Contributia de asigurari sociale de sanatate si pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor

Incepand cu 1 ianuarie 2014, veniturile din cedarea folosintei bunurilor(chirii) nu se mai regasesc reglementate la Capitolul III, ci la CAPITOLUL II "Contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri impozabile din activitati independente, activitati agricole, silvicultura, piscicultura, din asocieri fara personalitate juridica, precum si din cedarea folosintei bunurilor", la art. 296^21 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal.In urma acestei modificari ,de la 1 ianuarie 2012
1. Persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate. art. 296^21 alin. (1) lit. i)
2. Persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor (prevazute la art. 61) nu datoreaza contributie de asigurari sociale.

Persoanele care realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura salariilor, pensiilor, sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din activitati independente, inclusiv cele pentru care impozitul se retine la sursa, din activitati agricole, din cedarea folosintei bunurilor, venitul obtinut de o persoana fizica din asocierea cu o microintreprindere, fara sa dea nastere unei persoane juridice si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e) din Codul fiscal, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra tuturor acestor venituri.
(art. 296^23, alin. (1) si (3))

3. Baza lunara de calcul 

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia celor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului.

PLAFON: Baza lunara de calcul nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.


(art. 296^22 alin. (2^1) si (2^2))


4. PLATA CASS iN CURSUL ANULUI .

Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia celor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole, sunt obligati sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii sociale.

In decizia de impunere, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, cu exceptia celor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole si a celor care realizeaza venituri din inchirierea camerelor, situate in locuinte proprietate personala, in scop turistic, se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea camerelor, situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, stabilite pe baza de norma anuala de venit sau care opteaza pentru determinarea venitului in sistem real, precum si pentru cei care inchiriaza in scop turistic, in cursul anului, un numar mai mare de 5 camere de inchiriat in locuinte proprietate personala, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar in decizia de impunere, iar plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 iulie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv.

Contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului datoreaza contributie individuala de asigurari sociale de sanatate in cursul anului, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective.

Sumele se vireaza de catre platitorul de venit pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile. Declararea se face de catre platitorul de venit, prin depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. (art. 296^24 alin. (4^1), (4^2) si (10) si art. 296^19, alin. (2))

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, incadrarea in plafonul maxim se face de catre organul fiscal prin decizia de plati anticipate, cu exceptia veniturilor din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, pentru care incadrarea in plafonul maxim se face de catre platitorul de venit la momentul platii venitului.

(art. 296^24, alin. (1), (4) si (9))

Temei legalOUG nr. 88/2013 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare pentru indeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internationale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in M.O. nr. 593/20.09.2013.

Sursa: Finante Arges

Niciun comentariu: