Din cauza ca , prima jumatate a anului 2013, s-a remarcat prin cel mai scazut procent de declarare si colectate a veniturilor fiscale la bugetul de stat,ANAF, proaspat reorganizat prin absorbtia Garzii Financiare (in mare parte in cadrul departamentelor de inspectie fiscala) si prin crearea Directiei Generale Antifrauda Fiscala, este nevoit sa ia masuri in vederea cresterii conformarii voluntare.
Si cum in materie de impozite frica este cea mai eficienta incurajare, ANAF incepe sa dea semne ca intentioneaza sa ne vegheze din ce in ce mai indeaproape.
Potrivit juridice.ro, cu 15 zile inaintea inceperii inspectiei fiscale (respectiv cu 30 de zile, la marii contribuabili), organul fiscal are obligatia sa transmita avizul de inspectie fiscala prin care sa precizeze perioada supusa inspectiei fiscale (de regula trei ani) si tipul de impozite vizate.
Ce cauta mai exact Fiscul ?
Mai nou, si Directia Generala Antifrauda Fiscala are un departament de analiza risc si programare la inspectia fiscala.
Aceste compartimente de analiza risc incadreaza intr-un algoritm special datele extrase din comportamentul fiscal al contribuabilului.
Exemple de astfel de criterii:
- pierderea fiscala inregistrata;
- tipul/domeniul de activitate (urmatoarele avand grad ridicat de risc: export, comert intracomunitar, agricultura, presa, comertul cu cerele, legume, produse accizabile, carne si lemn etc);
- sincopele sau intarzierile repetate in depunerea declaratiilor fiscale;
- numarul de declaratii rectificative;
- numarul si amplitudinea corectiilor de erori materiale solicitate;
- nesolicitarea rambursarii de TVA, in conditiile in care pe o perioada relativ mare contribuabilul inregistreaza sold negativ de taxa;
- renuntarea la o rambursare de TVA solicitata prin decont etc.
Contribuabilii nu au acces la acest algoritm de calcul si nu pot formula vreun punct de vedere cu privire la gradul de risc fiscal stabilit.
Citeste articolul aici
Asadar ,aceste scrisori sunt emise in scopul cresterii conformarii voluntare a contribuabilului in privinta declararii si platii obligatiilor fata de bugetul statului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu