Necertificarea declaratiilor fiscale ,nu se sanctioneaza

Actul normativ elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) referitor la certificarea declaratiilor fiscale nu va contine sanctiuni contraventionale, a declarat Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala(ANAF) pentru Avocatnet.ro.

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar a declarat ca proiectul de OUG elaborat de Ministerul Finantelor prin care certificarea declaratiior fiscale de catre un consultant va fi obligatorie doar pentru contribuabilii mari si mijlocii, va fi aprobat in perioada urmatoare, avand in vedere ca pe 25 aprilie este termenul de depunere a bilanturilor pentru marea majoritate a agentilor economici.

Acesta a mai mentionat ca, indiferent de forma sub care se va adopta proiectul de OUG, nu va avea sanctiuni contraventionale.

„Acest act normativ trebuie inteles ca o dorinta a unei parti a administratiei fiscale de a avea aceste bilanturi certificate, pentru o mai buna corectitudine a datelor. Eu, ca opinie personala, nu m-as duce pe obligativitatea contribuabililor, ci as lasa la latitudinea societatilor daca isi angajeaza, sau nu, un consultant fiscal”, a adaugat presedintele ANAF.

Mentionam ca certificarea declaratiilor fiscale a fost instituita prin Ordonanta Guvernului nr. 47/2007 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, ce a modificat art. 83 din Codul de procedura fiscala. Ulterior, prin art. II alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, aplicarea dispozitiilor sus mentionate, a fost suspendata pana la data de 01 ianuarie 2010.

Prin urmare, incepand cu 01 ianuarie 2010, prevederile referitoare la certificarea declaratiilor fiscale anuale au intrat in vigoare.

De asemenea, referitor la impozitul minim, introdus in 2009, Blejnar a afirmat ca acesta a adus rezultate bune, in sensul ca au fost incasate 1,3 miliarde de lei.

„Totodata a condus la curatarea mediului de afaceri de foarte multe firme inactive, de firme care nu aveau activitate, iar multi dintre administratorii lor au omis in mod deliberat sa le radieze sau sa le suspende activitatea”, a mentionat Blejnar.

Acesta a mai adaugat ca, din 160 de mii de firme suspendate in anul 2009, 72% sunt societati care in 2008 nu au depus bilanturi contabile, sau nu aveau activitate, inca 10% au fost societati comerciale care au avut pierderi in anul 2008 si 2007, iar inca 10% au fost societati care au avut cifra de afaceri nesemnificativa, adica sub 100 de euro pe luna.

„ Intradevar, un procent de 4-7% au fost societati care si-au suspendat activitatea din motive obiective. Foarte multi si-au mutat activitatea pe alte forme de organizare, de exemplu persoana fizica autorizata” a incheiat Blejnar.

Niciun comentariu: