mai achitati si cheltuieli de executare ce vor fi cuprinse in suma platita lunar.
Daca masinile au fost vandute legal,inainte de sechestru ,nu mai pot face obiectul sechestrului .Nu imi e clara situatia .
@Simion Adrian :Daca nu s-a facut transferul proprietatii, pe numele noilor proprietari ,inainte de instituirea sechestrului ,acestea pot fi scoase de sub sechestreu ,dupa incetarea temeiului pe care s-a bazat acesta. Formulati o cere catre instanta de judecata, prin care solicitati scoaterea de sub sechestru , avand ca motive incetarea situatiilor care au stat la baza constituirii respectivei masuri asiguratorii.Sau orice alt motiv privind procedura executarii silite . Consultati un avocat specializat pe astfel de spete .
Buna ziua.In 2007 am facut un card de salarii cu 3700 lei pe el. Trebuia platit in fiecare luna o suma. Nu eram casatorit . Am platit pana in iunie 2010 apoi nu am mai avut cu ce. Acum am primit un proces verbal de la KRUK cum ca sunt executat silit, sechestru fiind pus pe masina luata dupa casatorie din bani comuni cu sotia , masina este pe numele meu. Datoria care trebuie sa o dau acum este de 6200 lei. Mentionez ca am fost plecat din tara nu s-a luat legatura cu mine Banca C.E.C. ca despre ei este vb nu mi-a mai trimis nici o avertizare ca trebuie sa mai platesc ceva . Daca imi trimiteau discutam cu ei ajungea la o intelegere. Imi puteti spune va rog cum pot sa aflu daca a fost prescrisa datoria , daca e legal ce face aceasta firma de recuperari .Ma sfatuiti si pe mine va rog? Va multumesc.
Buna seara, am nevoie de ceva informatii in legatura cu mai multe probleme.
1.Acum ceva timp am facut un credit la CEC acestia mi au vandut dosarul la o firma de recuperari Kruk cu care am semnat un angajament de plata. Din martie 2013 pana in februarie 2014 sunt in crestere copil indemnizatia foarte mica si cu toate asta m am chinuit si am platit cei 200 lei din 600 cat este indemnizatia. Dar din luna februarie nu o sa mai am servici si nu stiu cum o sa mai pot plati. Creditul este de nevoi personale. Exista vreo lege in care sa cer o amanare pana imi riau serviciul. O sa raman acasa 1 an de zile pana o sa faca copilul 3 ani. Se poate ca 1 an de zile sa nu mai platesc?
2. Sotul are PFA din care nu am platit sanatatea deat intr un an si la pensie am platit foarte putin. PFA ul este din martie 2009 si datoriile sunt destul de mari sunt sanse sa se prescrie ceva? Noi nu prea am primit acele decizii de impunere pentru plata. Sau exista posibilitatea sa putem platii datoriile dar fara penalizari?
3.Daca din cele 12 luni sotul a avut incasari doar 6 luni este obligat sa plateasca cei 254 lei minimul in fiecare luna? Nu exista nicio varianta in care sa aducem acte doveditoare precum ca nu a avut ncasari in toare lunile?
4. Avem si o firma deschisa in 2007 si din 2009 este suspendata. Trebuia sa fie pana in 2011 dar nu am mai fost sa ridicam certifiatul fiscal. Putem fi amendati ca nu am ridicat certificatul? Si chiar azi am vazut ca avem de datorat cam 5000 lei acestia daca ni esaloneaza se mai adauga penalizari? Sau exista vreo intelegere din care sa platim suma initiala de 1600 lei fara penalizari?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
@Anonim KRUK raspuns 1 .Daca aveti angajament de plata cu KRUK ,atunci luati legatura cu ei ,sa incheiati un alt angajament pentru noua situatie .Nu exista nicio lege prin care sa puteti amna plata .Cei de la KRUK,ar putea sa va amane .
raspuns 2: Nu ati specificat daca ati depus declaratiile la zi pentru PFA .Cereti o fisa de platitor de la Administratia financiara ca sa vedeti exact situatia .Daca nu ati depus declaratiile ,depuneti-le chiar daca va amendeaza.Asta va ajuta la stabilirea corecta a datoriei .Mai spuneti-mi ce tip de PFA aveti :dependent,independent,sistem real sau norma de venit ? Prescriptia datoriilor la fisc se calculeaza de la data ultimei datorii scadente neplatite .Nu exista posibilitatea platirii datoriilor fara penalitati .
3.Nu platiti cei 245 de lei daca venitul net cumulat pe cele 6 luni sau norma de venit raportata la 12 luni este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2223 = 778 de lei).Pentru stabilirea contributiei la pensii trebuie sa depuneti declaratia 600,cu venitul realizat .
4.In ce priveste firma ,trebuie sa platiti cei 500 lei .Nu inteleg cum ati suspendat firma ,daca are datorii .Reveniti cu detalii .
@Anonim card credit :Puteti depune o contestare la executare in instanta,invocand nerespectarea procedurii de executare silita sau chiar implinirea termenului de prescriptie . Aratati situatia unui avocat .Cereti de la KRUK sa va arate situatia actiunilor intreprinse de ei si copii ale actelor .Nu puteti afla daca satoria s-a prescris,deoarece prescrierea trebuie sa o cereti dvs,cand considerati ca s-au implinit cei 3 ani prevazuti de lege .Daca nu cereti , ei va pot executa silit si dupa implinirea termenului de prescriptie .
Buna ziua,
as dori si eu un rapsuns, daca se poate cat mai curand.
Eu m-am despartit de sotul meu in 2010. Dupa ce ne-am despartit, el s-a imprumutat la un prieten de 6000 de euro, in doua transe, o data 1000, apoi inca 5000 de euro.
Nu au incheiat nici un contract, nu a fost nici un termen la care sa restituie banii, au schimbat doar emailuri legate de aceste imprumuturi.
In 2011, otul meu a venit in Romania, iar noi am incercat timp de doua luni sa ne impacam, ins anu a mers. Atunci am alat si de acest impurmut de 5000 de euro, bani pe care i-a primit in contul lui, prin viramnet bancar.
Avand in vedere ca in cele doua luni, eu eram cu sotul meu si a platit si el acolo unde locuiam chirie, eu m-am oferit prietenului lui sa-i platesc chiria pe doua luni ( 400 de euro ) si inca 200 de euro, cat s-a mai cheltuit pe mancare.
Prietenul meu a refuzat pentru ca el vrea toata suma sa o recupereze.
Sotul meu s-a sinucis in 2014.
Cei 5000 de euro i-a dat sotului meu in 2011, sfarsitul lui august.
In ce situatie sunt eu acum?
Are dreptul sa ma de ain judecata daca au trecut cei 3 ani de prescriptie ?
dar ei nu aveau nici un termen de restituire, din cate stiu.
Pot sa renunt la mostenirea sotului si sa scap in acest fel si de datoria sotului, pasivul?
ce mi se poate intampla?
Denisa@ In primul rand prescriptiade 3 ani se calculeaza de la data ultimei plati .Inteleg ca ati platit in 2011-2012 ceva . Oricum daca sunteti divortata de sot si renuntati la mostenire ,creditorul nu are ce sa va ceara .
Buna ziua.
In data de 30.07.2009 am facut ub credit la Tiriac in valoare de 13000 de lei.Nu am achitat nici o rata.Dupa un timp nu mai stiu cu exactitate am fost contactat de o firma de recuperare sa le dau lor banii...contactat doar telefonic si scrisori dar fara a semna ptr primirea lor.In data de 26.02.2014 am primit o somatie de executare silita care avea atasat de ea si o hotarare judecatoreasca de executare data in data de 03.02.2014.
Acum va intreb pe dumneavoastra de cand am facut creditul pe 30.07.2009 si pana cand judecatoria a emis actul in data de 03.02.2014 au trecut 5 ani.Creditul meu nu s-a prescris?
@Anonim Tiriac :Depinde de data la care banca a cesionat creditul dvs. Daca a facut acest lucru la data de 01.05.2012 sa zicem ,atunci incepe un nou termen de prescriptie de la acea data care expira la 01.05.2015. PS :prescrierea trebuie sa o cereti dvs,cand considerati ca s-au implinit cei 3 ani prevazuti de lege .Daca nu cereti , ei va pot executa silit si dupa implinirea termenului de prescriptie .
Nu am de unde sa stiu data in care a fost cesionat creditul meu deoarece nu am fost instiintat de catre banca.Stiti cumva unde ma pot adresa sa aflu mai multe informatii cand si cum a fost cesionat creditul meu...eu i-am chemat intrun dosar in instanta dar nu s-au prezentat de un an de zile si nici la intelegere nu vor sa ajungem decat cu toti banii dati o data.
Va multumesc ptr raspuns.
Buna, am un credit de nevoi personale incheiat in 12.06.2008,am platit pina in 30.03.2009.In data de 06.02.2013 am primit"Incuvintare de executare silita in dosarul executional"nu am nimic pe numele meu si acum asi vrea sa cumpar un teren.A intervenit prescriptia in cazul meu ? si a procedat legal instanta sa incuvinteze excutarea mea ? Va multumesc mult !
Raspuns @Anonim credit de nevoi personale incheiat in 12.06.2008 @
1.In cazul dvs nu a intervenit prescriptia deoarece aceasta incepe de la data ultimei plati efectuate ( 30.03.2009)si,conform codului civil,incepe se curga de la 01.ianuarie 2010.
Puteti face o contestatie la executare,la instanta de executare,prin care solicitati si anularea incheierii prin care s-a dispus investirea cu formula executorie sau incuviintarea executarii silite,invocand implinirea termenului de prescriptie ori neindeplinirea conditiilor legale .
Contestatia la executare se timbrează cu timbru judiciar şi taxa judiciara de timbru conform legii.Trebuie sa platiti la Trezorerie sau la CEC o cauţiune ce nu va reprezenta mai mult de 20% din valoarea obiectului contestaţiei, iar în cazul contestaţiilor al cărui obiect nu este evaluabil în bani, nu va depăşi suma de 20 milioane lei.Pana la solutionarea cauzei, puteti cere suspendarea executarii.
2. Instatia a procedat legal,intrucat poate dispune executarea silita si dupa implinirea termenului de prescriptie,daca dvs nu cereti aplicarea prescriptiei.De accea v-am dat explicatiile de mai sus.Precizare:Orice contract cu banca este titlu executoriu .Consultati si un specialist in dreot civil .
Buna seara. Poate ma lamuriti putin. In 2008 am facut un credit de nevoi personale de 10300 de euro, pe care l-am primit impreuna cu un card, cu vreo 5 mii de lei, credit fara garantii, giranti sau altele de acest fel( doar o polita de asigurare). Am platit pana la finalul lui 2009 cand, in urma pierderii locului de munca, mi-a fost imposibil sa continui aceste plati. in noiembrie 2009 s-a incheiat un dosar de executare. M-am intalnit cu executorul care a constatat ca nu am bunuri materiale si nu am un serviciu, iar impreuna cu acesta am incheiat un proces verbal in care se mentiona cautarea unei solutii, in viitor. In 2011 am reluat sporadic niste transe, iar din 2012 nu am mai facut nici o plata, fiind nevoit sa-mi schimb si domiciliul. Dupa 2 ani, in 2015, am fost contactat de o firma de recuperari care mi-a reamintit suma pe care o am de platit. Puteti sa-mi spuneti daca sunt sanse de prescriere? Sau, alte lucruri de care as putea sa ma leg, pentru a mai detensiona oarecum situatia? Multumesc
@Anonim :Nu sunt sanse de prescriere intrucat termenul,la care se putea prescrie ,a fost schimbat cu fiecare preluare de catre o alta firma de executare . Inteleg ca ati luat legatura in 2015 cu o firma de executare.Precizez ca prescriptia executarii se intrerupe daca a inceput deja procesul de executare.Singura cale de atac pe care o cunosc este contestatia la executare in instanta ,varianta costisitoare ptr.dvs,din garantiei care se cere.Consultati totusi un avocat specializat in astfel de spete.Daca nu, ramane doar sa stabilit cu executorul o poprire pe venituri sau alta modalitate .
Buna seara. o persoana face un credit bancar in august 2008, persoana respectiva decedeaza in octombrie 2008, unica mostenitoare, fiica, nu stie nimic de acest credit . in martie 2015 se gaseste in cutia postala a decedatei o dresa de la un executor judecatoresc cum ca s-a facut adresa catre casa de pensii pentru a se pune poprire pe pensie (fiica locuieste in alta tara, altcineva gaseste instiintarea de la executor). ce obligatii are fiica? ce trebuie sa faca in aceste conditii? multumesc
Buna dimineata. in cazul in care o persoana care face un imprumut de ex. in luna august 2008, decedeaza in oct 2008 iar in martie 2015 se primeste o adresa de executare silita pe numele ei de la un executor (poprirea se face pe asa zisa pensie a decedatei, deci nimeni nu a verificat daca ea mai traieste sau nu)...creditul nu este prescris? Aceasta are un singur mostenitor care locuieste in strainatate si care nu a avut cunostinta de existent creditului. ce se poate face in acestcaz? se poate cere prescriptia? va multumesc!
P.S. Imi cer scuze daca ati mai primit acest mesaj...am mai incercat o data sa il trimit dar mi-a dat eroare, nu eram sigura daca a ajuns sau nu la dumneavoastra, din acest motiv va scriu iar,
@Andreea :In primul rand, ar trebui sa verificati daca nu cumva creditul avea atasata o asigurare de viata a titularului creditului prin care asiguratorul, in caz de deces, sa plateasca creditul.
Datoria titularului creditului va trece la mostenitori daca acestia accepta succesiunea. Succesorul defunctului poate fi executat silit .
Puteti invoca implinirea termenului de prescriptie si cere ,in instanta , intreruperea executarii silite . Dar cereti de la executor ,in scris, sa va trimita o situatie a demersurlor facute de acesta.
Īmpotriva oricărei executări silite, inclusiv īn cazul executării silite a creditului bancar, debitorul nemulţumit de modul de desfăsurare a procedurii de executare silită poate introduce contestaţie la executarea silită, la judecătoria din raza de competenţă a locului de executare.Consultati un avocat specializat in aceste spete
Va multumesc din suflet!
Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema: am avut un contract cu Romtelecomul pe care nu am mai putut sa il platesc din martie 2012, termenul de prescriere s-ar fi implinit... Datoria a fost data catere o firma de recuperari care nu a emis nici un titlu de executare silita pana in data de astazi. Intrebarea este cand incepe prescrierea datoriei: la data ultimei mele plati sau la data cand a fost preluata datoria mea de catre firma de recuperari creante?
Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema, cand incepe prescrierea unei datorii? La data cand am efectuat eu ultima plata sau la data cand datoria mea a fost preluata de o firma de recuperari creante? Datoria mea este la Romtelecom din martie 2012
@Dorin Sorica .De la data preluarii datoriei de catre firma de recuperari inceoe un nou termen de prescriptie.Cereti firmei de recuperari o situatie scrisa a demersurilor dacute de aceasta ori puteti depune o contestare la executare in instanta, invocand implinirea termenului de prescriptie si nerespectarea procedurii executarii silite . Asa cum am mai spus in alte raspunsuri ,puteti fi executat silit si dupa implinirea termenului de prescriptie,daca dvs nu cereti aplicarea acestuia .
Buna ziua. In primul rand tin sa va multumesc pentru ajutorul dat tuturor...celor cu probleme. Situatia mea : am deschis un PFA în 06.04.2004 şi am avut activitate până în 31.11.2005. (Menţionez ca nu am radiat PFA ul. Dar din 2008 Conform OUG 44/2008 a fost radiat din oficiu?) Am primt somaţie cu executare silită de la CAS cu o sumă mare datorită penalizărilor. Menţionez ca din 15.02.2005 sunt angajat la stat. Din toate actele de atunci mai am doar un raport de inspecţie fiscală în care se specifică veniturile realizate pa anul 2004 şi 2005. La finanţe nu am datorii. Nu am plătit această contribuţie din neştiinţă, nu din rea intenţie. Rog să mă ajutaţi cu un sfat pentru a scăpa de această datorie.
@Claudia :In primul rand trebuie sa mergi la ON al R.Comertului sa vezi daca a fost radiat din oficiu . Trebuia sa primesti o instiintare privind radierea .De regula ,daca exista datorii neplatite ,nu se radiaza . In ce priveste situatia datoriilor CAS,iata ce poti face :
1.Solicita in scris fisa de platitor a PFA la ANAF ca sa vezi pe ce baza au calculat ei sumele.PRECIZARE:Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ,NU DATOREAZA CONTRIBUTII .(de ex in 2014 suma minima e 778 de lei).Din 2005 ,de cand ersti angajata,PFA nu mai era obligata la plata CAS (trebuia sa o scoti din evidenta la Casa de Pensii)
2.Daca a tinut cineva evidenta contabila ,rugati-l sa va ajute .Daca nu ,consultati si un contabil acum .
3.Dupa ce ai procedat la cele anterioare, depune si o contestare la executare in instanta ,invocand implinirea termenului de prescriptie de 5 ani si nerespectarea procedurii executarii silite . Consulta si un avocat .Cam asta-i tot ce poti face .
buna am si eu o problema am avut un contract de servici de telefonie la cosmote in anul 2011 luna a 7 am pierdut cartela si am avut un cost in valoare de 756ron am achitat aceasta suma la un magazin germanos in 12 04 2013. ia de ceva timp ma tot agaseaza o anumita firma de creante cum ca leas datora 2200 de lei.asi dori sa precizez ca eu am platit acei 756 de ron catre cosmote prin magazinul germanos.iar acuma nu inteleg ce mai are aceasta firma cu mine. intrebarea mea este poate sa ma mai actione in istanta aceasta firma si sa aiba un castig de cauza. si cea dea doua intrebare este cum asi putea sa scap de acele scrisori care mi le trimit si de 7-8 ori pe an caci deja incep sa devina agasante. astept raspunsul dumneavoastra. cu stima si respect ioan nemes.
@Ioan Nemes :D-le Nemes ,atat timp cat primiti scrisori, inseamna ca firma de recuperare nu a demarat procedura de executare silita .Da,va pot actiona in instanta si va pot executa silit .
Inteleg ca suma de 756 lei datorata in 2011 ati platit-o in 2013.E posibil ca in acest timp, Cosmote sa fi cedat (cesionat) datoria catre firma de recuperari .
Va sfatuiesc sa mergeti la Cosmote sa cereti situatia scrisa platilor si debitelor pe care le aveti la ei .Sunt obligati sa o dea .Solicitati de la ei sa va dea in scris ca suma respectiva reprezinta datoria dvs la Cosmote.Sa va spuna si daca au cesionat datoria si cand .
2.Actele mentionate mai sus le anexati la adresa scrisa pe care o veti trimite firmei de recuperari ,prin care comunicati ca nu recunoasteti suma pretinsa de ei ca datorie. Daca vor mai insista cu scrisori ,cereti firmei de recuperari sa va trimita o situatie a actiunilor intreprinse de ei si defalcarea exacta a sumei .
3 Daca s-a declansat deja executarea silita ,puteti face o contestare la executare ,la tribunalul care are dosarul de executare in care puteti invoca nerespectarea procedurii de catre firma de recuperari .Cam asta ar fi
Buna ziua, va rog sa-mi spune-ti daca pot sa fiu executata silit, cu proprire pe salar, pentru un card de credit cu contract in 2007 si executare pronuntata in 06.04.2015 , primita la societatea unde lucrez abia pe data de 28.06.2015.multumesc.
@Anonim card de credit : Da .Societste unde lucrati este obligata sa instituie poprirea pe salariu pentru a pune in aplicare executarea silita pronuntata in 06.04.2015
Buna ziua!La mine este vorba de un credit ipotecar facut impreuna cu sotul meu pe perioada casatoriei.Dupa divort am mai platit singura inca un an ratele iar apoi am renuntat deoarece nu-mi mai permiteam sa le platesc singura.De atunci au trecut 4 ani iar casa nu a fost scoasa la licitatie|....mai bine zis a fost suspendata licitatia din nu stiu ce motive iar intre timp ceva tineri ar dori sa o cumpere.Am luat legatura cu recuperatorul creditului si ni s-a spus ca nu mai gaseste dosarul.Ce este de facut?
@ Anonim dosar pierdut de executor :
In primul rand cred ca executorul trage de timp si pretinde ca nu gaseste dosarul .
1.Depuneti o contestare la executare silita la tribunalul care a aprobat executarea , invocand nerespectarea procedurii legale de catre executor .
2. faceti o plangere penala impotriva rxrcutorului
3. Solicitati in scris ,de la executor o copie a tututor actelor de executare silita pa care le-a intreprins la acest dosar .APELATI LA UN AVOCAT SPECIALIZAT in astfel de spete . Nu lasati executorii sa va calce in picioare !
buna ziua as vrea sa stiu daca pot cumpara un contract cu legea 112 vecinul e chirias la ral si nu mai poate plati are datorii uriase si as vrea sa platesc eu datorile lui si casa sa o cumpar si sa fie pe numele meu se poate face acest lucru,
@Gaby :Buna seara .Conform legii 112 /1995 citez :,,Fostii proprietari - persoane fizice - ai imobilelor cu destinatia de locuinte,trecute ca atare în proprietatea statului sau a altor persoane juridice, dupa 6 martie 1945, cu titlu, si care se aflau în posesia statului sau a altor persoane juridice la data de 22 decembrie 1989, beneficiaza de masurile reparatorii prevazute de prezenta lege.
De prevederile alin. 1 beneficiaza si mostenitorii fostilor proprietari
ART. 5
Daca fostul proprietar sau mostenitorii acestuia locuiau la data de 22 decembrie 1989 în calitate de chiriasi în apartamentele trecute în proprietatea statului, ei devin proprietarii apartamentului locuit, în conditiile prezentei legi."
Nu cred ca se poate , direct pe numele dvs . Mai interesati-va la un avocat specializat .
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.In anul 2005 am contractat de la Raiffeisen un card de credit de nevoi personale in valoare de 3300 lei.Ultima plata catre aceasta banca a fost facuta de mine in luna iulie 2006, dar fara a acoperi valoarea cardului de credit.In luna aprilie 2013 am primit de la KRUK Romania S.R.L. o instiintare si o esalonare a creditului pe care acestia l-au cumparat de la Raiffeisen in 2010, pe care fara sa realizez ce se va intampla am semnat-o.Am trimis timp de 3 luni(ianuarie, februarie, martie 2013) prin banca Transilvania in contul KRUK, cate 100 lei, pana cineva mi-a deschis mintea si m-a invatat ca exista termenul prescriptiei.Din acel moment nu am mai trimis nici un ban catre KRUK desi acestia cu o obraznicie fara margini ma deranjau si imi deranjau membrii familiei cu telefoane non-stop.In luna iulie 2015, am fost anuntat de serviciul contabilitate de la locul de munca ca am o poprire pe salariu din partea unui executor judecatoresc privitor la aceasta creanta de la KRUK.Am luat legatura cu executorul judecatoresc si am facut contestatie la executare in instanta, invocand termenul de prescriptie(perioada scursa de la ultima plata a mea catre Raiffeisen si pana la prima plata catre KRUK fiind de 7 ani), iar cea de la ultima plata a mea catre Raiffeisen si cumpararea creditului de cei de la KRUK fiind de 4 ani(2006-2010).Am termen de judecata la fond pe data de 10 noiembrie 2015.Nu am platit cautiunea deoarece nu am cerut suspendarea executarii silite.Astazi, 05.10.2015 am primit la posta din partea executorului judecatoresc o adresa prin care eram instiintat ca deoarece a trecut termenul de o zi prevazut in somatia comunicata debitorului(adica mie, desi nu am primit nici o somatie), mi s-a sechestrat autoturismul proprietate personala precum si faptul ca s-a comunicat politiei rutiere sa fiu oprit in trafic si sa mi se ridice certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii.
Intrebarea mea este:Ce pot face in aceasta situatie si ce sorti de izbanda am in instanta, atat timp cat cei de la Raiffeisen au vandut creanta catre KRUK dupa 4 ani de la ultima plata, iar cei de la KRUK m-au instiintat ca am de achitat suma de 5200 lei esalonat dupa 3 ani dupa ce ei au cumparat creanta de la Raiffeisen.Si ce pot face privitor la sechestrarea autoturismului.
@Spiridon Cristian :Precizez ca termenul de prescriptie poate fi diferit dupa cum urmeaza :
1.Daca s-a cesionat creditul catre Kruk,noul termen de prescriptie curge de la data cesionarii datoriei .
2.Daca ati semnat esalonarea creditului inseamna ati recunoscut datoria si suma de plata.Nu prea e bine .De la ultima pata catre KRUK,martie 2013, se aplica un alt termen de prescriptie ,de 3 ani.Asteptati sentinta pe fond din noiembrie .Pana atunci nu puteti intreprinde nimic in legatura cu sechestrul auto, pentru ca ,in cazul unei sentinte favorabila dvs,executarea silita inceteaza si nu se mai pot pune popriri si sechestre .
3.Precizez ca puteti fi executat silit si dupa prescriere ,daca dvs nu ati solicitat anterior executarii silite, aplicarea prescriptiei .
Adica trebuia sa nu semnati nimic cu KRUK si ,de la prima somatie, trebuia sa invocati in instanta prescriptia de 3 ani .
4.In caz de sentinta nefavorabila ,in noiembrie ,la apel, puteti invoca si nerespectarea procedurii de executare silita de catre executor si puteti depune o cerere de ridicare a sechestrului asupra auto ,pana la solutionarea definitiva a cauzei . Consultati un avocat specializat pe lupta cu bancile si executorii .Exista un precedent favorabil dvs la linkul din articol . Recuperatorul de creanțe EOS KSI, oprit în instanță.dati clic si vedeti .
Multumesc mult.Dar daca creditul s-a cesionat catre KRUK dupa ce trecuse termenul de prescriere al creditului de la Raiffeisen, Kruk-ul ma mai poate obliga sa platesc?Practic mai are vreo valoare faptul ca astia de la Kruk au preluat un credit prescris deja?
@ Spiridon Cristian : Im mod sigur cesiunea s-a facut inainte de implinirea termenului de prescriptie,calculat de la data ultimei plati scadente neefectuate.Puteti solicita bancii sau executorului,in scris, sa va comunice data la care s-a preluat creditul.Asa cum am zis ,puteti fi executat si dupa implinirea termenului de prescriptie,daca dvs nu solicitati, in instanta, aplicarea lui.
problema: sotul meu a avut niste amenzi contraventionale de care nu am stiut. am aflat de ele dupa decesul lui, de la primarie. Intrebare: o sa fiu obligata sa platesc aceste amenzi , in conditiile in care la data decesului, sotul nu avea bunuri in posesie , chiar si masina respectiva e instrainata
Sa,,mosteniti si acestr datorii. In caz de executare silita ,va pot pune poprire pe venit sau pe bunurile aflate in proprietate .
Am 72 de ani și 7oo lei pensie.
Fostul ginere,în urma divorțului de fiică mea,are prin sentință jud.,dreptul a 12ooo lei,pe care trebuie să.i plătesc eu,deoarece apartamentul meu a fost îmbunătățit de aceștia pe durară căsătorie lor,locuind aici...partajul să făcut doar cotă 1/2,eu nefiind luată un calcul...pot să.i plătesc în rate lunare datoria?sau poate să scoată apartamentul la licitație să rămân pe drumuri?...va mulțumesc.
@Divort : Nu mi-ati pus daca ,in hotarare, se prevede si termenul de plata.Puteti cere in instanta prelungirea acestui termen si/sau stabilirea unei popriri pe pensie . Puteti incerca sa ajungeti si la o intelegere amiabila cu ginerele. In cazul executarii silite,poate fi executat si imobilul .
Buna ziua
am o intrebare la dv, am citit cateva comentarii dar nu imi regasesc problema. Am creante la stat si nu stiu cum le pot plati. Am un srl care din 2009 nu am niciun fel de activitate si nici o declaratie,bilant depus. Am avut un contract cu un hypermarket care a intrat in faliment. Mi-a emis bilete la ordin neacoperite. Ma aflu la masa credala dar cu un cuantum stabilit de 0,007 la suta din valoarea totala de recuperat. Pot cesiona catre stat toti banii pe care ii am de luat sau ce varianta am? Nu am alti bani si nici bunuri nici pe srl nici pe pf.
@Anonim :Buna ziua :Nu puteti cesiona banii pe care ii aveti de primit catre ANAF . Spuneti ca n-ati depus nicio declaratie si nici bilant ,fapt care va aduce amenzi mari si obligatia de a le depune ,in caz ca va prezentati la fisc pentru clarificarea situatiei dvs .Am si eu o intrebare : de inde stiti cat aveti de plata, daca n-ati depus declaratii? De regula ,datoriile catre stat se prescriu dupa 5 ani de la data scadenta a ultimei datorii neplatite,daca in acesti 5 ani nu s-a declansat executarea silitax . In caz de executare silita va pot pune poprire pe venituri (salarii etc)daca sunteti asociat unic sau pot fi executati ceilalti asociati sau administratorul,daca exista.Trebuia sa va depuneti bilantul sau declaratiile ,fie si pe zero ,ca sa nu platiti amenda .Sper ca raspunsul sa va ajute .Eventual mai reveniti cu precizari ,
Buna ziua!Din 2007 am pfa cu declaratiile depuse pana in 2008 dupa care pana in ziua de azi mi-au facut impunere dupa sumele declarate anterior .Nu am mai depus nici o declaratie am fost angajat din 2011-2015 acum as dori sa preiau activitatea pt ca nu lucrez nicaieri mi-am inregistrat un nou punct nou de lucru si trebuie sa imi iau casa de marcat inca nu mi-am inregistrat noul punct de lucru la anaf .pt datoriile acumulate in acesti ani am primit somatie de executare .Ce este de facut avand in vedere k nu am bunuri ce pot fi executate? Dar as vrea sa ma achit de datorii esalonat
@Anonim : Va pot pune poprire pe alte venituri
( a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii),inclusiv cele viitoare ale PFA
Exista mai multe cai de rezolvare :
-solicitarea unei esaloanari,Dar nu va calificati pentru ca n-ati depus declaratiile.Daca depuneti declaratiile restante si platiti amenzile prevazute pentru fiecare delaratie nedepusa, puteti solicita o esalonare ,daca indepliniti si celelalte conditii legale (sa aveti n dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti,apreciata pe baza programului de redresare financiara,ori altor informatii si/sau documente relevante; sa aveti constituita o garantie etc),depuneti dosarul pentru esalonarea datoriilor .
Sper sa va fie de folos aceste scurte lamuriri.
- cerere de suspendare a suspendare a executarii silite ,dar trebuie platita o garantie .
-de 10%, daca aceasta valoare este pana la 10.000 lei;
-de 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depaseste 10.000 lei;
-de 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depaseste 100.000 lei;
-de 14.500 lei plus 0,1% pentru ceea ce depaseste 1.000.000 lei.
Daca obiectul contestatiei nu este evaluabil in bani, cautiunea va fi de 1.000 lei, in afara de cazul in care legea dispune altfel.
-procedura insolventei
Multumesc pt raspuns! As mai avea o intrebare.Ma afecteaza oarecum faptul k se va fiscaliza casa de marcat si penalitatile vor tot creste ?As putea sa inchid acest pfa ?Multumesc anticipat!
@Anonim : Fiscalizarea casei de marcat nu va afecteaza ,iar penalitatile tot cresc.Nu puteti inchide PFA, atat timp cat aveti datorii .Era bine daca ati fi depus declaratiile obligatorii,in perioada in care nu ati activat,fie si cu valoarea zero,pentru a evita amenzile .
Buna seara,dores daca se poate un raspuns,am mai multe popriri pe salariu,am ramas insarcinata am intrat in concediu medical din a treia luna de sarcina si acum are copilul un an si cinci luni,voi sta in crestere pana la doi ani,un total de doi ani si sapte luni,nu inteleg daca nu ma ma pot executa timp de trei ani se va prescrie poprirea,multumesc.
@anonim . Daca aveti deja popriri pe venituri ,inseamna ca executarea silita este in curs .In acest caz , nu poate fi vorba de prescriptie . Prescripţia dreptului de a cere executarea silită nu curge pe durata desfăşurării executării silite.
Buna ziua! As vrea daca se poate sa ma lamuriti si pe mine intr-o chestiune. Mai aveam de achitat la banca suma de 1800 RON cand din motive personale nu ma mai putut plati. Banca a dat dosarul meu unui executor judecatoresc caruia a trebuit sa-i achit suma de 5000 de RON. Am achitat aceasta suma,in rate iar acum la final acesta mi-a spus sa iau legatura cu banca pentru ca este posibil sa mai am ceva de achitat! Cum este posibil asa ceva? Eu am crezut ca achitand aceasta suma executorului judecatoresc scap de aceasta datorie. Va rog daca puteti sa-mi spuneti o parere
@Anonim .Executorul are obligatia sa va prezinte,dupa fiecare rata platita ,cum a impartit suma pe care ati achitat-o .Ultima rata ,ar trebui sa stinga toata datoria .
Codul de procedura civila spune ,,Art. 3715 - Executarea silita inceteaza daca:
a) s-a realizat integral obligatia prevazuta in titlul executoriu, s-au achitat cheltuielile de executare, precum si alte sume datorate potrivit legii; in acest caz, executorul va preda debitorului titlul executoriu, mentionand pe acesta stingerea totala a obligatiilor;"
Cereti lamuriri executorului in acest sens .
daca am platit chiria imobilului primariei la zi beneficiez de reducerea penalitatilor?
Buna seara, am o scurta intrebare catre dvs. sunt student si am avut un necaz pe nedrept dar asa cum este birocratia in romania ma scos printr o hotarare judecatoreasca dator catre o ruda de amea cu 4500LEI si am doar un teren pe numele meu si venit deloc.
iar intrebarea mea este: ruda mea poate sa ma execute silit sau sa faca alt demers impotriva mea? multumesc
@ Anonim .Da. Va poate executa silit terenul , in baza hotararii judecatoresti
Buna ziua. In 2006 am avut un card Cetelem de pe care am scos vreo 2000 lei. Am platit vreo doi ani, apoi nu am mai avut posibilitati de plata( ceva operatii, concedii medicale , program redus de munca, salariu mic). Prin aprilie 2012 am primit o hartie de la o firma de recuperare pt respectivul credit. Nu am vorbit cu ei, nu le-am dat nimic. Acum a venit executare silita de la un executor judecatoresc, aprobata de tribunal prin octombrie 2015. Dupa calculul meu dosarul meu a stat la firma de creditare peste 3 ani de zile. Nu cumva sa prescris. Si daca sa prescris si executorul a trimis hartia prin 10 martie, deci de o luna si aproape jumatate se mai poate face contestatie la executare?
In anul 2005 sotia a deschis un AF toate bune , in 2010 nu am schimbat autorizatia de functionare si s-a radiat din oficiu, in 2013 am predat autorizatia de funtionare la registrul comertului si am deschis o Intreprindere Individuala.
In luna aprilie 2016 am primit o decizie de plata la bugetul de stat in valoare de 6000 ron , am mers la ANAF sa cer explicatii si mi-au aratat un dosar , ca am amenda din 24-08-2007 neachitata de la sanepid , dar nu am fost instiintat niciodata de aceasta amenda.
Ce pot sa fac avand in vedere ca firma AF este radiata din 2010
Pentru un apartament cumpărat în 2004 ca sediu ONG și neinscris pe rol (acum s-a descoperit lucrul asta, la schimbarea conducerii), declarat in 2016, de la ce data se impune corect impozitul din urma?
De la 01.01.2010 sau de la 01.01.2011?
De la primărie au dat decizia cu perioada 01.01.2010-31.12.2015 iar mie îmi ies 6 ani la calcul? 10,11,12,13,14 și 2015.
Impozitul pe anul 2010 nu s-a prescris în 31.dec.2015?
E vorba de un sediu ONG fără scop patrimonial, fără utilitate publica!
Vă mulțumesc!
@Liviu Termenul de prescriptie curge fin 2011.Impozitul din 2010 se prescrie la 1 ianuarie 2016. In orice caz prescriptia nu intervine automat.Trebuie sa solicitati dvs.acest lucru in instanta dau il puteti invoca pentru contestarea deciziei ,la tribunal
Mulțumesc din suflet pentru răspuns. Cei de la taxe și impozite zic ca prescripția pentru 2010 este la 1iulie 2016 după noul cod de procedura fiscala. E corect? Pai atunci nu mai sunt 5 ani de prescriptie, ci 5 si 6 luni.
deci in anul 2006 luna ian mi-am inchiriat pe o perioada e 1 an de zile ,.. propritatea (apart. di S 4 )societatii mele (un SRL) al carui adm unic sunt .In luna dec al aceluiasi an mi-am vindut ap . propritate si am cumparat un alt ap in sect 1 In anul 2014 am avut nevoie de de u certificat fiscal ( fara datorii) ptr a-mi face un PFA ,... ulterior pentru a-mi vinde apart Respectivul Certificat NU MI SA DAT pe motivul ca figurez cu un impozit pe chirie ap in val de 15.000 roni. Am facut legatura imediat de unde vine acel impozit dar nu am intins discutia tocmai pentru a vedea cum anume trebuie discutat cu ei Impozitul era cel ce ar fi trebuit sa il platesc la sectorul 4 in anul 2007 pentru anul 2006 .PROBLEMA este urmatoarea si sunt 3 TREI : Una si prima in fapt este ca SRL - ul meu nu a avut si nu are nici o activitate deci cifra de afaceri 0 zero./ A DOUA proprietraul , adica eu care mi-am inchiriat ap nu am incasat nici un RON de la SRL meu si asta pentru ca asa cumm spuneam cifra de afaceri este 0 zero .,... si o a TREIA ,.. au trect 10 ani si nu m-ia batut nimeni in usa de la adm fin S1 sa-mi spuna ca am datorii la ei ?! in concluzie ceva nu este legal pentru ca ADM fin fin S1 SA-MI ceara un impozit pe chirie atita timp cit in sectorul 1 unde am cumparat nu exista un asemenea cobtract incheiat ,...si merg si mai departe ,...datoria catre adm fin S4 unde afost calculata nu este prescrsa ? Cum pot obliga pe cei de ADM FIN S1 SA-MI dea acel CERTIFICAT FISCAL FARA DATORII CUM SI ESTE IN FAPT ?!
Buna ziua, incerc sa fiu cat mai scurt si concis, va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns:
Am cumparat un apartament in anul 2010 cu credit de la o banca, in 2011 nu am mai putut plati. Apartamentul a fost scos la licitatie si vandut din 2012, iar din 2013 sunt terorizat de o firma de recuperare. Am fost la ei in 2014, am semnat o o intelegere de plata, o reesalonare, dar asta sub presiune...cam dublul banilor luati initial, IN SITUATIA IN CARE APARTAMENTUL A FOST DEJA VANDUT DE PESTE 3 ANI...
Asa or sa ma alerge toata viata? Exista un termen de prescriptie?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
@Mihai D :Daca ati semnat o intelegere de reesalonare a platii in 2014 ,nu mai poate fi vorba de prescriptie . Le puteti face o plangere penala daca va terorizeaza pentru ca nu le este permis chiar orice .Singura cale este sa mergeti in instanta cu tot ce aveti legat de situatia dvs. Consultati un avocat specializat.
Am vorbit cu mai multi avocati si mi-au spus "sa ii las in pace, sa ii ignor, ca nu au ce imi face", fiindca nu am nimic pe numele meu ce sa imi ia. Nu am casa pe numele meu, masina, nimic, doar un salariu minim pe economie. Parerile sunt impartite insa cand vine vorba de eventuale mosteniri cand nu or mai fi parintii mei: asa m-au amenintat cei de la firma de recuperare, ca si peste 20 de ani cand or sa moara ai mei, se prezinta la mostenire. Pot face asta? Acum sper ca ati inteles de ce va cer si dvs parerea, o asemenea vorba aruncata fara martori...ca si peste 20 de ani ma urmaresc...asa poate fi?
Multumesc mult pentru raspuns!!!
Bună ziua, vă expun pe scurt situația mea, în speranța că voi primi un sfat util, mulțumesc.
Mama mea a decedat în decembrie 2013, in ianuarie 2014 eu și sora mea am primit somație pe numele mamei de la Garanti Bank, prin care ni se cerea să plătim împrumutul.
În contractul de credit al mamei cu Garanti se specifică că înprumutul este asigurat pt.moarte prin accident. Ulterior am fost la bancă și am depus cerere de stingere a creditului, atașând copie după certificatul de deces al mamei și după actul conținând cauzele decesului (stop cardiac) eliberat de medicul de familie.
După câteva luni am primit somație de la KRUK tot pe numele mamei prin care ni se cerea să achităm creditul, am sunat la firma asiguratoare și mi s-a spus că acel credit se va stinge.
Normal că nu s-a stins, în schimb am primit pe 10.05.2016 somație pe numele decedatei de la un executor judecătoresc să plătim suma de 2000 lei (valoarea creditului restant era de 1200 dar s-au adăugat tot felul de penalizări, cheltuieli de judecată etc). Somația respectivă a fost emisă drept urmare a unei hotărâri judecătorești emisă pe 26.04.2016, instanța fiind indusă în eroare și neștiind faptul că debitoarea e decedată, fapt ce reiese clar din acel dosar al Judecătoriei.
În Somație se comunică faptul că se va pune poprire pe pensia mamei. Incredibil dar adevărat.
Mama avea un apartament în care locuiește sora mea în prezent, apartament la care nu s-a efectuat succesiunea (doar a deschis-o sora mea) pentru că eu nu locuiesc în România și nu pot merge foarte des în țară.
Situația e comi-tragică, dl. executorul judecătoresc vrea să pună poprire pe pensia unei persoane decedate de aproape 3 ani!
Recent am aflat că, incepand cu data de 04.04.2016, conform deciziei ICCJ 9/2016, care deasemena se aplica LA TOATE INSTANTELE DIN ROMANIA, aceste firme nici prin consultanti juridici, nici prin avocatii lor nu mai pot sa reprezinte firma la care dvs. aveti o restanta de plata.
Sursa:http://www.alternativenews.ro/2016/05/veste-extrem-de-buna-recuperatorii-nu-pot-lua-bani-executari-silite.html
În această situație, ce mă sfătuiți să fac? Să sun firma Kruk și executorul judecătoresc să-i anunț că au înșelat Judecătoria omițând să aducă la cunoștința judecătorului că debitoarea e decedată?
Să-l sun pe executorul judecătoresc să-i comunic că nu poate executa nimic din moment ce firma Kruk nu are temei legal să cumpere credite?
Mulțumesc frumos pt orice lămurire.
@Geanina Missc : Mostenitorii legali preiau activele, dar si datoriile persoanei decedate, in baza legii acestia fiind obligati la plata datoriilor si sarcinilor mostenirii, fiecare proportional cu cota dobandita din mostenire, asa cum prevede Codul Civil (art. 774 si urm.).Chiar daca nu s-a facut suucesiunea dupa deces,datorita faptului ca sora dumnavoastra locuieste in casa mamei, se poate interpreta ca acceptare tacita a mostenirii.
Va sfatuiesc sa mergeti la firma asiguratoare sa vedeti de ce nu s-a stins acel credit .In ce-i priveste pe cei de la KRUK ,cel mai bine ar fi sa deschideti o actiune in instanta prin care sa anulati hotararea judecatoreasca in temeiul celor pe care le-ati enumerat sau sa-i lasati sa puna poprire pe pensie .Nu are rost sa-i contactati .Consultati un avocat specializat .
@Mihai D iata ce spune legea
,,Art. 3715 - Executarea silita inceteaza daca:
a) s-a realizat integral obligatia prevazuta in titlul executoriu, s-au achitat cheltuielile de executare, precum si alte sume datorate potrivit legii; in acest caz, executorul va preda debitorului titlul executoriu, mentionand pe acesta stingerea totala a obligatiilor;
b) nu mai poate fi efectuata ori continuata din cauza lipsei de bunuri urmaribile ori a imposibilitatii de valorificare a unor astfel de bunuri; in aceste cazuri, executorul va remite personal creditorului sau reprezentantului acestuia titlul executoriu, mentionand pe acesta cauza restituirii si partea de obligatie ce a fost executata;
c) creditorul a renuntat la executare;
d) a fost desfiintat titlul executoriu.'"
Iti pot urmari salariul ,pana la stingerea datoriei.Mostenirile se urmaresc numai daca se face succesiunea dupa decesul ambilor parinti sau daca nu folosesti niciun bun lasat de parinti .Legea nu spune nimic despre prescrierea urmaririi .
Buna seara!In anul 2010-2012 am avut probleme cu societatea si nu am mai putut palati 20200ron retinerea la sursa cu toate eforturile de a incerca sa redresez situatia nu am mai reusit in ianuarie 2013 am fost condamnat la o pedeapsa de 4 luni si 2 ani la o perioda de incercare in anul 2014 nemaiavand nici un venit tinand cont ca trebuia sa-mi intretin si familia am fost nevoit sa plec si sa muncesc in strainatate,anul trecut chemandu-mi si sotia si cei doi copii,am inceput sa muncim si sa achitam datoriile catre persoanele de la care ne-am imprumutat, astazi au fost la mine acasa in Romania doi reprezentanti de la ANAF,cerandule parintilor sa achite ei datoria mea de 20200 ron nu incerc sa ma sustrag sau sa nu platesc dar mai am nevoie de timp
As dori un sfat daca ma puteti ajuta
Buna seara!Va expun pe scurt sitiuatia mea in speraanta ca voi primi un raspuns util.Am detinut un SRL iar in perioada 2010-2012 lucrurile nu au mers chiar asa de bine,in aceasta perioada am acumulat o datorie la 20200ron am avut un proces si am fost comdamnat la 4luni cu suspendare si 2ani si 4 luni perioada de incercare in aceasta perioada am incercat in zadar sa muncesc sau sa fac altceva dar avand cazier sicazier fiscal totul sa dus de rapa am fost nevoit o perioada sa fiu intretinut si eu si familia de parintii mei iar anul trecut am plecat din tara.Ieri am fost vizitat de cei de la ANAF zicandul-le parintilor ca de nu achit in 30 de zile voi fi pasibil de inchisoare.In primul rand nu am acesti bani iar in al doile chiar nu pot face rost de atatia bani in 30 zile sau in urmatoarele 5 chiar si lucrand in strainatate
Va multumesc,astept un raspuns din partea dvs.
?
Buna ziua.In anul 2010'am infiintat o asociatie, am inchiriat sala de sport a unei scoli generale.Sunt in acte membru fondator.si.vicepresedinte. In anul 2011 presedintele a.emigrat, secretarul general s-a retras..nu mai stiu nimic de el si eu la randul meu am sistat activitatea.De putina vreme am fost sunat.de la finante ca exista o datorie de 11.000 lei la acel.contract de inchiriere..1.000 lei ramasit si 9.000 penalizarile.Au spus cainstiintarile au venit pe sediul asociatiei..care era locuinta presedintelui,care a vandut-o cand a plecat.din tara.Mentionez ca eu am semnat contractul de.inchiriere si probabil dupa nume au facut rost de nr.de telefon.Eu nu am primit in cei aproape 5 ani nici o instiintare ca ar.fi datorii pe aceasta organizatie.Exista riscul sa se transforme datoria de pe asociatie pe persoana fizica?cum se poate inchide asociatia?am fost doar 3 membrii fondatori,presedintele e.plecat din tara,de secretar nu stiu nimic.multumesc
@coldangel14 :Ca sa va raspund pe scurt
1.Da ,exista riscul raspunderii in solidar a membrilor unei asociatii sau a reprezentantului legal .Insa pentru pentru a stabili persoanele fizice si/sau juridice asupra carora va aplica masura raspunderii solidare, organul fiscal va identifica, evalua si gestiona toate documentele relevante care vor sta la baza demararii procedurii. Mai exact, organul fiscal va realiza urmatoarele operatiuni:
-stabilirea surselor de date si informatii;
-consultarea bazelor de date detinute de catre organul fiscal cu competente in executarea -silita a debitorului principal pentru a evidentia miscarile patrimoniale ale debitorului ce au avut loc intr‐o anumita perioada de timp;
-solicitarea de date si informatii de la persoane fizice sau juridice ori alte entitati, considerate utile de catre organul fiscal cu competente in executarea silita a debitorului principal, in demararea procedurii de atragere a raspunderii solidare;
-analizarea datelor si informatiilor detinute de catre organul fiscal cu competente in executarea silita a debitorului principal;
-individualizarea persoanelor fizice si/sau juridice, dupa caz, precum si stabilirea sumelor de bani care vor face obiectul demararii procedurii de atragere a raspunderii solidare.
Pentru a determina raspunderea solidara organul fiscal cu competente in executarea silita a debitorului principal va avea in vedere urmatoarele aspecte:
-documente referitoare la declararea insolvabilitatii debitorului;
acte si fapte din care sa rezulte reaua-credinta a persoanelor fizice sau juridice a caror raspundere va fi angajata;
-documente referitoare la istoricul persoanei juridice debitoare: obiect de activitate, modificarile actului constitutiv, capital social, majorari de capital, sediul social sau modificari ale acestuia, administratori, actionari, directori, cenzori, hotarâri ale adunarii generale a actionarilor si altele;
-documente referitoare la istoricul codebitorilor;
documente privind originea debitelor, respectiv decizii de impunere, rapoarte de inspectie fiscala, evidenta pe platitori, declaratii fiscale si altele;
date din evidenta proprie (RECOM, Dispecer 3, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara etc.).
In plus, pentru a colecta informatiile necesare angajarii raspunderii solidare, organul fiscal poate sa analizeze documentele contabile ale debitorului si a persoanelor pentru care urmeaza sa se angajeze raspunderea solidara.
Apoi veti fi audiat .
Trebuie sa luati legatura cu contabilul care a depus documentele fiscale la ANAF ,pentru ca s-ar putea sa va solicite documente contabile .
2.Dupa calarificarea daatoriei ,puteti sa inchideti asociatia
Buna ziua,
Nu s-au depus deloc documente contabile de nici un fel..nu s-au inscris membrii,presedintele a plecat din tara in 2011,si nu a fost platita chiria pe 3 luni (aprox. 1.000 lei).Am inteles de la cei de la finante ca vor actiona in instanta asociatia si ca este un proces de durata.Ce ma indrumati sa fac?Se poate plati doar dztoria initiala,fara penalitati?Se poate evita in vreun fel poprirea pe persoana fizica? Multumesc.
coldangel14@ Daca ati fi platit pana la 31 martie 2016 obligatiile principale de plata inregistrate pana la 30 septembrie 2015 ,ati fi bemeficiat de anularea penalitatilor de intarziere si a unei cote de 54,2% din dobanzile de intarziere. Acum nu mai puteti
Ca sa evitati un proces cu ANAF ,depuneti declaratiile restante si platiti chiria restanta .Un proces ar dura mult si penalitatile ar creste si n-ati scapa nici de poprire
Pentru nedepunerea declaratiilor fiscale amenda e cuprinsa intrte 500 si 1000 de lei .Daca s-a folosit personal salariat se mai plateste amenda si la ITM si la ANAF pentru declaratia 205 cam 1000 lei fiecare . Cam asta ar fi .
Completare la postarea mea din 29 mai 2016 care poate fi citita aici: https://postimg.org/image/kbr6o93zl/
Art. 687 din CPC: Interzicerea executarii silite
(1) Daca debitorul moare inainte de sesizarea executorului judecatoresc, nicio executare silita nu poate fi pornita, iar daca moare dupa ce aceasta a fost pornita, ea nu poate fi continuata cat timp mostenirea nu a fost acceptata de catre cei chemati la mostenire sau, in lipsa, cat timp nu a fost numit, in conditiile legii, un curator al succesiunii ori, dupa caz, un curator special pentru executare, in conditiile art. 58.
Hotararea judecatoreasca de executare silita a pensiei mamei mele decedate a fost data la 2 ani dupa ce mama mea a decedat, judecatorul respectiv nestiind ca mama e decedata (desigur ca KRUK si executorul n-au declarat asta) si nestiind de decizia ICCJ- 92016 din 04.04.2016 (incredibil) care spune ca firmele de recuperare nu pot reprezenta legal alte firme (banci, etc).
Deci am deja doua cai de atac, urmeaza sa deschid proces impotriva executorului judecatoresc, firmei Kruk si judecatorului care a decis executarea silita fara temei legal. Precizez ca nu s-a executat nimic din bunurile mamei, traiasca google si acest blog :)
Salut,
Sper ca blog-ul este inca activ si ca ma puteti ajuta cu un raspuns. Tatal meu a avut o societate comerciala cu datorii mari, iar ulterior a fost trimis in judecata si s-a declarat falimentul. Acum, din suma datorata, 700 de milioane s-au trecut ca datorie pe persoana fizica, tatal meu. El nu mai are niciun bun in propietate, niciun venit personal. Intrebarea mea este: Se poate prescrie suma in 5 ani sau va trebui sa plateasca aceasta suma si nu va scapa?
Multumesc,
Florin
@ Florin : Creditorul poate solicita oricand executarea silita ,in termenul de 5 ani de la data pronuntarii hotararii judecatoresti .In cazul executarii silite, se poate pune poprire pe orice venit sau se poate scoate la licitatie orice proprietate personala a debitorului,prezenta si viitoare .In cazul in care creditorul nu solicita executarea silita sau nu intreprinde nicio actiune pentru recuperarea datoriei,in termenul de 5 ani ,atunci puteti cere,in instanta ,aplicarea prescriptiei .
S-a executat procedura de executare silita de catre creditor, ANAF in cazul de fata, intrucat s-a facut oprire pe salariu in perioada in care tatal meu avea venit, luandui-se intre 30% si 60% din venit. Sa inteleg ca daca procedura de executare silita s-a inceput, ea se poate finaliza prin prescrierea datoriei in termen de 5 ani sau este nevoie de renuntarea la executarea silita iar de acolo se treaca 5 ani? De asemenea, tatal meu are un impbil la comun cu mama mea, este cumva riscul ca acest imobil sa fie pus sub sechestru?
@ Florin .Executarea silita continua pana la stingerea datoriei .Ea nu se finalizeaza prin prescriptie pe perioada de 5 ani .In cazul intreruperii prescriptiei ,va incepe un alt termen de 5 ani . Daca exista un imobil in coproprietate ,va fi executata silit doar parte ce revine tatalui dvs .Conform cod civil Art. 678
Executarea silită privitoare la bunul comun
(1) Creditorii unui coproprietar pot urmări silit cota lui parte din dreptul asupra bunului comun sau pot cere instanţei împărţeala bunului, caz în care urmărirea se va face asupra părţii de bun sau, după caz, asupra sumei de bani cuvenite debitorului.
buna ziua,
am luat de la banca un credit pe firma pt masina pe 5 ani. nu am mai platit ultimele 3-4 rate din cauza unor neintelegeri cu banca. creditul avea scadenta in 2011. dupa 2-3 ani mi-au pus poprire direct pe contul personal (sunt administrator si e o firma mica). am platit cateva luni 1/3 din salariu dar de ~2 ani nu am mai platit nimic catre cel care a infiintat poprirea. se poate cere oprirea popririi / anularea datoriei? multumesc.
Buna ziua . Puteti depune o contestare la executare .Solicitati asistenta unui avocat,cel putin pentru redactarea ei .
in urma contestatiei am vreo sansa sa anulez datoria? sau doar creez posibilitatea ca banca sa-mi ceara iar banii. mie sau firmei?
multumesc
exista sansa suspendarii executarii silite sau chiar a anularii datoriei daca instanta constata ca nu s-a respectat intocmai procedura legala a executarii, daca datoria s-a perimat etc .De accea aveti nevoie de o indrumare specializata ,care stie exact ce sa invoce .Sper ca v-am fost de folos. O zi buna .
P anonim- in martie 2006 am avut un credit si din oct 20006 nu am mai platit.In oct. 2016 am primit pe telefon doar un mesaj ca din 04 oct. 2016 s-a emis poprire executorie pe suma de 5421 roni si 10000 euro o aberatie..eu stau la tara si nu am primit scris nimic doar un mesaj pe telefon dupa 10 ani.e valabil?Eu la aceasta banca nu am avut niciodata credit.Va multumecc.
@ Panonim.Ar fi trebuit sa fiti instiintat in scris ,dvs sau firma la care lucrati privind instituirea popririi.Faceti o contestare la executare ,la instanta care a dispus poprirea,invocand prescriptia si nerespectarea procedurii legale . Alta cale nu aveti.
Am o datorie la finante din 2010, intre timp am mai platit, s.a facut si un titlul executoriu pe un auto cu care imi desfasor activitatea (p.f.a. taxi), ma intereseaza daca se poate face ceva in legatura cu oprirea dobanzilor care sunt foarte mari iar eu nu reusesc sa acopar lunar decat suma lor iar suma de plata ramane aceeasi sau chiar creste. Multumesc
@ Sadiana Neagu .Deocandata,este in vigoare un OUG 44/2015 care prevede : ,,Contribuabilii care isi vor achita pana la 31 martie 2016 obligatiile principale de plata inregistrate pana la 30 septembrie 2015 vor beneficia de anularea penalitatilor de intarziere si a unei cote de 54,2% din dobanzile de intarziere".
Sa vedem daca ramane in vigoare si in 2017. Cred ca e singura solutie
Legea mentionata prevede ca ,, vor fi anulate toate penalitatile de intarziere aferente obligatiilor de plata principale, precum si cota de 54,2% din dobanda, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
-stingerea, pana la 31 martie 2016, a obligatiilor de plata principale, restante la 30 septembrie 2015;
-stingerea, pana la 30 iunie 2016, a 45,8% din dobanzile aferente obligatiilor principale restante, stabilite prin decizii comunicate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale;
-stingerea, pana la termenul de plata prevazut de Codul de procedura fiscala la art. 111 (respectiv pana la data de 5 a lunii urmatoare, daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 1-15 din luna sau pana la data de 20 a lunii urmatoare, daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 16-31 din luna), a 45,8% din eventualele dobanzi calculate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale,
-stingerea, pana la data depunerii cererii de anulare a penalitatilor de intarziere, a obligatiilor de plata principale curente, cu termene de plata cuprinse intre data de 1 octombrie 2015 si 31 martie 2016;
-depunerea, pana la data inregistrarii cererii de anulare a penalitatilor de intarziere, a tuturor declaratiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal;
-depunerea, pana la data de 30 iunie 2016, a cererii de anulare a penalitatilor de intarziere. "
buna seara dl florentin imi cer scuze de deranj.am 2 credite din vara anului 2007 pe care nu le-am platit,anul acesta mi-au venit cateva hartii de executare silita de la firma kruk.banuiesc ca au fost cesionate catre ei.as dori sa stiu cand se vor prescrie.mentionez ca nu lucrez in romania si nu am absolut nimic pe numele meu.va multumesc anticipat!
Bună ziua. Am și eu o nelămurire. În anul 2011 am făcut un contract de internet cu o anumita firma. Nu îmi mai amintesc exact clauzele contractului și nici nu îmi amintesc sa nu fi plătit vreo luna. Menționez ca nu mai am nici contractul și nici chitanțele. Știu doar ca acel contract era făcut pe o perioada determinata (4 luni cred).Ăsta se întâmplă pe data de 01.08.2011. În data de 01.01.2012 firma respectiva a intrat în faliment și a fost preluată de o alta firma. Acum, după 5 ani, mi-a venit acasă o hârtie pe care scrie ca am de plătit 160 RON în urma nerespectării clauzelor contractuale și drept consecință datoria mea a fost preluată de o firma de recuperări credite. Ce trebuie sa fac? Eu am cerut sa mi se trimită o copie a contractului respectiv, dar văd ca nu am primit un răspuns. Va mulțumesc!
@Anonim : Mai faceti o adresa scrisa catre firma de recuperari trimisa prin posta ,cu confirmare de primire prin care solicitati lamuriri. Daca nu va raspund ,atunci nu mai intreprindeti nimic . Precizez ca din martie 2016 , În cazul datoriilor care nu au legătură cu bugetul statului (nefiscale), executorul judecătoresc este singurul organ administrativ de executare recunoscut de codul de procedură civilă. Doar executorul poate nota somaţii imobiliare, poate înfiinţa popriri, poate scoate la licitaţie bunuri mobile ori imobile şi, poate aplica sechestre
Potrivit Codului de procedură civilă, executarea silită se poate face doar la cererea creditorilor. Aceştia trebuie să se adreseze instanţei printr-o cerere de executare silită la care anexează: titlul executoriu, dovada achitării taxelor de timbru şi alte înscrisuri prevăzute de lege. Apoi, în trei zile de la înregistrarea solicitării, acestia trebuie să ceară instanţei de executare încuviinţarea executării silite. Cererea se soluţionează în termen de maximum 7 zile de la înregistrarea acesteia la instanţă, prin încheiere dată în camera de consiliu, fără citarea părţilor.La suma de 160 de lei ,nu cred ca se vor complica . Un an mou bun va doresc
@Anonim credite 2007: Ce fel de hartii de executare silita ati primit? Mentionau un nr de dosar sau erau doar somatii ?.In cazul unei executari silite (care se dispune doar de catre instanta )puteti face o contestare la executare . Daca o instanta dispune ,prin intermediul unui executor judecatoresc, o poprire sau sechestru ,veti fi urmarit oriunde va angajati cu forme legale si se va pune in aplicare executarea . Consultati un avocat specializat pe speta ,intrucat exista destule clauze abuzive in contractele de credit si va poate ajuta .Sper ca v-am fost de folos
Buna Seara,
In nov. 2010 s-a incheiat partajul survenit in urma procesului de divort dintre mine si fosta sotie. In urma acestui partaj instanta a hotarat definitiv si irevocabil ca va trebui sa primesc o sulta din partea fostei sotii. Pana acum nu am intreprins nici o actiune in acest sens. Motivele au fost, mai degaraba, de natura umana:
a. impreuna avem o fetita nascuta in 2005. Instanta a acordat minora spre crestere si educare mamei, stabilind si o "pensie alimentara", bani ce nu mi-au fost solicitati vreodata. Fac totusi mentiunea ca au fost, deasemeni, la acel moment bunuri si sume de bani care...fie au fost supuse partajului si nesolicitate vreodata de mine, fie nu au fost supuse partajului si nici nu le-am solicitat vreodata nici macar verbal.
b. am inteles ca atat timp cat, din varii motive (multe nevand deaface cu vointa mea), nu pot participa la cresterea si educarea ficei mele ar fi imoral si inoportun sa procedez la o astel de actiune.
c. la acel moment, din discutia purtata cu avocatul ce ma reprezenta, am inteles ca o astfel de actiune ar fi, probabil, mai costisitoare decat suma ce urmeaza sa o primesc si oricum as fi avut putine sanse sa obtin ceva, intrucat fosta sotie a avut in vedere sa ascunda absolut orice bun sau venit ce ar fi putut face obiectul executarii silite.
d. am parasit tara si orice act intreprins de mine ar fi avut mult mai putine sanse de reusita datorita sistemului juridic din Romania acelor vremuri.
e. am cosiderat ca o fiind intelegere tacita faptul ca eu nu am intreprins nimic in sensul recuperarii sultei iar ea, fosta sotie, nu a facut nimic in sensul intrarii in posesie a sumelor cuvenite ca si "pensie alimentara".
Acum, dupa 6 ani de la data emiterii hotararii judecatoresti amintita mai sus, fosta sotie a inaintat in instanta o actiune in constatare, actiune in care solicita instantei sa constate dreptul de proprietate exclusiv asupa unui imobil supus partajului motivand (pe buna dreptate, spun eu,-daca sunt elemente juridice care sa ma contrazica le accept) ca acesta i se cuvine. Sustine ca in acest timp, 2010-2016 eu nu am intreprins nici o actiune intreptata spre a-mi recupera sulta cuvenita si mentionata in hotararea judecatoreasca rezultata in urma procesului de partaj. Face insa remarca, citez: paratul(eu) stiind ca trebuie sa plateasca lunar o suma reprezentand "pensie alimentara" a cosiderat, probabil, o compensare cu aceasta sulta.
Intrebarea pe care v-o adresez este: ce pot face in aceasta situatie, mai ales ca nu as dori sa se profite de buna mea credinta, de capacitatea mea de intelegere a situatiei create, de dorinta de a nu crea probleme suplimentare atat ei , fostei sotii, cat si ficei mele. Inca ceva si cu asta inchei: fosta sotie imediat dupa producerea separarii noastre, deci nici macar dupa divort, are o relatie cu un barbat care, din punctul meu de vedere si nu numai, are o reputatie indoielnica (asta pentru a fi elegant). Acesta fiind si cel mai important amanunt luat in calcul atunci cand am decis sa raman la mare distanta de orice contact cu fosta sotie si..., cu lacrimi in ochi scriu, cu fiica mea. Va multumesc anticipat si astept un raspuns.
@Anomim partaj Daca intermen de 3 ani de la data pronuntarii partajului,nu ati intreprins nimic pentru recuperarea sultei, aceasta se prescrie . Cred ca nu mai puteti face mare lucru acum .In ce priveste pensia alimentara ,aceasta nu se prescrie ,fosta sotie va poate actiona in instanta pentru ca dvs sa platiti aceasta pensie ,pana la implinirea varstei de 18 ani a minorei sau 26 de ani daca e studenta sau nu are venituri . Fosta sotie are mari sanse sa prineasca dreptul de proprietate exclusiva asupra imobilului. Puteti cere ,eventual rejudecarea custodiei asupra minorei ,in cazul in care considerati ca ,mediul asigurat de mama este impropriu cresterii si educarii copilului
Buna,
In 2010 am fost arestat pt. clonare de carduri bancare si in momentul de fata am o "datorie" la fisc/anaf de aproximaiv 13000lei din care 2200 sunt cheltuieli judiciare, restul sumei este considerata confiscare...
Suma considerata confiscare a fost extrasa de la bancomatul unei banci care nu s-a considerat parte vatamata in dosar si nu o avut nici o pretentie, insa judecatorul in final a decis ca sa platesc suma acceasta la stat/fisc/anaf... nu mi se pare corect.
Sentinta a fost data in februarie 2012, si ultima interactiune cu anaf am avut-o in octombrie 2013 deoarece tot am primit instiintari/somatii cu privire la datorii.
Dupa care nu am mai primit nimic pana in Martie 2016, atunci am primit o "notificare" care ma instiinteaza ca efectuare procedurii de executare silita revine serviciului execurati silite cazuri speciale din cadrul directiei generale regionale a finantelor publice.
Pana in momentul de fata nu am platit nimic din sumele respective. Nu detin nimic pe numele meu si nu sunt angajat in tara.
Nu am nici o problema sa platesc cheltuielile judiciare insa ma deranjeaza aceste "confiscari" pe care statul le vrea. Daca banca de la care au fost extrasi banii nu are nici o pretentie pt ce sa dau accesti bani la stat? in fine
Ma intereseaza cand se prescriu aceste datorii si care este procedura.
Multumesc.
@Anomim clonare card .Termenul de prescriptie este de 5 ani .in cazul prezentat ,acesta nu se aplica pentru ca a fost declansata procedura executarii silite ,inainte de 2017 ,data la care s-ar fi putut prescrie .
Multumesc de raspuns. (clonare carduri)
La fiecare scrisoare primita termenul de prescriere se reseteaza la 0?
Ultima scrisoare am primit-o in 2016, prescrierea se va face in 2021 acum?
@Anonim clonarere card .Da ,incepe un nou termen .Inteleg insa ca sunteti deja in procedura executarii silite .In acest caz nu se mai aplica termen de prescriptie .Executarea silita se desfasoara pana la lichidarea datoriei .
Buna seara,
Indraznesc sa va adresez o intrebare competenta cu care ati dat raspuns comentatorilor anteriori.
Situatia este urmatoarea:
- o persoana a luat de la o banca un credit de nevoi personale fara ipoteca in 2011;
- ratele au fost platite lunar pana in Aug 2013, cand persoana a plecat din tara si a ramas peste hotare;
- in Dec 2016 s-a incuviintat executarea silita a debitului, iar creditor apare Inkaso, nu banca, creanta fiind probabil cesionata catre recuperator;
- debitorul a primit acum cateva zile o notificare de la firma de recuperare care cere plata restanta in termen de o zi;
- alte hartii nu s-au primit pe numele persoanei, doar cea de mai sus, dar si aceasta dupa mai mult de 15 zile de la pronuntare (termen in care legal ar fi putut contesta decizia de executare).
Intrebarea este: s-a prescris dreptul de a cere exceutarea silita, daca s-au scurs peste 3 ani intre data ultimei plati si decizi de incuviintare a executarii? Se mai poate spera la o contestare a deciziei in baza prescriptiei?
Va multumesc anticipat.
Cu respect,
Zoe
Marcelica spunea
Am facut un imprumut cu o persoana fizica pentru o suma de bani si nu o pot plati la timp. contractul de imprumut este facut la notariat. Nu am nici un fel de bun pe numele meu sau al sotiei. Cum pot fi executat juridic? Se poate
pune poprire pe salariu? care sunt variantele
Buna seara.Am avut o IFpe care lam inchis in iulie 2012.Cand am dus actele cei de la anaf au verificat si au zis ca nu am nimic de plata. in august 2012 am castigar procesul pt recuperarea taxei auto si am ridicat banii de la fisc iar la doua saptamani m am trezit cu instiintare de la fisc ca am datorii de 10000 lei pt sanatate si pensie nu am platit nimic dar ei imi tot trimit somatii.Este posibil sa fiu execurat sau am sanse sa se prescrie datoria?
Buna seara,
In anul 2004 am avut un credit pentru cumparaturi. Dupa ce am achitat o perioada de aproximativ doi ani, nu l-am mai putut plati. Nu au trimis nimic pentru neachitarea ratei respective pana astazi, cand am primit la locul de munca o instiintare despre POPRIRE asupra veniturilor, intr-un dosar de executare silita. Cum se poate intampla asta dupa 12 ani si ce pot face in aceasta privinta?
@Zoe Imi cer scuze ca am raspuns cu intarziere.
De la data la care banca a facut cesiunea catre recuperator incepe calculul unui nou termen de 3 ani .
Puteti face contestarea la executare ,pe motivul ca ,de exemplu nu s-a respectat procedura, sau puteti depune o contestatie la cesiune pe motiv ca nu ati fost instiintata despre transferul cesiunii conform OUG 52/2016 care , la
Art. 59 alin (1) arata urmatorul aspect – Consumatorul este informat cu privire la cesiunea prevăzută la art. 58. Cesiunea, individuală sau în cadrul unui portofoliu de creanţe, devine opozabilă consumatorului prin notificarea adresată acestuia de către cedent.
@Anonim credit cumparaturi .Va raspund pe scurt :da este posibila instituirea unei popriri si dupa 12 ani,in cazul in care exista o executare silita.Executarea silita se desfasoara pana la achitarea integrala a datoriei .
In ceea ce priveste solicitarea de poprire a drepturilor salariale, precizam ca potrivit dispozitiilor art. 782 alin. (1) din Codul de procedura civila, poprirea se infiinteaza la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul debitorul ori tertul poprit.
Asadar, angajatorul, in calitate de tert poprit, va comunica biroului executorului judecatoresc veniturile nete obtinute de salariatul in speta pentru a fi luate in calcul, in vederea stabilirii cuantumului sumei poprite.
@Anomin IF Mergeti la ANAF si cereti o fisa sintetica de platitor ,ca sa vedeti exact situatia .Datoriile dvs s-ar prescrie la i ianuarie 2018 .Dar termenul se prelungeste cu fiecare somatie sau instiintare prinita .Va sfatuiesc sa mergeti la ANAF sa va clarificati situatia ,intrucat datoria dvs va creste cu majkorari si penalitati .
@Marcelica :In cazul in care nu puteti ajunge la o intelegere amiabila cu creditorul dvs, acesta poate cere ,in instanta ,executare silita, cerand ,eventual instituirea unei popriri pe vanituri (salariu,etc )
Buna ziua!
Am un srl infiintat in 2005 , dizolvat de catre ONRC in 2015 ( nu imi mai amintesc exact cand am depus ultima declaratie , pe mfinante apare 2012 ) si anul acesta am primit o invitatie ( pe persoana fizica - in calitate de administrator si asociat ) la anaf pentru a discuta despre datoriile respectivului srl cf ordinului 127/2014( nu am mai primit nici o notificare anterioara , este prima despre care am cunostinta pentru ca nu am innoit sediul social , iar pct de lucru era la client , cf obiectului de activitate ) .
Care este parerea Dvs ?
Se poate declara un srl insolvabil dupa ce a fost dizolvat ?
S-au prescris datoriile cf codului fiscal ?
A mai fost cineva notificat ? Si daca DA , ce ati facut ?
Mulțumesc!
@Laura Noise Buna seara : Spuneti Ca societatea a fost lichidata de catre ONRC. Probabil ca nu a fost si radiata din registru si nici de la ANAF . Radierea din registru si de la ANAF nu se poate face fara certificatul fiscal eliberat de ANAF cum ca nu aveti datorii .
Ati fost chemata la ANAF ,in calitate de persoana fizica ,administrtator .Ordinul 127/2014 se refera la raspunderea in solidar a patronului sau administratorului, cu firma .Acelasi act spune ca ,,Masura de angajare a raspunderii se realizeaza de catre organele fiscale competente in executarea silita a debitorului principal, in timpul desfasurarii atributiilor sale" .
De unde deduc eu ca impotriva dvs s-a declansat procedura executarii silite .Consultati un avocat ,daca e asa .Oricum mergeti la ANAF pentru lamuriri .
trimis notificari ,la vechea adresa . Datoriile fiscale se prescriu dupa 5 ani,asa cum scrie in postare. Nu cred ca s-a prescris , in cazul dvs,
Multumesc pt raspuns.Inca o intrebare.Daca nu am de unde sa platesc deoarece lucrez doar 2 ore pe zi sima descurc f greu e posibil sa mi confiste lucrurile din casa sau casa? Mentionez casa este girata in banca.
Buna ziua am si eu o problema daca ma puteti ajuta. Am primit o instiintare de la anaf cu poprire pe cont pt o suma de bani datorata la casa de asigurari de sanatate. Nestiind ce e cu ea am sunat la ei la ANAF si mi au spus ca apare o conventie civila care intr adevar am facut o in 2011 cu o firma din Bucuresti pe 10 zile constand in promovarea si vanzarea unor carti. Am sunat la respeciva firma si mi au spus k mi au platit darile la stat totusi de ce am primit de la anaf asa ceva si dupa 6 ani. Nu se prescriu chestiile de genu sau...nu mai inteleg nimic. Precizez ca in acea conventie este precizata suma primita, obligatiile lor de a plati darile cat si perioada cat am avut conventia adica 10 zile. Firma cu care am colaborat acum 6 ani a spus ca au mai avut probleme de genu si imi vor trimite niste hartii. Cand se blocheaza cardul dupa somatia primita ? Am alte credite de platit din contul respectiv si voi avea probleme daca nu rezolv...va multumesc anticipat !
@Anonim poprire : Cu privire la prescriptie ,termenul este de 5 ami de la 1 ianuarie 2012.Daca s-a instituit poprirea, inseamna ca procedura de executare silita a inceput inainte de implinirea termenului de prescriptie.In mod normal,in conventia civila se prevede ca declararea si plata obligatiilor fiscale revine firmei pentru care ati lucrat. Daca in contract se prevede ca declararea si plata cade in sarcina dvs ,atunci apare situatia in care sunteti.Pentru remediera situatiei trebuie sa cereti de la ANAF o fisa sintetica de platitor pe CNP -ul dvs .Cu aceasta si cu documentele trimise de firma pentru care ati lucrat,contul se poate debloca.Eventual,reveniti cu precizari dupa ce primiti documentele de la firma .
Multumesc frumos pentru raspuns. Am fost chiar astazi la Anaf cu acea conventie civila in care scrie clar ca acea firma se obliga sa imi plateasca, mi au zis sa revin cand am si actele de la ei luni insa nu au stiut sa imi zica ce si cum am de platit doar ca datoria dateaza din 2011in valoare de 76 lei ajungandu se la 523 cat mi a venit acum poprirea si ca este venita de la casa de sanatate. Deci am de dat bani dar nici ei nu stiu exact de ce si cum. In 2011 in iulie am terminat facultatea, in august a fost acea conventie si in octombrie m am angajat la firma unde sunt si acum doar ca in medical ca sunt insarcinata si cu probleme pe deasupra. Pe numele meu mai am un singur credit la Raiffeisen facut in 2012 dar am sunat la ei si nu am nici o datorie la ei. Deci nu imi pot da seama de unde acei bani. Daca mai aveti vreun sfat este bine venit.
Va multumesc anticipat, o seara buna !
Buna ziua. În anul 2015, am fost dati în judecată de asociația de proprietari, a blocului în care locuim, pentru o restanta la întreținere de aproximativ 2100lei. Pană la soluționarea cazului, am platit restanta pe care o aveam, asociația fiind obligată să retragă dosarul din instanta. În urma acestui proces, s-a stabilit să plătim cheltuieli de judecată în valoare de 500 lei. Deși nu am fost înștiințati, cum și când ar trebui să plătim aceasta suma, in noiembrie 2016, ne-am trezit cu înștiințare de executare silita, pe numele fiecaruia dintre soti si blocarea tuturor conturilor, pentru suma de 1640lei, cheltuieli de executare silită, la care se adaugă cei 500lei cheltuieli de judecata. Întrebarile mele sunt: - Cum este posibil că niște cheltuieli de executare silită să fie de trei ori mai mari decat cheltuielile de judecată? - Am dreptul sa cer copii după actele justificative, in urma cărora s-a ajuns la această sumă de plata? - Cui ar trebui să mă adresez?
@Anonim chelt judecata : Da e posibil sa fie chelt.de executare silita foarta mari .Potrivit cod civil art 670 ,aceste cheltuieli cuprind :
1. taxele de timbru necesare declanşării executării silite;
2. onorariul executorului judecătoresc, stabilit potrivit legii;
3. onorariul avocatului în faza de executare silită;
4. onorariul expertului, al traducătorului şi al interpretului;
5. cheltuielile efectuate cu ocazia publicităţii procedurii de executare silită şi cu efectuarea altor acte de executare silită;
6. cheltuielile de transport;
7. alte cheltuieli prevăzute de lege ori necesare desfăşurării executării silite.
Acelasi articol prevede că toate sumele prevăzute în încheierea executorului judecătoresc pot fi supuse controlului de legalitate al instanţelor, pe calea contestaţiei la executare.
Dupa cate stiu ,termenul este de 15 zile de la data comunicarii .Consultati un avocat pentru contestarea in instanta a executarii silite .
Ok. Cred că expunerea mea este incompletă. În cheltuielile de executare silită sunt trecute următoarele cheltuieli: - 20 lei taxa de timbru; - 50 lei onorariul executorului judecătoresc; - 600 lei cheltuieli postale (menționez ca executorul judecătoresc are biroul in sector 5 București, iar eu locuiesc in sector 6 București); - 100 lei cheltuieli transport; - 600 lei consumabile; - 270 lei TVA. (Oare toate aceste taxe chitante etc. s-au platit fara TVA?) Deci nici vorba de avocat, expert, traducător ori vreun fel de publicitate. Nemaivorbind de faptul că nu am avut termen de contestare a hotărârii de executare silită. La doar două zile de la primirea actelor de executare silită, s-a efectuat prima poprire pe contul meu de salariu. Ce mai pot face in acest caz? Va mulțumesc anticipat pentru sfaturi si răbdare. O zi buna.
@Unknown Aveti doar calea contestatiei la executare,in prin care solicitati suspendarea executarii silite a procesului-verbal încheiat în dosarul de executarenr... si micsorarea cuantumului cheltuielilor de executare,acestea fiind nejustificat de mari.
(1) Contestaţia se introduce la instanţa de executare.
(2) În cazul urmăririi silite prin poprire, dacă domiciliul sau sediul debitorului se află în circumscripţia altei curţi de apel decât cea în care se află instanţa de executare, contestaţia se poate introduce şi la judecătoria în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul sau sediul debitorul.
Termenul este de 15 zile de la data când debitorul care contestă executarea însăşi a primit încheierea de încuviinţare a executării sau somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare .
Trebuie sa contactati un avocat specializat in codul civil
Sper ca v-am fost de folos .
Buna ziua...am citit aproape toate postarile si inca nu m am lamurit . Situatia mea e urmatoarea: overdraft in 2008 la BRD in timp ce lucram la o multinationala..nu am platit datoria intreaga deoarece in acelasi an am fost disponibilizati din cauza crizei. In ian. 2017 vad pe situl tribunalului ca se decide executare silita prin i termediul unui executor. Sanse sa fie prescrisa datoria sunt? Plus ca eu nu am primit nimic in scris din 2008 pana acum..e adevarat ca am schimbat o adresa si un nume dar ar fi trebuit sa ma gaseasca oriunde!.(nu mai locuiesc in tara de ani in schimb am CI cu adresa in ro)o alta mentiune :am primit prin donatie ap matusii in care ea inca locuieste . A doua intrebare e : poate executa ap in care locuieste inca ea pt 2000 lei? Suma initiala fost in jur de 1000lei din ce imi amintesc.
Salutare, am fost implicat intr-un proces penal pe care l-am pierdut fiind nevinovat. Pe langa suma de bani retinuta si nerestituita in urma procesului am fost pus la plata cheltuielilor de judecata catre stat in valoare de 4600 lei, in termen de 3 luni incepand cu 5 ianuarie 2017.
1- Daca eu nu am job momentan si pe numele meu am doar o motocicleta pot fi executat silit si sa raman fara ea?
2- Daca trec motocicleta pe numele tatalui meu, poate fi atacata?
3- Daca peste 6 luni ma angajez, imi pot face poprire pe un cont bancar creat odata cu noul job? Daca da, voi plati suma de 4600 lei sau se vor adauga alte penalitati?
4- Ce variante am de a scapa de aceasta mizerie?
Multumesc.
Buna seara..am si eu o antrebare..daca am luat un credit an 2006...si nu am platit numai cateva rate ..nu eu prietena pt care am luat creditul...am anteles ca se prescrie creditul an 3 ani dar eu primesc scrisorii acasa la fostul sot...si am vazut ca este un proces ce an 2014 era pt executare acum am vazut 2017...nu anteleg de atatia ani nu sa prescris...
Buna seara..am luat un credit an 2006 pt cineva si am anteles ca nu a mai platit decat o rata sau doua eu am plecat an Germania unde sant si acum..primesc scrisorii acasa .la fostul sot...dupa cate am anteles se prescris datoria..am vazut ca este un proces pt executare..pe net am vazut...si era an 2014..am vazut mai devreme 2017 ianuarie...nu anteleg ..nu sa prescris dupa atatia ani ..ce are trebui sa fac...multumesc frumos pt timp..si ai ras..
@Anonim 2006 Daca exista un dosar de executare silita ,inseamna ca s-a declansat procedura de executare silita inainte de termenul de prescriptie de 3 ani .In acest caza, nu mai poate fi vorba de prescriptie .
@adina Henning .Termenul de prescriptie( 3ani)se intrerupe daca s-a inceput procedura de executare silita ,in interiorul acestui termen. In termen de 15 zile de la instiintarea declansarii procedurii de executare ,puteati face o contestatie .Puteti initia o actiune in instanta, in cazul in care procedura de executare silita a fost demarata dupa termenul de prescriptie sau daca nu s-a respectat procedura legala de executare .Trebuie sa va interesati sa vedeti ce este cu acest dosar .
@Dan Dănuț : Sunt suouse executarii doar bunurile pe numele dvs.
Da ,in cazul in care va angajati cu forme legale ,poate fi instittuita poprirea pe veniturile din salarii,angajatorul fiind obligat sa faca acest lucru ,in termen de 15 zile de la data la care a fost instiintat .
@Anonim overdraft :Pana la data de 23.03.2017, contractele de credit erau titluri executorii ,deci nu e obligatorie instiintarea .In cazul in care datoria a fost cesionata (cedata) unei firme de recuperari, contractul de credit nu mai este executoriu si trebuia sa fiti instiintata .Cu privire la termnul de prescriptie de 3 ani ,depinde de data la care a fost scadenta prima rata neplatita .Termenul curge de la 1 ianuarie anul urmator . Daca in 2017 s-a decis executarea silita si exista hotarare judecatoreasca in acest sens, inseamna ca judecatorul a decis ca se intrunesc conditiile legale .Consultati un avocat,vedeti ce-i cu dosarul si actionati in consecinta .
Pentru suma de 2000 lei prima masura executorie este institurea popririi pe salariu .Doar in ultima instanta ,daca nu exista alta cale, intra in discutie imobilul .Sper ca v-am fost de folos .
Ami cer scuze ca va deranjez din nou ..ce nu anteleg e ca au trecut atatia ani din 2006 si pana an 2011 cand sa facut acel proces..eu nu sant an tara ..de 8 ani si am vazut procesul pe net ..si nu anteleg de ce se tot lungeste din 2014 la sfarsit.. acum 2017 ianuarie...normal nu sa prescris de la ultima rata adica din 2007si pana an 2011...am tot citit si am remarcat ca se prescrie creditul dupa 3 ani...si daca sant plecata din tara nu primesc notificari eu ...fostul primeste ...exista riscul de a ma executa...fara a fi eu an tara..multemesc frumos pt timpul acordat
@adina Henning :Termenul de prescriptie, pentru un credit luat in 2006, incepe de la 1 ianuarie 2007 si actioneaza 3 ani pana in 1 ianuarie 2010. Data de incepere a prescriptiei se modifica ,cu fiecare instiintare sau somatie trimisa de banca pe adresa dvs.Sau daca ,sa zicem, ca banca a cesionat (cedat)creditul unei firme de recuperari in 2009,atunci intervine un nou termen de prescriptie ,de la 1 ianuarie 2010 pana in 2013 s.a.m.d . Precizez ca prescriptia nu intervine automat ci doar daca dvs solicitati in instanta aplicarea ei,in cazul in care creditorul solicita executarea silita dupa depasirea celor 3 ani .Sper ca am fost clar .Nu puteti clarifica situatia decat in instanta .Cereti sa vedeti dosarul ,prin intermediul unui avocat.S-ar putea sa aveti castig de cauza daca nu a fost respectata procedura legala a executarii silite .
Da, acum am inteles perfect... problema devine grava de vreme ce eu nu muncesc in Romania si singurul bun e ap matusii in care ea inca locuieste! Am intrat intre timp in posesia dosarului de la firma de recuperari si am vazut ca banca a cesionat datoria catre firma de recuperari in 2010 ... in 2012 n am inteles ce procedura s a respectat si de atunci pace si liniste pana in 2017 , ianuarie! Ce procedura e asta cu pauza de 5 ani?
Buna ziua! Sunt intr o situatie disperata..in 2008 am luat un credit de 10 mii franci elvetieni.2,3 lei francul pe vremea aceea..Am primit o instiintare cum ca le datorez la KRUK 19 mii franci ...din 2017 luna martie.o firma de executori au trimis o hartie la societatea unde lucrez sa mi opreasca1/3 din salariu.fapt ce s a si intamplat.Astept un raspuns pe aceasta tema.Cum pot afla daca am scapare.daca s a prescris..trebuie sa mi angajez avocat? pot afla singur?Multumesc!
@Florin :N-am sa reiau ce am mai scris despre prescriptie in comentariile precedente .Cert este ca ea se aplica doar inainte de orice demers de recuperare a datoriei,intreprins de banca sau alt creditor,impotriva dvs .Sunt sigur ca exista o hotarare judecatoreasca in baza careia s-a instituit poprirea .Trebuie sa atacati in justitie poprirea,daca nu s-a depasit termenul legal prevazut pentru acest lucru .Consultati un avocat care sa va indrume ,stiind istoria intregului caz al dvs
Am rămas dator la o firma de telefonie cu 200 Ron prin 2009. În 2011 mau dat în judecată și s-a stabilit să le plătesc. Din 2011 până în prezent nu mai mai căutat deloc până azi când am primit de la executor înștiințare de ex cutare silita. În cazul acesta se poate depune contestie invocând prescripția? Mulțumesc
Prin 2009 aveam datorie la o firma de servicii de 200 Ron. Prin 2011 m-au dat în judecată și să stabilit că trebuie să le plătesc. Din 2011 nu am mai primit nimic până astăzi când am primit înștiințare de executare silita. Ce pot face? Ca și creditor apare tot firma cu care am avut contract. Înștiințarea a venit de la executor.
@Florin : F8ind vorba de punerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești,nu sunt cai de atac. Puteati înainta o contestare a executării in termen de 15 zile de la data primirii înștiințării de executare silita.Consultati un avocat care va poate ajuta cineva contestația.
buna ziua. anul trecut mi s-a pus poprire pe salariu. Asta nu este nici o problema, pentru ca as vrea sa scap de datorie. problema este ca sunt insarcinata si in cateva luni voi intra in concediu prenatal. stiu ca indemnizatia nu poate fi porpita. intrebarea mea este: se calculeaza penalitati sau cand voi reveni la munca se va infiinta iarasi poprirea de unde a ramas? multumesc!
@Diana Hauk : Se va suspenda poprirea, din punctul meu de vedere, si se va reaplica dupa revenirea din CIC. Odata cu intrarea in CIC contractul de munca se suspenda si implicit drepturile de natura salariale. Daca e vorba de o datorie la o banca ,vor fi calculate penalitati pe perioada suspendarii. Daca datoria a fost cesionata la un recuperator de credite,acesta nu are voie sa calculeze penalitati ,la fel cum nici executorul judecatoresc nu poate face acest lucru
Mama mea a decedat si a lasat in urma o datorie la banca si datorii la intretinere , am mostenit apartamentul dar nu am facut succesiunea pentru ca nu mai este altcineva cu care sa l impart. Dar am fost anuntata ca il vor scoate la licilatie daca nu platesc suma de 7000 lei . Nu am de unde am dat mereu cat am putut. Este posibil sa l scoata la licitatie avand in vedere ca propietarul este decedat.
Buna seara si multumesc anticipat pentru raspuns.Cat timp te poate urmari o executare silita?Toata viata?O seara buna,multumesc!
Buna ziua si multumesc anticipat pentru raspuns.Revin cu intrebarea mea in legatura cu executarea silita.Cat timp te poate urmari o executare silita?Exista termen de prescriere si aici sau te urmareste pe termen nedefinit?multumesc mult!
@Sebastian :Executarea silita nu se prescrie.Ea actioneaza pana la achitarea integrala a datoriei
@Anonim :Executarea silita actioneaza pana la achitarea integrala a datoriei
@Unknown: Nu stiu sa va spun exact cum vor evolua lucrurile, insa...procedural:
Art.397 C.proc.civ. prevede:"(1)Cand debitorul a decedat, lasand numai mostenitori majori, executarea inceputa asupra bunurilor sale se va continua in contra lor 8 zile dupa ce printr-o notificare au fost instiintati, in mod colectiv, la ultimul domiciliu al defunctului.
Art.398 C.proc.civ.Daca executarea nu incepuse inca la decesul debitorului, hotararile si titlurile executorii nu se vor putea executa contra mostenitorilor, sub pedeapsa de nulitate, decat 8 zile dupa ce li s-a facut o incunostiintare colectiva a acestor titluri sau hotarari la domiciliul deschiderii succesiunii pe numele mostenirii, fara a se arata numele si calitatea fiecarui mostenitor
Banca va cauta sa recupereze sumele de bani pe care defuncta nu le-a achitat din bunurile proprietate ramase pe urma acesteia , aceste datorii trecand la pasivul mostenirii . In momentul acceptarii succesiunii si efectuarii demersurilor de efectuare a succesiunii , se va mosteni atat activul (bunurile detinute de defuncta) cat si pasivul (datoriile defunctei)
Trecuie sa dati o declaratie ,la notar, ca renuntati la mostenire .Executarea silita nu se poate indrepta impotriva unei persoane decedate. Consultati un avocat.Acesta va va spune ce demersuri puteti intreprinde in instanta.
Bună dimineața. Am fost înștiințat, ieri ridicând scrisoarea, ca Groupama Asigurări a cesionat către Kruk la data de 30/09/2017 (06/10/2017 data de pe notificare cesiune) creanța pe care as fi avut-o la dumnealor ca urmare a unor restanțe plătite de aceștia in data de 18/08/2004. La această dată dumnealor afirmă că au stins datoria ce era în contul meu la BRD ca urmare a unui contract din 21/11/2003 (de care nu-mi amintesc). Nu am fost notificat niciodată pana acum nici de BRD nici de Groupama Asigurări ca as avea vreo restanta sau ca au stins un credit de-al meu. Menționez ca adresa de domiciliu și numărul de telefon sunt neschimbate din 2003. Am cerut mai multe detalii la Kruk (prin e-mail) aceștia invocând un termen de 30 de zile în care să-mi răspundă. La BRD nu figurez cu niciun credit în perioada menționată de aceștia. Cum trebuie sa procedez, ținând cont ca momentan nu sunt în tara și nici posibilitatea de a ma întoarce până în martie. Mulțumesc anticipat.
Buna ziua,
Va rog sa aveti amabilitatea unui raspuns in speta mea: am fost PFA pana in 2009 si dupa ce l-am inchis, in apr.2009 mi-a venit sa platesc niste impozite pe sume incasate anterior. Nu am platit nimic. Nu am venituri, nu am proprietati , nu incasez venituri.
Va intreb astazi in 31oct.2017, datoria mea catre fisc e prescrisa?
Nu mi-a venit nimic acasa niciodata de la fisc.
Am nevoie de un certificat fiscal pentru sustinerea unui examen, exista posibilitatea sa se fi prescris datoria si sa primesc certificatul fiscal in buna ordine?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
@Anca Sandu : Datoriile fiscale se prescriu dupa 5 ani.Prescriptia trebuie sa fie invocata de dvs.,in instanta ,altfel nu se aplica .Certificatul fiscal va arata aceste datorii.Precizare:Datoriile cresc cu majorari si penalitati,pana cand le platiti sau le prescrieti .
@Mihai .Daca nu sunteti in tara,delegati pe cineva de aici sa se ocupe
@Mihai .Precizare .Puteti fi executat silit prin poprire,instituita asupra veniturilor realizate .De aceea,trebuie clarificata situatia,cat mai repede .Presati-i pe cei de la KRUK sda va trimita situatia .
Bună ziua. Spuneți mi va rog datoriile pe carele am la Anaf din 2012 se vor prescrie în 20018? Multumesc
@Anonim 23.11.2017 : Teoretic asa e .Termenul se calculeaza de la data scadenta a ultimei declaratii fiscale depuse si neachitate . Practic insa ,trebuie sa invocati dvs in instanta implinirea termenului de prescriptie .
Precizare : Daca ,din 2012 pana acum ,ati primit instiintari sau somatii de plata de la ANAF,termenul de prescriptie se modifica in functie de data emiterii acestora . In plus,prescriptia intervine numai in cazul in care fiscul nu a intreprins nimic pentru recuperarea datoriei . Asadar, e posibil sa nu se prescrie .
Buna ziua
am o situatie la un PFA si nu stiu cum sa procedez . Un PFA care a functionat din 2013 si pana in 2016 ( 11.2016 data radiere cu certificat fiscal de la anaf ca nu sunt datorii) primeste acum in 11.2017 instintare nedepunere 600 pentru anii 2013+2014+2015. Mentionez ca trebuia depus dar am omis
E posibil sa imi mai faca ceva avand in vedere ca pfa este radiat de un an ?
Multumesc
@Andreea : Pentru nedepunerea la timp a formularelor ,se plateste amenda .Atat .Daca n-ati depus formularul 600,nu apar datorii la cerificatul fiscal.Platiti amenda,numai in cazul in care va duceti sa depuneti formularele .Puteti avea probleme numai daca doriti sa mai deschideti un PFA,probabil.Cam atat .
Trimiteți un comentariu